Αμανατίδης: «Η χώρα μας είναι το γόνιμο έδαφος διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή»

Αμανατίδης: «Η χώρα μας είναι το γόνιμο  έδαφος διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή»

Αμανατίδης: «Η χώρα μας είναι το γόνιμο έδαφος διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή»

Σημεία Συνεντεύξεων Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στους ρ/σ Real Fm και ΣΚΑΪ Fm

Για τη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών

Είχαμε αντιπροσωπείες από 34 κράτη, περισσότερους από  168  μέλη- και  συνολικά περισσότερους από 300 συμμετέχοντες- 8 υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών, 22 θρησκευτικούς ηγέτες, εκπροσώπους από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, 10 αντιπροσωπείες από διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και διακεκριμένους αξιωματούχους.

Η χώρα μας είναι το γόνιμο χωράφι διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή. Δημιουργούμε μια κουλτούρα διαλόγου σε επίπεδο κορυφής , που μεταφέρεται και προς τα κάτω, στις τοπικές κοινωνίες και σε αυτό η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων στη Χειμάρρα

Ο σεβασμός του δικαιώματος της περιουσίας αλλά και συνολικά των δικαιωμάτων της μειονότητας είναι μέσα στους πέντε όρους, και αυτό ήταν επιτυχία του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ήταν επιτυχία του υπουργείου Εξωτερικών, γιατί στην αρχή όταν τέθηκαν από την επιτροπή έβαλαν μόνο ένα όρο, μέσα σε αυτό βάλαμε άλλους τέσσερις όρους όπου περιλαμβάνουμε το θέμα της ιδιοκτησίας της μειονότητας.

Αυτά που έγιναν χθες, θεωρώ ότι έχουν και ένα στοιχείο εσωτερικής κατανάλωσης με τον τρόπο που έγινε όλη η κινητοποίηση από αυτούς. Εδώ αφορούσε δύο περιπτώσεις και μάλιστα έγινε η παρέμβαση, υπήρξε η δικαστική απόφαση... Η μία περίπτωση που είναι για το βενζινάδικο έχει γίνει παρέμβαση και όπως έχει πει και ο υπουργός θα δοθεί άδεια να ανοίξει κάπου αλλού. Εμείς προστατεύουμε τα δικαιώματα γιατί δεν μπορεί ούτε να τους τα κατεδαφίσει, ούτε να τους αποζημιώνεις με εξευτελιστικά ποσά, έτσι ώστε ουσιαστικά να τους εκδιώκεις. Να είστε σίγουροι ότι όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε είναι διαρκείς και συνεχείς.

Για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει μια απόφαση της πολιτικής γραμματείας ,σύμφωνα με την οποία η πολιτική μας είναι η μόνη η ρεαλιστική οδός για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στα πολιτικά όργανα παρατίθενται όλες οι απόψεις με δημιουργική κριτική και έρχεται η σύνθεση, η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση.  Αυτή είναι η κουλτούρα μας.

Ως κυβέρνηση, προείδαμε και έγινε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο  κ. Μουζάλας και εμπειρία είχε και εφαρμόζει μια συνολική μεταναστευτική πολιτική, γιατί τη χώρα μας δεν την είχε προετοιμάσει κανείς για το ρεύμα προσφύγων , που δέχτηκε.

Κατά  την άποψή μου έχει δώσει όλη την ικμάδα του και η συνολική εικόνα είναι ότι έχει αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα [προσφύγων] με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Η  κυβέρνηση έχει μια συνολική πολιτική [για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης] και αυτήν την πολιτική εκφράζει και η κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας και όλοι μαζί.

Είναι επιτυχία της κυβέρνησης η συμφωνία της  ΕΕ με Τουρκία.

Είναι επιτυχία της κυβέρνησης,  με τον τρόπο που αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση  και ακολούθησε η δήλωση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κ. Ζάιντ, του Προέδρου Όμπάμα, του Πάπα Φραγκίσκου και τόσων άλλων ηγετών.

Είναι ηγέτες και όργανα , που [βλέπουν ότι] υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και οι κινήσεις που γίνονται [από μέρους μας] είναι  αποτέλεσμα μιας πολιτικής που γίνεται με σχέδιο .

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όταν μιλούν, μιλούν εν ονόματι της χώρας. Η χώρα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος.

Ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την ανάγκη απομείωσης του χρέους. Μην ξεχνάτε ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έχει πάρει θετικές κριτικές για το ταξίδι στις ΗΠΑ. Βάζει πλάτη για το χρέος. Έχουμε να κερδίσουμε από αυτό. Μόνο επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί. Κάποιοι ζηλεύουν αλλά τι να κάνουμε. Άλλο πράγμα η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και άλλο η μονοδιάστατη.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η εικόνα με σημερινά δημοσιεύματα των New York Times και του BBC είναι ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει.

Για το κοινωνικό μέρισμα και τη στάση της ΝΔ

Πέρυσι όταν μιλούσαμε για να δώσουμε τα χρήματα, πήγαν και λέγανε στην Ευρώπη «κοιτάξτε δεν σας έχουν ενημερώσει». Τώρα ακολουθούν άλλη πολιτική, μας λένε πώς τα μαζέψαμε και παραβλέπουν ότι έχουμε και  έσοδα   400 εκατομμύρια ευρώ από τη δήλωση περίπου 4,5 δις αδήλωτων εισοδημάτων

Έχουμε  ήδη το τελευταίο τρίμηνο δώσει 1,5 δις  από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ακούστε τα ηχητικά:

Close