Από σήμερα η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς

Από σήμερα η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς

Από σήμερα η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς

Εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς, αφού πρώτα η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετάσχει στην “Πορεία των Ζωντανών” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στις εκδηλώσεις θα είναι παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. “Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, σεβασμού και μνήμης προς τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίους και όχι μόνο, οι οποίοι πέρασαν από αυτό το στρατόπεδο” επισήμανε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΑ για την Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση θα στεγαστεί στο Μπλοκ 18 του Άουσβιτς κι έτσι μπαίνει τέλος στην απουσία 70 χρόνων της Ελλάδας από αυτόν τον χώρο ιστορικής μνήμης.

Η έκθεση θα έχει ως τίτλο “Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ”, μία φράση του Μαρσέλ Νατζαρή από το χειρόγραφό του που είχε ως σκοπό να αποτελέσει τη διαθήκη του για το Ολοκαύτωμα. Ο Μ. Νατζαρή επέζησε από το Άουσβιτς και πέθανε το 1971, ενώ το χειρόγραφό του ανακαλύφθηκε το 1980 κατά τη διάρκεια εργασιών στον χώρο του Άουσβιτς.

Η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση προετοιμάστηκε με καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ενώ θα στεγαστεί προσωρινά μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019 στο Μπλοκ 12 μέχρι να πάρει τη μόνιμη θέση της στο Μπλοκ 18. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάριος Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Αμανατίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Close