«Δεν εφησυχάζουμε στη μάχη κατά της διαφθοράς»

«Δεν εφησυχάζουμε στη μάχη κατά της διαφθοράς»

«Δεν εφησυχάζουμε στη μάχη κατά της διαφθοράς»

Συνέντευξη στην FMVoice.gr και τον Ανδρέα Μαραθιά

«Η Εκκλησία δεν είναι ούτε “η Δεξιά” ούτε “η Αριστερά του Κυρίου”. Είναι απλώς “του Κυρίου”» τονίζει στην «F&M Voice» o Γιάννης Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου κινείται «στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας».

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει, πάντως, την ελπίδα «να υπάρξει, με συναίνεση, η σύνταξη ενός σχεδίου νόμου».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να υπογράψει καμία συμφωνία, αν θίγονταν με αυτήν τα εθνικά συμφέροντα» και όπως δηλώνει «αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κριτικής της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει πως «ο φιλολαϊκός προσανατολισμός δεν είναι ευκαιριακός ή προεκλογικός» και «αποτελεί “πυξίδα” της δικής μας κυβέρνησης».

Τέλος, αναφορικά με τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη απόδοση ευθυνών δηλώνει ότι «η μάχη με τη διαφθορά συνεχίζεται» και σημειώνει με νόημα πως «αν κάποιες διαδικασίες πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα, οι έχοντες την ευθύνη, ας επιληφθούν».

Πώς σχολιάζετε τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου για το νέο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας; Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες που εκφράζονται ήδη, ακόμη και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Πρόκειται για σημαντική συμφωνία μεταξύ κράτους και εκκλησίας σε 15 σημεία, τα οποία είναι πρόταση στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των διακριτών ρόλων τους και της επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων. Είναι αποτέλεσμα συναίνεσης που επιτεύχθηκε, αφού προηγήθηκε μία σειρά διεργασιών και διαβουλεύσεων. Ενισχύει την αυτοτέλεια της εκκλησίας και αξιοποιεί, τη διεκδικούμενη -και όχι μόνο- και από τις δύο πλευρές, περιουσία προς όφελος όλων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα με την ανάλυση, τον διάλογο και τη διασαφήνιση όλων των θεμάτων, που προκύπτουν από τα 15 σημεία του ανακοινωθέντος και μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου, ευελπιστώ να υπάρξει και η συναίνεση στην ειδική επιτροπή της ΔΙΣ με εκπροσώπηση και του εφημεριακού κλήρου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη, με συναίνεση, ενός σχεδίου νόμου. Στην πορεία αυτή εκτιμώ ότι θα απαντηθούν απορίες και θα διαλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν.

Ο επόμενος κύκλος επαφών του υπουργού Παιδείας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης θα λειτουργήσει εποικοδομητικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Με αφορμή και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει δημόσια και κοινοβουλευτικά τι προσδοκάτε από την αναθεώρηση του Συντάγματος σε αυτό το ζήτημα και γενικότερα;

Όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκτιμώ ότι στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, θα πρέπει να γίνει μία πιο αναλυτική συζήτηση για το άρθρο 3, ώστε, όπως άλλωστε και για όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα, να υπάρξει πληρέστερη διατύπωση.

Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν θέση χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Εκκλησία δεν είναι «ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά του Κυρίου». Είναι απλώς του «Κυρίου».

Εκτιμάτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική τομή για τη χώρα και τα Βαλκάνια ή διακρίνετε, ενδεχομένως, πτυχές που εξακολουθούν να θίγουν τα εθνικά συμφέροντα;

Δεν θα μπορούσε να υπογραφεί καμία συμφωνία από την κυβέρνηση, αν θίγονταν με αυτήν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει ένα τέλος σε μία σοβούσα μακροχρόνια κρίση μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και δίνει την ευκαιρία για να προχωρήσουν με πνεύμα φιλίας και συνεργασίας στον ευπαθή χώρο των Βαλκανίων, στον οποίο η χώρα μας έχει δεσπόζουσα θέση. Με αυτήν τη Συμφωνία μπαίνουν τα θεμέλια για μία νέα εποχή σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και συν-ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Κοντολογίς, κλείνουμε τα μέτωπα του παρελθόντος και γυρνάμε σελίδα, έχοντας αναβαθμίσει μαζί και με άλλες διπλωματικές κινήσεις τον ρόλο της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για προεκλογική παροχολογία, με αφορμή την ψήφιση των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τελικά, πρόκειται για πολιτική βούληση, προεκλογική περίοδος γαρ, ή αναγκαστική προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις;

Ο φιλολαϊκός προσανατολισμός δεν είναι ευκαιριακός ή προεκλογικός. Ήταν ανέκαθεν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί «πυξίδα» της δικής μας κυβέρνησης, ιδιαίτερα, τώρα που έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια και μπορούμε να προχωρήσουμε, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες των χρόνων της κρίσης και να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο δημιουργίας της Ελλάδας στη νέα εποχή, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος κι αυτό θα γίνεται ακόμη εμφανέστερο, όσο θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα η καθημερινότητα των πολιτών και θα γίνονται πράξη, μία προς μία, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.

Παρά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στο μέτωπο της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, επί της ουσίας, ευθύνες πολιτικές και ποινικές δεν έχουν αποδοθεί, μέχρι στιγμής, για τα μεγάλα σκάνδαλα όσων κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι το 2015. Πρόκειται για ευθύνη της κυβέρνησης ή της Δικαιοσύνης;

Siemens, εξοπλιστικά, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν» και άλλα, όλα όσα αφορούν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν έρθει στην επιφάνεια και δεν έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο στικάκι, που χάθηκε στα συρτάρια. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι δεν αποδίδονται ευθύνες. Πολιτικές από τη Βουλή, ποινικές από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και αποδόθηκαν ή αποδίδονται ήδη σε πρώην υπουργούς. Αν κάποιες διαδικασίες πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα, οι έχοντες την ευθύνη, ας επιληφθούν.

Δεν εφησυχάζουμε, η μάχη με τη διαφθορά συνεχίζεται. Το κύριο πολιτικό ζήτημα είναι η θεσμική θωράκιση της πολιτείας, ώστε να μην αφήνει περιθώρια και χώρο διαφθοράς. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία καλή ευκαιρία προς την κατεύθυνση αυτή (νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Close