«Βάζουν ταφόπλακα στο ΚΕΘΕΑ και το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του»

«Βάζουν ταφόπλακα στο ΚΕΘΕΑ και το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του»

«Βάζουν ταφόπλακα στο ΚΕΘΕΑ και το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του»

«Με μία κίνηση ακραίου πολιτικού αυταρχισμού η κυβέρνηση προχώρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και στην παύση της εκλεγμένης Διοίκησης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, βάζει ταφόπλακα σε έναν Φορέα που έχει αναγνωριστεί από όλη την κοινωνία και από τους πλέον έγκυρους διεθνούς οργανισμούς.

Από την ίδρυσή του, το 1983 μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ διοικείται από 9μελές ΔΣ , εκλεγόμενο ανά διετία από Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο , μέλη των Συλλόγων Οικογενειών θεραπευομένων του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης από όλη τη χώρα, καθώς και επίτιμα (τέως) μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Η συμμετοχή στο ΔΣ είναι εθελοντική και άμισθη.

Πρόκειται για έναν φορέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα , ο οποίος έχει επίσης δώσει «δείγματα γραφής» ενός καινοτόμου και δημοκρατικού διοικητικο-οργανωτικού μοντέλου , με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία . Η λειτουργία του αυτοδιοίκητου μέσα από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού βασίζεται ακριβώς στην λογική της συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων και στο σχεδιασμό πολιτικής για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη , όλων των μελών της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ και του υποστηρικτικού του δικτύου.

Συνεπώς μία τέτοια αναιτιολόγητη και αυθαίρετη παρέμβαση στρέφεται και κατά της φυσιογνωμίας του φορέα, ακυρώνοντας την μέχρι σήμερα συνεισφορά του στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Συνιστά επομένως για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει να αναδείξουμε τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ , η Διοίκηση του Οργανισμού, οι απόφοιτοι των προγραμμάτων, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αναβρασμό κι έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών και συναντήσεων, όπως η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με μέλη της Διοίκησης, συνάντηση της ΕΠΕΚΕ Υγείας με το ΔΣ του Σωματείου για την πολιτική υποστήριξη του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του τμ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι οργανισμοί απεξάρτησης τα τελευταία χρόνια παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα προγράμματά τους, θεσμοθέτησε νέες υπηρεσίες, ανέπτυξε και ξεκίνησε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ενθαρρύνοντας όπου είναι εφικτό τις μεταξύ τους συνέργειες.

Το ΚΕΘΕΑ ως οργανισμός με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, έχει μια διαχρονική πορεία  36 ετών στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων προσθέτοντας, με διεπιστημονικές ομάδες, καινοτόμες υπηρεσίες, τόσο στην πρόληψη όσο και στην απεξάρτηση, καθώς και στην επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. Ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αλλά με «δημόσιο έλεγχο και απολογισμό» έχει ΔΣ με αιρετά και άμισθα μέλη, τα οποία εξασφάλιζαν χρηστή διοίκηση, επιστημονική γνώση, τεκμηριωμένα αποτελέσματα  και ευρεία κοινωνική συμμετοχή.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, του σκοπού του και της δυνατότητας ίδρυσης νέων μονάδων, η οποία γίνεται  με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι με κοινοβουλευτική διαδικασία και η οποία βάζει ταφόπλακα σε έναν Φορέα που έχει αναγνωριστεί από όλη την κοινωνία και από τους πλέον έγκυρους διεθνούς οργανισμούς (σύμβουλος στον ΟΗΕ για τις εξαρτήσεις).

Δηλώνουμε απερίφραστα τη στήριξή μας στους αγώνες των εργαζομένων, των εθελοντών, των μελών και των οικογενειών τους.

 

Close