Αμανατίδης στον Σκάι: «Δεν χωρεί αμφισημία στα εθνικά θέματα» (video)

Αμανατίδης στον Σκάι: «Δεν χωρεί αμφισημία στα εθνικά θέματα» (video)

Αμανατίδης στον Σκάι: «Δεν χωρεί αμφισημία στα εθνικά θέματα» (video)

Κατηγορηματικός και απολύτως ξεκάθαρος για την εθνική γραμμή, που πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξωτερική μας πολιτική, ιδίως, έναντι της Τουρκίας, ήταν ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

«Ενισχύουμε την εθνική γραμμή και δεν εργαλειοποιούμε τα εθνικά θέματα» είπε δίνοντας το στίγμα της στάσης που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σε αντιδιαστολή με την πολιτική που ακολούθησε ως αντιπολίτευση, η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ασκούμε δημιουργική κριτική» πρόσθεσε και «νομίζω πως έχει λάβει τα μηνύματα η κυβέρνηση, επειδή βλέπω να προχωρεί σε μία πολιτική που την απεμπλέκει από την πολιτική κατευνασμού, που ακολουθούσε απέναντι στην παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας».

Όπως εξήγησε, αμέσως μετά, «είναι θετική η στήριξη της χώρας μας και από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ξεχωριστά από κράτη όπως, η Αίγυπτος, η Γαλλία και το Ισραήλ» αλλά, θα πρέπει να περάσουμε από τις καταδίκες στις κυρώσεις έναντι της Άγκυρας, μετά το ανυπόστατο Μνημόνιο Συνεργασίας του Ερντογάν με τον Σάρατζ.

«Χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις απέναντι σε μια αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Θα πρέπει να αναβαθμιστούν συνεπώς κι αυτά που ζητάμε ως χώρα, για αυτό και ζητάμε να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους οι διεθνείς κυρώσεις».

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση την ενίσχυση της εθνικής γραμμής είπε πως πρέπει «να συγκληθεί νέα διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρώπης, σε επίπεδο πρωθυπουργών και να συμμετέχει η Ελλάδα στην επόμενη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, ενώ κατά την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, ιδίως, ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης με την επανεργοποίηση της λεγόμενης συμμαχίας 3+1, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ».

«Οι λαοί έχουν φίλους, όμως τα κράτη έχουν συμφέροντα» επεσήμανε και στην τρέχουσα συγκυρία τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με αυτά της Ευρώπης, γεγονός που πρέπει να το εκμεταλλευτεί η χώρα μας. Το ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, δε σημαίνει ότι δεν έχει ισχύ ή επιπτώσεις, ότι δεν παράγει, δηλαδή, αποτελέσματα» τόνισε.

«Δεν χωρεί αμφισημία σε εθνικά θέματα» υποστήριξε, «ούτε να στέλνονται από την κυβέρνηση αντικρουόμενα μηνύματα. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία απέναντι σε εθνικά θέματα».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Close