Επίσκεψη εργασίας στον Υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιάννη Αμανατίδη πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδιος για διμερείς και στρατηγικές υποθέσεις, κύριος George Ciamba. #mfa
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών, με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, μέσω και της συμμετοχής τους σε περιφερειακά fora και Oργανισμούς, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας ΝA Ευρώπης (SEECP), ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC), καθώς επίσης και η Τριμερής Συνεργασία «Ρουμανία-Βουλγαρία-Ελλάδα» και η ανάλογη Τετραμερής «Βουλγαρία-Ρουμανία-Κροατία-Ελλάδα».
Ο Υφυπουργός κύριος Αμανατίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στους κυριότερους επενδυτές στη Ρουμανία, στην οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξέχουσα και ενεργή παρουσία, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα παραδοσιακά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ρουμανίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα, προεξεχούσης, βεβαίως, της ίδιας της ένταξης της Ρουμανίας στην Ε.Ε.
Ο Υφυπουργός κύριος Ciamba εξέφρασε την εκτίμηση της ρουμανικής Κυβέρνησης για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας μας προς τη Ρουμανία και αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του διμερούς συντονισμού επί ζητημάτων περιφερειακού, αλλά και ευρύτερου διεθνούς χαρακτήρα, ως προς τα οποία οι δύο χώρες έχουν κοινό ενδιαφέρον και κοινή οπτική.
Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με ζητήματα πολιτιστικής/μορφωτικής και θρησκευτικής διπλωματίας, τομείς της αρμοδιότητας του κυρίου Υφυπουργού. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός κύριος Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σήμερα σε πολλά Πανεπιστήμια της Ρουμανίας, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στα εν λόγω πεδία.