Ομιλία υφυπουργού Εξωτερικών Αμανατίδη Γιάννη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία υφυπουργού Εξωτερικών Αμανατίδη Γιάννη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία υφυπουργού Εξωτερικών Αμανατίδη Γιάννη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη

Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκ  μέρους της κυβέρνησης και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, που δεν είναι μαζί μας  λόγω των υπηρεσιακών αναγκών για τον σημερινό τελικό στην Αθήνα.

 

Κυρίες και κύριοι

Με βαθιά αισθήματα συγκίνησης  είμαστε όλοι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των πυροσβεστών, που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για να διαφυλάξουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας, για να σώσουν το φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές  στους νεκρούς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στο βωμό του καθήκοντος, εκπληρώνοντας την ηθική υποχρέωση που έχουμε και θα έχουμε για πάντα απέναντί τους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι , πρέπει,  να περιορίσουμε τις απώλειες βελτιώνοντας διαρκώς την εκπαίδευση των Πυροσβεστών στις σχολές και  παρέχοντας ουσιαστική μετεκπαίδευση στο προσωπικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας: Φέτος ξεκίνησε η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Έλληνες πυροσβέστες θα πάνε στις ΗΠΑ και στη Γαλλία κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, όπως και αντίστοιχα θα έρθουν εδώ από τις χώρες αυτές.

Το προσωπικό που πηγαίνει στο εξωτερικό θα αποτελέσει τον πυρήνα γνώσεων, που στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις και καλές πρακτικές.

 

Κυρίες και κύριοι

Η σημερινή τελετή στη Θεσσαλονίκη γίνεται  έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την πόλη και οφείλουμε  να επισημάνουμε  την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, που για άλλη μια φορά κλήθηκε να σώσει πολίτες που κινδύνεψε η ζωή τους.

Ενημερώθηκα ότι δέχθηκε πάνω από 450 κλήσεις για βοήθεια, ότι διασώθηκε κόσμος που βρέθηκε κάτω από μια γέφυρα του τρένου, όπως και ότι οι Πυροσβέστες βοήθησαν στον απεγκλωβισμό δεκάδων τουριστών και μαθητών στο Λευκό Πύργο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που καθημερινά σώζουν ανθρώπους και που αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

Βλέπετε πως ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια διάφορες περιοχές της χώρας μας πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έρευνες αναφέρουν ότι 7 στους 10 κατοίκους της Ευρώπης θα πληγούν στο κοντινό μέλλον από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Κυρίες και κύριοι

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω εκ μέρους  του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα Νίκου τις εκτιμήσεις και τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας για το Σώμα, με την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα που έχουν.

 

Κυρίες και κύριοι,

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, οφείλουμε να έχουμε καλή προετοιμασία. Χρειάζονται και καλές υποδομές, αλλά και εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις για να επέμβουν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Επιγραμματικά , φέτος, κατά την αντιπυρική περίοδο θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με πέρυσι. Θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα διαθέσιμα, καθώς θα έχουμε τέσσερα μισθωμένα ελικόπτερα βαρέως τύπου αντί τριών πέρυσι, δύο επιπλέον ελικόπτερα μεσαίου τύπου (εννέα αντί επτά πέρυσι), ενώ εντάσσονται στην πυρόσβεση και τα ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» και τα μικρότερα τύπου BK, φέροντας κάδο, ενώ θυμάστε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα είχαν μόνο για “πτήσεις Vip”. Το χειμώνα εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι, πιστοποιήθηκε η χρήση κάδων και τώρα είναι ετοιμοπόλεμα.

Ταυτόχρονα, θα έχουμε διαθέσιμα ελικόπτερα Σινούκ από την Αεροπορία Στρατού, που σημειώνω ότι η παρούσα κυβέρνηση τα έριξε στη μάχη των πυρκαγιών, όπως και τα αεροπλάνα PZL που συντηρήθηκαν, έχουν υψηλό ποσοστό διαθεσιμότητας και η επέμβασή τους κατά τον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε σωτήρια.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εστάλη στο εξωτερικό προς επισκευή ένας μεγάλος αριθμός κινητήρων των αεροσκαφών Καναντέρ και -έπειτα από πολλά χρόνια- η διαθεσιμότητά τους θα είναι αυξημένη. Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της προετοιμασίας που έγινε κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι.

Πέραν των εναέριων μέσων, σημειώνω ότι Πυροσβεστική πλέον αξιοποιεί στις επιχειρήσεις εξοπλισμό και μέσα που ήταν μέχρι πρότινος ξεχασμένα σε αποθήκες και είχαν αγοραστεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Για παράδειγμα, τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα και οι δεξαμενές νερού, που μεταφέρονται στο πεδίο με ελικόπτερα.

Επίσης, στα αναμορφωμένα σχέδια της Πυροσβεστικής περιλαμβάνεται και η μεταφορά πυροσβεστών με ελικόπτερο, όπως και η στοχευμένη κατανομή των πεζοπόρων τμημάτων.

Θα αναρωτηθεί κάποιος όλα αυτά αρκούν;

Η απάντηση είναι ότι κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε, ό, τι είναι εφικτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και να σημειώσουμε ότι πριν από λίγο καιρό μονιμοποιήθηκαν –όπως είχαμε δεσμευτεί-  οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα είναι διαθέσιμοι στο προσωπικό για ένα επιπλέον μήνα: έξι μήνες αντί για πέντε.

Όλη αυτή η προετοιμασία γίνεται για να μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, να σώζει ανθρώπους, να προστατεύει περιουσίες, να διαφυλάττει το φυσικό πλούτο της χώρας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό το μνημείο ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας για τους πυροσβέστες που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης.

Αναγνωρίζοντας  την προσφορά  τους και την προσφορά της μεγάλης οικογένειας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κοινωνία, τους τιμούμε σήμερα και θα τους θυμόμαστε για πάντα.

 

Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2018

Close