Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη σε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη σε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη σε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και παραμένουν εκκρεμή με την Αλβανική πλευρά είναι και το ζήτημα του ευπρεπούς και τιμητικού ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν τα έτη 1940-41, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η «Συμφωνία για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια» έχει τεθεί σε ισχύ από 06.05.2010 και έχει ήδη συγκροτηθεί η αρμόδια Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα -σε όλα τα επίπεδα- προέβη και συνεχίζει να προβαίνει, σε διμερείς επαφές, στις δέουσες επισημάνσεις προς την αλβανική πλευρά, με στόχο την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης της ανωτέρω Συμφωνίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την υψηλή ηθική και ανθρωπιστική σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο ζήτημα.

Επιπλέον, η Ελλάδα κινείται συντονισμένα για την άμεση σύγκληση, στην Αθήνα, της Β΄ Συνόδου της ως άνω Μεικτής Επιτροπής, επί τη βάσει των δικών της συγκεκριμένων προτάσεων. Η ελληνική πλευρά προτείνει την έναρξη εργασιών επί ενός κατ’ αρχήν σημείου, στην προκειμένη περίπτωση το κοιμητήριο της Κλεισούρας και, μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού, τη συνέχιση των εργασιών σε άλλο σημείο που θα επιλέξουν από κοινού οι δύο πλευρές.

Για  το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά στον αριθμό των Ελλήνων πεσόντων, σας ενημερώνω ότι αρμόδιο να απαντήσει επίσημα είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δευτερολογία Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη

Επαναλαμβάνουμε σε όλους ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται για ένα θέμα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος. Η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, με τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, η συνέπειά της στην τήρηση των δεσμεύσεών της, και δη των συμβατικών, αποτελεί σταθερό και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί αναγκαίο να κλείσουν όλα τα διμερή θέματα άμεσα και προτού ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω «καθαρών λύσεων», προκειμένου η είσοδος της Αλβανίας στην Ε.Ε. να μη συνοδεύεται με εκκρεμότητες εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Close