Αμανατίδης: «Δεν υπήρξε προοδευτική αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση»

Αμανατίδης: «Δεν υπήρξε προοδευτική αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση»

Αμανατίδης: «Δεν υπήρξε προοδευτική αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση»

«Η ΝΔ δεν ψήφισε καμία διάταξη από την προτείνουσα Βουλή, από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από δύο, που είχαμε ευρύτερη συναίνεση» δήλωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που σφραγίστηκε χθες με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Στην κατεύθυνση της προοδευτικής αλλαγής, την οποία είχαμε δρομολογήσει με διάλογο της κοινωνίας και με θεσμικό διάλογο των φορέων -κάτι για το οποίο λοιδορηθήκαμε και όπου ουσιαστικά η ΝΔ δεν συμμετείχε, στην κατεύθυνση αυτή των προοδευτικών αλλαγών και των συμπερασμάτων που έχει βγάλει η κοινωνία και έχει ωριμάσει από την περίπου δεκάχρονη κρίση- νομίζω υπό αυτή την έννοια δεν υπήρξε το αποτέλεσμα το οποίο θέλαμε», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

«Σε αυτό», προσέθεσε, «συνετέλεσε η εκλογική νίκη της ΝΔ της 7ης Ιουλίου» με αποτέλεσμα «στις κατευθύνσεις τις οποίες είχαμε δώσει για τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το νερό, η ενέργεια, τα εργασιακά δικαιώματα [...] να μη σταθεί σε αυτό το πλαίσιο η αναθεωρητική Βουλή [πράγμα] που είναι ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν ψηφίστηκαν ακόμα και διατάξεις οι οποίες δεν επέτρεπαν τη διάκριση λόγω φύλου, λόγω θρησκείας ή δεν ψηφίστηκαν διατάξεις για ίση εργασιακή αμοιβή ανεξάρτητα από την ηλικία, κάτι που το είχαμε δει με την πράξη υπουργικού συμβουλίου που έγινε το 2012, όπου οι νέοι έπαιρναν κατώτερο μισθό [...] και διατάξεις σε θετική κατεύθυνση για την ενίσχυση της Δημοκρατίας δεν πέρασαν καν», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με αποσύνδεσή της από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Κατ’ εμάς είναι σε αρνητική κατεύθυνση, δηλαδή το ότι βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, ακόμη και με 70 ψήφους».

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών και κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε σε παραγραφή, σημείωσε ότι «η μη ενσωμάτωση της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο ουσιαστικά δεν θωρακίζει πλήρως την άρση της περιοριστικής προθεσμίας προκειμένου για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών».

Αναφορικά με το άρθρο 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρατήρησε: «Ουσιαστικά περιορίζει το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι. Η δική μας πρόταση έδινε ως 12 βουλευτές -5 εκλογικές περιφέρειες είχαμε προτείνει- να είναι αποκλειστικά από τους ομογενείς και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χωρίζονται οι ομογενείς σε πράσινους, μπλε, κόκκινους, ροζ και οτιδήποτε άλλο. Είχε μια άλλη φιλοσοφία και ουσιαστικά κατοχύρωνε το δικαίωμα του εκλέγειν από τους ομογενείς. Με τον νόμο που προτείνει η κυβέρνηση με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση που έκανε θα είναι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και πάλι θα εναπόκειται στα κόμματα αν θα βάλουν ομογενείς στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της επικρατείας τους, έτσι ώστε να βγουν βουλευτές από την ομογένεια. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Βέβαια για τον νόμο που θα έλθει, θα δούμε».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Close