Αμανατίδης στη βουλή προς ΝΔ: Εκπροσωπείτε το παλιό και τους λίγους, εκπροσωπούμε το νέο και τους πολλούς

Αμανατίδης στη βουλή προς ΝΔ: Εκπροσωπείτε το παλιό και τους λίγους, εκπροσωπούμε το νέο και τους πολλούς

Αμανατίδης στη βουλή προς ΝΔ: Εκπροσωπείτε το παλιό και τους λίγους, εκπροσωπούμε το νέο και τους πολλούς

Η προδοσία του φασισμού και ναζισμού είναι προδοσία απέναντι στον άνθρωπο, είναι  προδοσία απέναντι στις ανθρώπινες αξίες και δυστυχώς αυτές τις μέρες εκοιμήθη ο μακαριστός πλέον μητροπολίτης Σιατίστης  και Σησανίου  Παύλος, ο οποίος στάθηκε με το λόγο του ανάχωμα όλων αυτών που δυστυχώς ακούσαμε, προηγουμένως, από τη Χρυσή Αυγή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είχα την τιμή να υπηρετήσω επί τρία χρόνια στο ΥΠΕΞ,  υπηρετώντας  αυτό που έθεσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς ως αρχή: ενεργητική, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,  

Εκτίμησή μου είναι ότι η πολιτική ατζέντα της ΝΔ κυριαρχείται από την ακροδεξιά πτέρυγα και συνιστώσα της, και ότι συνειδητά θέλει να οδηγήσει τη χώρα στα άκρα.

Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, επειδή υπέγραψε εκεί όπου άλλοι έξι πρωθυπουργοί δεν υπέγραψαν.

Γιατί συνέβη αυτό; Η απάντηση είναι απλή: δεν υπογράψανε οι άλλοι έξι πρωθυπουργοί, επειδή ακριβώς δεν κατάφεραν τους εθνικούς στόχους και την εθνική γραμμή. Γιατί τους την αρνιόντουσαν. Γιατί απέτυχαν.

Μήπως δεν υπήρχε εθνική γραμμή;

Στις 11-7-17, στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό, ο κύριος Μητσοτάκης,  απευθυνόμενος στον κύριο Λεβέντη, ανέφερε ότι η Βουλή έχει εθνική θέση, δύο φορές, μάλιστα διατυπωμένη από το 2007, στις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ.

Ανατρέξτε στη σελίδα του ΥΠΕΞ 30-10-2007. Προγραμματικές θέσεις της ΝΔ. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη: "αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας". Για να μην ανατρέξουμε στα βίντεο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που λέει ναι στη σύνθετη ονομασία, αλλιώς θα πάμε στο σκέτο Μακεδονία.

Το 1995 κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου-ενδιάμεση συμφωνία με την FYROM  με υπογραφή Κάρολου Παπούλια- μια συμφωνία που ποτέ δεν ήρθε  στο ελληνικό κοινοβούλιο, δίνει το όνομα Μακεδονία.

 Ο κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ότι δεν γνωρίζει ότι υπάρχει εθνική θέση.

Ωστόσο:

9-1-18 Κυριάκος Μητσοτάκης: η χώρα έχει εθνική γραμμή του 2008 του Βουκουρεστίου, κεκτημένο στο σύνολό του.

 Για να δούμε τι έγινε τότε:

4-4-2008 Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Μελέτη "άλλαξε κάτι για τη γεωγραφική ονομασία και  το erga omnes;"  Απάντηση: "Μιλάμε για μια καθαρή σύνθετη ονομασία."

Ακόμη:

28-9-14  Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διακηρύσσει: "η ελληνική θέση είναι σύνθετη γεωγραφική ονομασία."

Γιατί λοιπόν δεν υπογράψατε; Γιατί ακριβώς ποτέ δεν είχατε την επιτυχία που έχει η συμφωνία αυτή. Δηλαδή, σύνθετη γεωγραφική ονομασία erga omnes με συνταγματικές αλλαγές που προσθέσαμε και απαλοιφή  του αλυτρωτισμού.

Και μη μου πείτε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονταν τότε από πρωθυπουργούς και ΥΠΕΞ έτσι για πλάκα κι αν τους έλεγαν δεχόμαστε τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία δεν θα υπέγραφαν...Αποτύχατε λοιπόν.

Στις 11-6-18 μας κατηγορήσατε για μυστική διπλωματία, στις 2-10-18 η κυρία Σπυράκη συναντιόταν κρυφά με τον κ. Ζάεφ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η συμφωνία ανατρέπει τα αρνητικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί για τη χώρα μας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Θέλω να καλέσω από αυτό το βήμα τους φορείς κι όλους εκείνους που καλόπιστα αντιδρούν, να μην ενδώσουν και να μην πέσουν στην παγίδα του εθνικισμού, που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

Όσον αφορά το εκκλησιαστικό ζήτημα της «Μ.Ο.Ε.», θέμα που έθεσε και η Ιερά Σύνοδος. Ανατρέξτε στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου  30-5-2018, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Ζάεφ και οι 10 επίσκοποι της γειτονικής χώρας καταθέτουν αίτημα με το οποίο ζητούν αυτονομία ή αυτοκεφαλία , με αλλαγή της ονομασίας, με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχριδών και πάσης Ιουστινιάνης. Αυτό αποκρύβεται και αποκρύβεται πολλές φορές  εσκεμμένα και δυστυχώς και από εκκλησιαστικούς  που γνωρίζουν  πολύ καλά το θέμα αυτό.

Προσπαθούν να φοβίσουν και να πουν ότι δεν θα υπάρχει πλέον ο Παύλος Μελάς, ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Ήδη όμως, έχει αλλάξει τους χάρτες το BBC και βάζει επάνω North Macedonia και από κάτω Μακεδονία τη δική μας περιοχή, εμάς μόνο ως Μακεδονία.  Θα συνεχιστεί να γιορτάζεται ο Μακεδονικός Αγώνας.

Καταλαβαίνω αυτούς που καλόπιστα αντιδρούν, φοβούμενοι ότι δεν θα εφαρμοστούν  οι όροι της συμφωνίας. Είναι, όμως, άλλο η κριτική στην ίδια τη συμφωνία κι άλλο αν θα την εφαρμόσουν.

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες;  Ναι.

 Πρώτα από όλα η ίδια η συμφωνία, που δεν επιτρέπει να αλλάξουν τα άρθρα, που αναφέρονται  στην ονομασία και δεύτερον, ορίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις όποιες διαφορές. Και το τρίτο και κυριότερο: η ενταξιακή πορεία αυτής της χώρας για την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα. Ποιες άλλες ασφαλιστικές δικλείδες θέλετε συν τις συνταγματικές αλλαγές;

Σύμφωνα με την  συνταγματική αναθεώρηση, που έχει ήδη ψηφιστεί και με το συνταγματικό νόμο: «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ- κι έχει τεθεί σε ισχύ- η τροπολογία 33, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική-πολίτης της δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε καθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες.».

Είναι συνταγματικός νόμος πλέον της γειτονικής μας χώρας. Έχει κανείς να πει τίποτα επ’ αυτού;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αναρωτήθηκα πολλές φορές πώς είναι   δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είναι ο μόνος σε όλο τον κόσμο που λέει ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και να καταστροφολογεί, είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνεται;

Τελικά η απάντηση που έδωσα είναι ότι  θέλει όχι μόνο  να μειώσει την επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά να δικαιολογήσει και το πρόγραμμά του που περιλαμβάνει περιοριστικές πολιτικές, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, άρα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα θα περικοπούν.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Και ξενοδόχος  είναι ο λαός, που θα ακυρώσει τα σχέδιά τους.

Όσο και να βαφτίζει ο κ. Μητσοτάκης ως  «τελευταία ρουσφέτια» την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τα μέτρα για την προστασία της  πρώτης κατοικίας, δεν πρόκειται να πτοήσετε κανέναν.

 Η πρεμούρα σας είναι  να πέσει η κυβέρνηση,  γιατί  όσο θα υλοποιούνται θετικά μέτρα και ταυτόχρονα  δεν έχετε αντιπρόταση και για το πώς θα προχωρήσει η Νέα Ελλάδα, τόσο θα μειώνεστε εκλογικά, γι’ αυτό και θέλετε πάση θυσία να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

 Εκπροσωπείτε το παλιό και τους λίγους, εκπροσωπούμε το νέο και τους πολλούς.

 Κριτής όλων μας ο λαός!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Close