Αμανατίδης: «Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον»

Αμανατίδης: «Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον»

Αμανατίδης: «Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον»

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση για την «Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων» στο Πεκίνο


Κυρίες και Κύριοι
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση, καθώς αυτή αποτελεί το προανάκρουσμα της Έκθεσης για την Επιστήμη, την Τέχνη και την Τεχνολογία στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδος-Κίνας.

Η παρουσία και των δύο πλευρών, στην Αθήνα, πόλη-σύμβολο της ενότητας και καλλιέργειας της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της Τέχνης, εκπέμπει ένα μήνυμα ελπιδοφόρο. Προτρέπει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κίνα να καινοτομήσουν για μία ακόμη φορά, στον 21οαιώνα, με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που, για πρώτη φορά στην Ιστορία καινοτόμησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, σε Δύση και Ανατολή. Τότε που σε μία παράλληλη σχεδόν πορεία, οι Ίωνες Φιλόσοφοι και η Κινεζική φιλοσοφία αναζητούσαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους την ερμηνεία του κόσμου. Πρόκειται για ένα πρώτο ιστορικά διαπιστωμένο επίτευγμα διαλόγου των δύο αρχαίων πολιτισμών μας.

Σήμερα, ο Ελληνο-κινεζικός πολιτιστικός διάλογος, πιο επίκαιρος από ποτέ, μπορεί να συμβάλλει και πάλι στη διαμόρφωση προτάσεων προς τον κόσμο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τόσο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όσο και ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και την αξία του μέτρου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε, η διαρκής επιδίωξη του μέτρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης λαών.

Για την ελληνική κυβέρνηση, ο διαπολιτισμικός διάλογος στη βάση των Αρχαίων Πολιτισμών συνιστά προτεραιότητα και μέρος του ευρύτερου στρατηγικού μας σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις στο φετινό αφιερωματικό Έτος Πολιτιστικών μας Ανταλλαγών, υπενθυμίζοντας τη διαχρονικά κοινή πορεία των δύο λαών στις νεότερες γενιές μας.

Έλληνες και Κινέζοι του 21ου αιώνα, σύγχρονοι απόγονοι αρχαίων πολιτισμών, μπορούμε να συνδυάσουμε τον επιστημονικό ορθολογισμό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών, που σύσσωμος ο πλανήτης μας υφίσταται, με την φιλοσοφική αναζήτηση της αρμονίας, όπως το κοινό μας παρελθόν μας διδάσκει. Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Close