Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ «Η ΝΔ φέρνει λιτότητα για τους πολλούς»

Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ «Η ΝΔ φέρνει λιτότητα για τους πολλούς»

Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ «Η ΝΔ φέρνει λιτότητα για τους πολλούς»

Συνέντευξη του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Αμανατίδη στη «Νέα Σελίδα», που κυκλοφόρησε 15 Σεπτεμβρίου 2019.

- Πώς κρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ έως τώρα; Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να λάβει νέα μέτρα λιτότητας;

Η απόδοση της ελληνικής οικονομίας με την συνεχή σταθερή ανάπτυξη επί δέκα τρίμηνα ήταν εκείνη που εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο και οικονομική σταθερότητα επιτρέποντας να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι φοροελαφρύνσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη και όλα τα 10+1 θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2018. Τότε η ΝΔ και στελέχη της όπως ο κ. Στουρνάρας μιλούσαν για «κινδύνους» εκτροχιασμού, ενώ τώρα εκτιμούν ότι είναι εφικτοί οι στόχοι.
Το σημαντικό όμως για τα επόμενα χρόνια είναι η απεμπόληση της κύριας προεκλογικής υπόσχεσης της ΝΔ για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα πρώτα νομοθετήματα αλλά και εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, δείχνουν ότι αξιοπιστία για τη ΝΔ σημαίνει κατά πόσο θα πετύχει μείωση μισθών και συμπίεση εργατικών δικαιωμάτων. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ανάπτυξη δεν αφήνει καμιά αμφισβήτηση για του λόγου το αληθές.
Γιατί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά, που με τον καταπιστευτικό λογαριασμό δρομολογήσαμε την μείωσή τους και που βρήκε έτοιμα; Η απάντηση είναι απλή. Διότι πιστεύει στις ακραία νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με τη λιτότητα στον πυρήνα τους και τώρα τις τάζει ως «τυράκι» για να ανοίξει μία συζήτηση για μείωση των… μειωμένων πλεονασμάτων στο μέλλον.
Στο βάθος λιτότητα δηλαδή για τους πολλούς και χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς. Όπως έκανε και στο παρελθόν η Δεξιά.

--Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;
Μαχητική, προγραμματική και απολύτως τεκμηριωμένη, ώστε να αποκαλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και το δυσβάσταχτο βάρος που θα αποθέσει εκ νέου στους ώμους των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων. Με επιχειρήματα στη Βουλή και το δημόσιο διάλογο και με άμεσα αντανακλαστικά στην κοινωνία. Με στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος στους τόπους δουλειάς και στις δράσεις.

--Το κόμμα σας βρίσκεται σε διεργασίες για τον περιβόητο «μετασχηματισμό» του. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό και πώς κρίνετε τις μέχρι σήμερα κινήσεις;

Εργαζόμαστε ώστε η λαϊκή απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στον μετασχηματισμό του σε ένα μαζικό δημοκρατικό και νεανικό κόμμα, με αντιστοίχιση της εκλογικής του βάσης με τον αριθμό των μελών του σε ένα μεγαλύτερο βαθμό, από σήμερα. Είναι ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία για εποικοδομητικό διάλογο στη βάση των αρχών μας για αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

--Πώς κρίνετε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής;

Καταρχήν ευπρόσδεκτη είναι η (εκούσα-ακούσα) αναγνώριση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, του θετικού ρόλου της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθ’ υπέρβαση της προεκλογικής θέσης της ΝΔ περί απλής αδυναμίας ακύρωσης της και των όσων έλεγαν περί συναλλαγής με αντάλλαγμα τη μη μείωση των συντάξεων.
Ωστόσο η διγλωσσία, που εμφανίζουν πολλά στελέχη της, αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας και τους μοχλούς πίεσης προς τη γείτονα, αλλά και τις δυνατότητες προσέγγισης της.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι πυλώνας και γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, διατηρώντας τις πολύ καλές σχέσεις της με την Κίνα, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες και όχι να προσχωρήσει στην επικίνδυνη λογική του «προκεχωρημένου φυλακίου».
Θέλουμε επίσης να δούμε εάν η ΝΔ θα αξιοποιήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, όπως είναι η Σύνοδος των ευρωπαϊκών Μεσογειακών χωρών (Med7), η τετραμερής των Βαλκανίων, η Διάσκεψη της Ρόδου ή το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών.

--Ποιες από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ υλοποιήθηκαν τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Με εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αποτέλεσμα του προγράμματος που ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, οι υπόλοιπες υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Να θυμίσω ότι από τις 20 Αυγούστου 2018, από την έξοδο δηλαδή της χώρας από τα μνημόνια, όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν ήταν όλοι με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και έσυραν και την ΝΔ να τα ψηφίζει αλλά,
ασκώντας μια καταστροφική αντιπολίτευση, να τα καταγγέλλει ταυτόχρονα ως προεκλογικά.
Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ επιγραμματικά στην παιδεία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον προϋπολογισμό για την παιδεία, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ενίσχυσε τα «Σχολικά Γεύματα» και υλοποίησε το πρόγραμμα «Τσάντα στο Σχολείο».
Επαναλειτούργησαν τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, επανήλθαν 2.500 εκπαιδευτικοί από τη διαθεσιμότητα και δρομολογήθηκαν 10.500 προσλήψεις μόνιμων καθηγητών, τις οποίες, δυστυχώς, επιχειρεί να ακυρώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η κανονικότητα επανήλθε και τα αυτονόητα πλέον δεν ήταν ζητούμενο κάθε χρονιά.
Στον τομέα ευθύνης μου, αναβαθμίσαμε το ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και σε διεθνές επίπεδο, ασκώντας πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική με ένα πλέγμα συμφωνιών, που την κατάστησαν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επαναφορά στην κανονικότητα των εργασιακών δικαιωμάτων, που είχε γκρεμίσει ο αντιλαϊκός ζήλος των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Κι ας μην ξεχνάμε πως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα μας από την επιτροπεία και διέσωσε τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έδωσε δωρεάν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους.

Close