Η πολιτική αντιπολιτευτική τύφλωση οδηγεί τη ΝΔ σε επικίνδυνες ατραπούς

Η πολιτική αντιπολιτευτική τύφλωση οδηγεί τη ΝΔ σε επικίνδυνες ατραπούς

Η πολιτική αντιπολιτευτική τύφλωση οδηγεί τη ΝΔ σε επικίνδυνες ατραπούς

«Θεωρώ ότι οι στιγμές και οι τοποθετήσεις των βουλευτών είναι ιστορικές. Θα μας κρίνει όλους η Ιστορία. Και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της. Τα έχει ανοίξει από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία», τόνισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία», συνέχισε.

«Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012, με υπουργό το Δημήτρη Αβραμόπουλο, μιλά για το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, με πρωθυπουργό το Σαμαρά, ανέφερε στον ΟΗΕ ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και καταγράφει ότι τον Ιούλιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία.
Τι άλλαξε; Η ΝΔ μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;», ρώτησε τους βουλευτές ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Για μένα υπάρχουν εξηγήσεις», απάντησε. «Είναι ότι η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα της που έγινε η συνισταμένη της, γεγονός που είδαμε και χθες με το κλείσιμο της Επιτροπής, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ.Γεωργιάδης είπε ότι δεν θέλουν το όρο Μακεδονία στην ονομασία. Αυτή είναι τώρα η θέση της ΝΔ;» ρώτησε και προειδοποίησε: «Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες», ενώ επισήμανε ότι «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου».

Επανερχόμενος στο θέμα της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι είναι το πρώτο βήμα η επικύρωση και το επόμενο είναι, οι πολιτικές ηγεσίες να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της. «Πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή», τόνισε, επειδή «η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η ίδια η Συμφωνία ορίζει ότι τα συγκεκριμένα άρθρα που αναφέρονται στο όνομα δεν αλλάζουν. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί στη γειτονική χώρα θα είναι βορειομακεδονικοί και όχι μακεδονικοί».

«Με σκόπιμα ψέματα ψαρεύουν σε θολά νερά όσοι διαδίδουν ότι δεν θα αναφέρεται πια ο Παύλος Μελάς και θα καταργήσουμε τους μακεδονικούς αγώνες», κατήγγειλε.

«Ένα ερώτημα και μια διαπίστωση για τη ΝΔ. Συμμετείχατε στο συλλαλητήριο. Συμφωνείτε ή όχι με το ψήφισμα που βγήκε μετά τη διαδήλωση;»

Τέλος, ανέφερε για τα εκκλησιαστικά πως «Οι 10 Μητροπολίτες της γειτονικής μας χώρας με επιστολή και από τον πρωθυπουργό τους Ζόραν Ζάεφ στις 30-5-2018 κατέθεσαν αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο ζητούν να λήξει το εκκλησιαστικό θέμα με νέα, πλέον, ονομασία της "ΜΟΕ" ως «Αρχιεπισκοπή Αχριδών και πάσης Ιουστινιάνης», χωρίς καμία αναφορά στο όνομα Μακεδονία».

«Η πολιτική αντιπολιτευτική τύφλωση οδηγεί τη ΝΔ σε επικίνδυνες ατραπούς, που ενισχύουν τις δυνάμεις του λαϊκισμού και εθνικισμού και τελικά θα στραφούν εναντίον της.

Εμείς δεν θέλουμε να στραφούν εναντίον της χώρας, του λαού μας και της ενότητας, γιατί όποτε ο λαός διχάστηκε, το πλήρωσε».

Close