Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη

Αξιότιμοι κκ. Πρόξενοι,

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση αυτή σε μία συνάντηση για τη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο.

Ο σκοπός της πρόσκλησης αυτής είναι να έχουμε μία ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για τις δυνατότητες αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις σε συνεργασία με τις χώρες που εκπροσωπείτε στην πόλη αυτή.

Θα ακούσω με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις σας, ώστε στη συνέχεια να εξετάσουμε κατά πόσο και σε ποιο πλαίσιο μπορούμε να προχωρήσουμε στην πραγματοποίησή τους.

Η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε αποφασίσει και ήδη κάνουμε πράξη, η πόλη αυτή να φιλοξενεί σημαντικές περιφερειακές διασκέψεις και συναντήσεις και σας παραπέμπω στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί  να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού, καθώς η πλούσια ιστορία της παρέχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό. Όπως ήδη γνωρίζετε στην πόλη θα ανεγερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αναδείξει τη συμβολή του εβραϊκού ελληνισμού στην ιστορία της. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης την προσφάτως ιδρυθείσα έδρα Ποντιακών Σπουδών που καλύπτει την ιστορία ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής διασποράς. Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να φιλοξενήσουμε στην πόλη την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα, τον Ιούνιο, παρουσιάσαμε εδώ τον ψηφιακό χάρτη της ελληνικής διασποράς.

Θέλουμε συνεπώς να τονίσουμε τη διεθνή, πολυπολιτισμική ταυτότητα μιας πόλης, της οποίας η μακραίωνη παράδοση και ιστορία αποδεικνύει ότι μπορεί να υποδεχθεί κα να φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε μορφής. Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι το προσεχές έτος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προγραμματίζει τη διεξαγωγή συνεδρίου με αντικείμενο τον Μακεδονικό Αγώνα και τον ρόλο που έπαιξε η πόλη της Θεσσαλονίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Close