Γιάννης Αμανατίδης για τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Καζακστάν: Συνεχίζουμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και των διμερών μας σχέσεων

Γιάννης Αμανατίδης για τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Καζακστάν: Συνεχίζουμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και των διμερών μας σχέσεων

Γιάννης Αμανατίδης για τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Καζακστάν: Συνεχίζουμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και των διμερών μας σχέσεων

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Καζακστάν, θα ήθελα να σας απευθύνω εγκάρδιες ευχές για πρόοδο, ευημερία και ειρήνη για το Καζακστάν και τον λαό του. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον Επικεφαλής και το προσωπικό της Πρεσβείας, οι οποίοι εκπροσωπούν επάξια την παραδοσιακά φιλική χώρα του Καζακστάν.

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Καζακστάν για προώθηση της διεθνούς ειρήνης και συντάσσεται με τις πρωτοβουλίες του υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού και του διαθρησκειακού διαλόγου. Επικροτούμε τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας, μέσω φιλοξενίας συναντήσεων στο πλαίσιο της ‘διαδικασίας Αστανά’, η οποία συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Πιστεύουμε ότι ο διεθνής ρόλος του Καζακστάν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μέσω της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως μη μονίμου μέλους, για την διετία 2017-2018.

Το Καζακστάν είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. Ως χώρα διαβίωσης διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κεντρική Ασία. Αναγνωρίζοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν στην εν λόγω περιοχή και εκτιμώντας τη φιλία μεταξύ των χωρών μας, θέτουμε ως προτεραιότητα να εργαστούμε σκληρά για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας μας.

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδος-Καζακστάν απορρέουν από την μακρόχρονη παρουσία 10.000 Ελλήνων Ομογενών και 80.000 πολιτών του Καζακστάν στην Ελλάδα, με τη Διασπορά να συμβάλλει, ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης, στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και το Καζακστάν, βασιζόμενοι σε κοινές αρχές και ιδανικά, θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις διμερείς τους σχέσεις προς μία ολοένα και στενότερη συνεργασία, προς αμοιβαίο όφελος του ελληνικού και του καζαχικού λαού.

Close