Βιογραφικό

GMP_9856

Ο Γιάννης Αμανατίδης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς. Μέχρι το 1978 έζησε στην Τερπνή Σερρών. Είναι παντρεμένος με τη Σταματία Μουστάκα, δασκάλα και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς.

Από το 1996 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Ε.Κ.Κ.Ε. Παιδείας και της Ε.Κ.Κ.Ε. Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση επαφών κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών προσωπικοτήτων ή θεσμών τόσο για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για τη συμβολή της στον σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στις 17 Ιουλίου 2015 του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση που κατέχει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι και 31 Αυγούστου 2018.

- του ενιαίου διοικητικού τομέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπαγόμενων σε αυτόν υπηρεσιών

- της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μειονοτήτων, Προσφύγων και Μεταναστών

- της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος

- της Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων

- της Διεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων

- της Διεύθυνσης Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων

- της Διεύθυνσης Ολυμπιάδος και Διεθνών Αθλητικών Σχέσεων

- της  προώθησης και η καλλιέργειας του φιλελληνισμού

- της Μεταφραστικής Υπηρεσίας

Είναι επίσης Ειδικός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα κλιματικής αλλαγής και παρακολουθεί θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις συναφείς πολιτικές και δράσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Close