Γ. Αμανατίδης: Διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία

Γ. Αμανατίδης: Διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία

Γ. Αμανατίδης: Διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία

Για διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, τονίζοντας ότι το καθεστώς του Αιγαίου είναι κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.

Για τις αντιδράσεις της κυβέρνησης για την προκλητικότητα στο Αιγαίο, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, μίλησε ο κ. Αμανατίδης στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Ενημερώθηκαν άμεσα οι διεθνείς παράγοντες. Σήμερα γίνεται ενημέρωση και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Έγινε αυστηρό διάβημα σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνεχεία με πρωτοβουλία του κ. Γιλντιρίμ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος με αυστηρότητα καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε την παύση των παραβιάσεν. Από την τουρκική πλευρά ειπώθηκε ότι δεν ήταν κάτι σκόπιμο.

«Διαζύγιο από τον κοινό νου και τη γεωγραφία» πήρε χθες η Τουρκία, σχολίασε ο κ. Αμανατίδης το περιστατικό τονίζοντας ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι πλήρως κατοχυρωμένο» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση. «Πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές και σε αυτό συμφώνησαν οι δύο πλευρές».

Ο κ. Αμανατίδης κλείνοντας πρόσθεσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις». Χρειάζεται «αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων.»

Close