Αμανατίδης στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να γυρίσουμε σελίδα σε μια νέα ιστορική περίοδο

Αμανατίδης στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να γυρίσουμε σελίδα σε μια νέα ιστορική περίοδο

Αμανατίδης στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να γυρίσουμε σελίδα σε μια νέα ιστορική περίοδο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ* ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ «ΠΟΛΙΤΗΣ news

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ακολουθήσαμε μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία αποδίδει, σήμερα, καρπούς αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στο διεθνές περιβάλλον.
Χτίζοντας καλύτερες σχέσεις γειτονίας με τα κράτη τόσο του βορρά, όσο της ανατολής και του νότου, προχωρήσαμε σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες συνεργασίας στο οικονομικό, ενεργειακό και διπλωματικό πεδίο.
Στις περισσότερες από αυτές η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο και καθίσταται πλέον de facto η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η στρατηγική της θέση την καθιστά εξάλλου σημαντική πύλη προς την Ευρώπη και η κυβερνητική πολιτική της ανάπτυξης των συνεργασιών και με τα κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης την αναδεικνύουν πλέον σε κύριο ενεργειακό και εμπορικό κόμβο.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία μετά και την καθαρή μας έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και να γυρίσουμε σελίδα σε μια νέα ιστορική για τη χώρα μας περίοδο.
Άλλωστε, με γνώμονα τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων προχωρήσαμε ευθύς στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ από την αρχή της κυβερνητικής θητείας θεσπίσαμε τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και καταργήσαμε το επαίσχυντο πεντάευρο στα δημόσια νοσοκομεία, που είχε καθιερώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Και συνεχίζουμε με τις ρυθμίσεις οφειλών και χρεών, την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, τον διακανονισμό για τα κόκκινα δάνεια και τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς αν και μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, το ποσοστό των ανέργων, ιδίως των νέων, παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα, στη Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, αφήνοντας την αγορά να ρυθμίζει τα πράγματα όπως ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη Σχολή, τα κελεύσματα της οποίας ενστερνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεν πρέπει, όμως να ξεχνάμε πως για να γίνουν όλα αυτά και για να μη γυρίσει η χώρα πίσω στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τη διεθνή χλεύη, πρέπει να θωρακίσουμε η δημοκρατία με μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ισότητας και της ισονομίας, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και τον απαραίτητο θεσμικό εκσυγχρονισμό.
Μια προσπάθεια που εκκινήσαμε ήδη από το 2015, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία και προχωρώντας σε σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, παρά τους γνωστούς και μεγάλους περιορισμούς που δημιουργούσε τότε η συνθήκη της αυστηρής επιτροπείας.
Ψηφίσαμε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάζοντας τους όρους αντιπροσώπευσης και κατοχυρώνοντας, όχι μόνο την τυπική, αλλά και την ουσιαστική ισότητα της ψήφου.
Αναθεωρούμε το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και περιορίζουμε τη βουλευτική ασυλία ώστε να καταργηθεί το καθεστώς της ατιμωρησίας που άφηνε ασύδοτους τους κατέχοντες θέσεις και αξιώματα να στήνουν τον ιστό της διαπλοκής, καταλύοντας στην ουσία το κράτος δικαίου.
Με την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα αποσυνδεθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βιωσιμότητα ή την πτώση της εκάστοτε κυβέρνησης.
Κύριος σκοπός της αναθεώρησης που επιδιώκουμε είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και η ανεξέλεγκτη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στις σύγχρονες κοινωνίες και που γευτήκαμε στα χρόνια των Μνημονίων.
Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε έμφαση και στις αλλαγές που αφορούν στην προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα δίκτυα διανομής τους, που θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.
Και φυσικά πρόκειται για μια ιστορική αναθεώρηση, καθώς συμπίπτει με την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα και την πλήρη ανάκτηση της κυριαρχίας της, μετά τη ζημιογόνα κρίση και την επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας που την περιόρισε, δραματικά.
Η χώρα μας έγινε τώρα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της ασφάλειας και πρέπει να κινηθεί με διορατικότητα απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις, παίρνοντας αποφάσεις με προοδευτικό πρόσημο προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

*Ο κ. Γιάννης Αμανατίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τέως υφυπουργός Εξωτερικών

Close