Για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων είναι μονόδρομος η συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη

Για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων είναι μονόδρομος η συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη

Για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων είναι μονόδρομος η συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη

Είναι ιδιαίτερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην π.Γ.Δ.Μ. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο ένα αρνητικό αποτέλεσμα ή μια μικρή συμμετοχή που θα αμφισβητεί την εγκυρότητά του θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα.

Ένα διαφαινόμενο (από τις δημοσκοπήσεις) θετικό αποτέλεσμα θα σημάνει την αρχή των αλλαγών και βημάτων που θα πρέπει να κάνει η γειτονική χώρα και περιγράφονται στη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα στο άρθρο 1 παράγραφος 4, που αφορά σε συνταγματικές τροποποιήσεις και ολοκλήρωσή τους in toto (εξ ολοκλήρου) έως το τέλος του 2018. Τότε και μόνο τότε, με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, θα πρέπει η χώρα μας να κυρώσει την συμφωνία.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις αφορούν την ενσωμάτωση των όρων και των ορολογιών, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1, που θα γίνει en bloc με μία τροποποίηση. Κατ΄ εφαρμογή αυτής της τροποποίησης, το όνομα και οι ορολογίες θα αλλάξουν, αντιστοίχως, σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος. Επιπλέον, η ΠΓΔΜ θα πρέπει προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις του προοιμίου, του άρθρου 3 και του άρθρου 49, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματός της.

Απαιτείται βεβαίως η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων επί του συνόλου των 120 εδρών του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ (ήτοι 80 βουλευτές) και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστεί νομικά «νεκρή».

Δεν είναι σκοπός του άρθρου η ανάλυση της συμφωνίας, αλλά ωστόσο επιτρέψτε μου μία μικρή αναφορά στο σημείο της που «πολλοί» είτε σκόπιμα το αποκρύβουν, είτε το παραποιούν.

Στη συμφωνία των Πρεσπών αποσαφηνίζεται πλήρως η ιστορική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την οποία η γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχεται ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς για τη διδασκαλία του Αριστοτέλη στον Αλέξανδρο; Σε ποια γλώσσα διδάχτηκε πολιτική, ιστορία και φιλοσοφία;

Όλοι γνωρίζουν ότι μιλούσαν και έγραφαν στην ελληνική. Όπως όλοι γνωρίζουν πως η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας, όσο κι αν προσπάθησαν μεταγενέστερα έθνη και πολιτισμοί να σφετεριστούν την ιστορία της και να εμφανιστούν ως κληρονόμοι της.

Η συμφωνία υλοποιεί τις θέσεις που είχε εδώ και χρόνια η χώρα μας, δηλαδή: σύνθετη γεωγραφική ονομασία, erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμούς και με συνταγματικές αλλαγές.

Με πατριωτικό αίσθημα ευθύνης και σεβασμό της Ιστορίας, επιλέγουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της συνεργασίας, της ειρήνης και της συνανάπτυξης.

Επιλέγουμε να επενδύουμε στην επούλωση των πληγών και στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας , καθιστώντας την πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό των εξελίξεων.

Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων είναι μονόδρομος η συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #125 (29/09/2018-30/09/2018)

 

Close