Αμανατίδης: «Φτωχότερη η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών»

Αμανατίδης: «Φτωχότερη η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών»

Αμανατίδης: «Φτωχότερη η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών»

Γ.Αμανατίδης: «Φτωχότερη η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Αμοιρίδης, πρωτεργάτης της ανάδειξης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας».
Τη βαθιά θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια του Υπουργείου Εξωτερικών και σύσσωμης της ελληνικής διπλωματίας μετέφερε στους οικείους του εκλιπόντος Έλληνα Πρέσβεως στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ στην νεκρώσιμη ακολουθία, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στον επικήδειο λόγο «στην αξιόλογη υπηρεσιακή σταδιοδρομία [του εκλιπόντος, που] αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων».

Σε κλίμα συγκίνησης, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «προσωπικά, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω ο ίδιος την αίσθηση καθήκοντος, τις οργανωτικές ικανότητες και τον άρτιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας μας, κατά τη διοργάνωση της «Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», τον Οκτώβριο του 2015».

«Η συμβολή του, ως Γενικού Συντονιστή, υπήρξε καίρια για την ουσιαστική επιτυχία της Διάσκεψης και τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Για όλους εμάς, ο Κυριάκος Αμοιρίδης συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου», κατέληξε ο κ. Υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θεσσαλονίκη, δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Υπουργού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Επικήδειος Λόγος Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για τον Πρέσβυ Κυριάκο Αμοιρίδη (Θεσσαλονίκη)

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, μεταφέροντας τη βαθύτατη οδύνη μας και αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη του άδικα χαμένου Πρέσβεως Κυριάκου Αμοιρίδη, άξιου στελέχους της ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού εργάτη της Διπλωματίας και αγαπημένου μέλους της. Η αξιόλογη υπηρεσιακή του σταδιοδρομία αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων.

Ο Πρέσβυς Κυριάκος Αμοιρίδης υπηρέτησε την Πατρίδα, πάντοτε με επαγγελματισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα, στην Πρεσβεία Βελιγραδίου, καθώς και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η θητεία του ως Επικεφαλής της Πρεσβείας μας στη Τρίπολη της Λιβύης. Εκεί, υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, συνέβαλε καταλυτικά στην ασφαλή και επιτυχή απομάκρυνση πολυάριθμων Ελλήνων, καθώς και ξένων υπηκόων, το καλοκαίρι του 2014.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω ο ίδιος την αίσθηση καθήκοντος, τις οργανωτικές ικανότητες και τον άρτιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας μας, κατά τη διοργάνωση της «Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», τον Οκτώβριο του 2015. Η συμβολή του, ως Γενικού Συντονιστή, υπήρξε καίρια για την ουσιαστική επιτυχία της Διάσκεψης και τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Για όλους εμάς, ο Κυριάκος Αμοιρίδης συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο Κυριάκος Αμοιρίδης για τη Βραζιλία. Το σημαντικό έργο που καταλείπει στη χώρα αυτή, πιστεύω ακράδαντα ότι θα αποτελέσει πυξίδα για την περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για το πλούσιο έργο του Πρέσβεως Κυριάκου Αμοιρίδη και να εκφράσω, για ακόμη μία φορά, τη βαθύτατη θλίψη της οικογένειας του Υπουργείου Εξωτερικών για τον αναπάντεχο χαμό του, μαζί με τη διαβεβαίωσή μας ότι δεν πρόκειται να τον λησμονήσουμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!

Close