Γιάννης Αμανατίδης: Η συμφωνία Εκκλησίας - κυβέρνησης είναι πρώτα από όλα επωφελής για την κοινωνία

Γιάννης Αμανατίδης: Η συμφωνία Εκκλησίας - κυβέρνησης είναι πρώτα από όλα επωφελής για την κοινωνία

Γιάννης Αμανατίδης: Η συμφωνία Εκκλησίας – κυβέρνησης είναι πρώτα από όλα επωφελής για την κοινωνία

Στην πορεία του διαλόγου εκτιμώ ότι θα απαντηθούν απορίες και θα διαλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν - Η Ν.Δ. αρχικά επικρότησε το κοινό ανακοινωθέν, στη συνέχεια το καταδίκασε και συντάχθηκε με την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος - Κεντρική μας πρόβλεψη στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών

Ο Γ. Αμανατίδης σημειώνει ότι διαφιλονικούμενες εκτάσεις που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες «αξιοποιούνται προς όφελος όλων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου», ενώ τονίζει ότι, «σε κάθε περίπτωση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλήρου είναι εξασφαλισμένα και θα συνεχίσουν να είναι». Όσον αφορά την στάση της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας, ο Γ. Αμανατίδης σχολιάζει δηκτικά ότι «ενώ αρχικά επικρότησε το κοινό ανακοινωθέν, του οποίου διεκδίκησε και την 'πατρότητα', στη συνέχεια το καταδίκασε και συντάχθηκε με την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος, επενδύοντας στην αντιπαλότητα και διολισθαίνοντας στην καταστροφολογία».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια στοιχεία της συμφωνίας Εκκλησίας και κυβέρνησης μπορούν να αποδειχθούν αμοιβαίως επωφελή για τις δύο πλευρές;

Η συμφωνία είναι πρώτα από όλα επωφελής για την κοινωνία. Πρόκειται για σημαντική συμφωνία, στην κατεύθυνση της επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων. Ενισχύει την αυτοτέλεια της Εκκλησίας και αξιοποιεί τη διεκδικούμενη και από τις δύο πλευρές περιουσία και όχι μόνο. Οι διεκδικήσεις σε περιουσίες πριν το 1939 συμφωνείται ότι δεν υπάρχουν -και αυτό θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο-, ενώ οι περιουσίες που μετά το 1952 αμφισβητούνται είτε από το Δημόσιο είτε από την Εκκλησία και παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, αξιοποιούνται προς όφελος όλων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, με την ανάλυση, τον διάλογο και τη διασαφήνιση όλων των θεμάτων, που προκύπτουν από τα 15 σημεία του ανακοινωθέντος, και μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου, ευελπιστώ να υπάρξει και η συναίνεση στην ειδική επιτροπή της ΔΙΣ, με εκπροσώπηση και του εφημεριακού κλήρου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη, με συναίνεση, ενός σχεδίου νόμου. Στην πορεία αυτή εκτιμώ ότι θα απαντηθούν απορίες και θα διαλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλήρου είναι εξασφαλισμένα και θα συνεχίσουν να είναι, όπως άλλωστε και ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας κατοχυρώνει.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του διαλόγου Εκκλησίας-κυβέρνησης μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την ανακοίνωση της κυβέρνησης;

Εκτιμώ ότι η απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να εξεταστούν λεπτομερώς τα ζητήματα και να διευθετηθούν ιστορικές εκκρεμότητες. Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία και να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και την υποβολή έκθεσης στην Ιεραρχία της Ελλάδος.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο το καλό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, θεωρώ ότι έχει ανοίξει ένας ειρηνικός δρόμος διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προχωρήσει η νομοθέτηση που θα κάνει πράξη τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους και θα αποσαφηνίσει τους ρόλους, τις ευθύνες και τις αποκλειστικές όσο και κοινές τους αρμοδιότητες.

Ο επόμενος κύκλος επαφών του υπουργού Παιδείας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης θα λειτουργήσει εποικοδομητικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.

* Πώς αξιολογείτε την στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της συμφωνίας; Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ευόδωση του διαλόγου;

Η Ν.Δ., ενώ αρχικά επικρότησε το κοινό ανακοινωθέν, του οποίου διεκδίκησε και την «πατρότητα», στη συνέχεια το καταδίκασε και συντάχθηκε με την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος, επενδύοντας στην αντιπαλότητα και διολισθαίνοντας στην καταστροφολογία. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι γνωρίζουμε πως τα χρόνια που κυβέρνησε δεν επιχείρησε τη λύση προβλημάτων και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων και την χαρακτήρισε η αδράνεια, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα εσωτερικά. Αφοσιωμένη υπήρξε μόνο στην εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με οδυνηρό αντίκτυπο για την ελληνική κοινωνία.

* Κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Ποιες προβλέψεις του σηματοδοτούν το ουσιαστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την κοινωνία;

Κεντρική μας πρόβλεψη στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών. Αφού κερδίσαμε τη μάχη των συντάξεων και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει το μέτρο της περικοπής τους από 1ης Ιανουαρίου του 2019, προχωρούμε στην υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Την αποκατάσταση της εργασιακής νομιμότητας και κανονικότητας, την απόδοση των αναδρομικών και τη μείωση κατά 33,3% των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και ανενεργούς επιχειρήσεις, τα οποία ήδη νομοθετήθηκαν, κάνοντας πράξη μια πολιτική αριστερής κατεύθυνσης, της οποίας το κύριο μέλημα είναι η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οι προβλέψεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019 και κατά 20% αργότερα, τη μείωση κατά 1% του φόρου των επιχειρήσεων από 29% στο 28% με στόχο το 25% το 2022, την επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για 300.000 νοικοκυριά με δαπάνη ύψους 400 εκατ. ευρώ., το κοινωνικό μέρισμα, τις 3.000 περίπου μονιμοποιήσεις στο «Βοήθεια στο σπίτι», τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Εκπαίδευση, την αύξηση των δαπανών σε Παιδεία και Υγεία, σηματοδοτούν το τέλος της μνημονιακής περιόδου των περικοπών.

Ταυτόχρονα με τους θετικούς δείκτες της οικονομίας, που αναγνωρίστηκαν και από την Κομισιόν, η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Χρέος μας, η οικοδόμηση της χώρας την επόμενη μέρα με σχέδιο και πρόγραμμα και προπαντός με στήριξη της κοινωνίας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στην προσπάθειά μας αυτή θα σταθεί δίπλα μας η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας και κυρίως των νέων.

Πηγή:http://avgi.gr/article/10811/9373332/e-symphonia-ekklesias-kyberneses-einai-prota-apo-ola-epopheles-gia-ten-koinonia

Close