Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ λέει πως έχει ξεκάθαρη θέση για το «Μακεδονικό», αλλά δεν την λέει

Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ λέει πως έχει ξεκάθαρη θέση για το «Μακεδονικό», αλλά δεν την λέει

Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ λέει πως έχει ξεκάθαρη θέση για το «Μακεδονικό», αλλά δεν την λέει

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ δήλωσε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, τονίζοντας πως «η μη λύση δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας». Παράλληλα, επέκρινε την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό» και υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όταν λες ότι είναι ξεκάθαρη η θέση, πρέπει να την πεις κιόλας».

Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά συλλαλητήρια, σημείωσε πως «ο καθένας στην Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία, μπορεί να προβάλλει αυτό το οποίο θέλει», προσθέτοντας πως η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη, καθώς όπως υπογράμμισε «αρχίζει να υπάρχει μία ωριμότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα των όσων διαδραματίστηκαν και το προηγούμενο διάστημα», όπως για παράδειγμα η επίλυση της εκκλησιαστική πτυχής του ζητήματος και από την άλλη το πώς διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται όπως σημείωσε για μία «λύση πακέτο» που δεν επιτρέπει «σαλαμοποιήσεις», περιλαμβάνει κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, την συνανάπτυξη, το erga οmnes- το όποιο όπως τόνισε παλιά δεν το διαπραγματευόντουσαν- και σύνθετη ονομασία.

Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και πέντε μήνες, έχει αλλάξει 5-6 θέσεις» και «όταν φαίνεται ότι κάτι έχει κατορθωθεί, πηγαίνει σε άλλη θέση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΝΔ «πηγαίνει στο να μην συμφωνήσει σε τίποτα», κάτι το οποίο τόνισε πως είναι «καταστροφικό και για την ίδια αλλά δεν βοηθάει και τη χώρα». Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για «λαϊκισμό» ο οποίος «έγκειται στο ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή σε ένα εθνικό θέμα δεν παίρνει θέση». «Ποια είναι η θέση της για το όνομα;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «δεν το ακούω, ακούω μόνο ότι είναι ξεκάθαρη», αλλά «όταν λες ότι είναι ξεκάθαρη η θέση, πρέπει να την πεις κιόλας». Παράλληλα, απέδωσε τις συνεχείς μετατοπίσεις της ΝΔ για ένα θέμα εθνικό όπως το συγκεκριμένο, στα εσωτερικά της προβλήματα σημειώνοντας πως η στάση αυτή «δεν είναι καθόλου υπεύθυνη».

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως εάν επιτευχθεί συμφωνία και έρθει στη Βουλή, «πολύ δύσκολα μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις, ειδικά οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν αυτή τη λύση το προηγούμενο διάστημα», να μην την ψηφίσουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον κ. Μητσοτάκη να ενστερνίζεται τελικά την πολιτική Σαμαρά, η οποία δείτε που μας έφτασε μετά από 25 χρόνια». Παράλληλα εκτίμησε πως θα υπάρξει ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς πρόκειται για μία συμφωνία η οποία δεν θα αφήσει ζητήματα «να πάνε στο απώτερο μέλλον έτσι ώστε να υπάρχουν διενέξεις ή διαπληκτισμοί πάλι».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως «στην κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία είναι ξεχωριστά και έχουν μία συμφωνία η οποία είναι πάνω στην έξοδο της χώρας από την κρίση, το χτύπημα της διαφθοράς, και να σταθεί η χώρα στα πόδια της» και όπως ανέφερε «σε άλλα ζητήματα, όπου υπήρξε, απαντήθηκε στη Βουλή». Στάθηκε δε στην «αντίθεση που έχει η ΝΔ μέσα στο ίδιο της το κόμμα», σημειώνοντας πως «εμείς είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα και δικαιολογείται το να υπάρχουν κάποιες διαφορές. Αυτοί έχουν στο ίδιο τους το κόμμα, το είχαν κι όταν ήταν κυβέρνηση και έπεσε η κυβέρνηση τους λόγω εσωτερικών αντιθέσεων, και εξακολουθούν να μην λύνουν το θέμα με μία ξεκάθαρη θέση».

Αναφερόμενος επίσης στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στο ΕΛΚ για τον λαϊκισμό, διερωτήθηκε «λαϊκισμός δεν είναι το να μην λες τη θέση σου και να αφήνεις να διαρρέεται είτε από εδώ είτε από εκεί η μία ή άλλη θέση ειδικά σε τέτοια θέματα εθνικά;». «Άλλα λένε στο εξωτερικό, κι άλλα στο εσωτερικό. Αυτά δεν βοηθούν», συνέχισε, καλώντας τους επίσης να βγουν και να πουν «τι έχουν κάνει, πώς διαπραγματευτήκανε, και τι έχουν πει», με αφορμή τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εξωτερικών για την στάση που τήρησε η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Σχολίασε δε πως οι επιθέσεις που γίνονται στον κ. Κοτζιά αυτή τη στιγμή, δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και σημείωσε πως «είναι χαρακτηριστικό του κόμματος που έχει επενδύσει σε μία καταστροφική πολιτική όλο αυτό το διάστημα».

Close