Ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στάθηκε με ιστορική ευθύνη σε ιστορικές στιγμές

Ο  ελληνικός λαός θα τιμήσει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στάθηκε με ιστορική ευθύνη σε ιστορικές στιγμές

Ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στάθηκε με ιστορική ευθύνη σε ιστορικές στιγμές

Τη σπουδαιότητα της χώρας μας στο βαλκανικό χώρο ανέδειξε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το Πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

«Η γεωγραφική δίοδος που παρέχει η χώρα μας στα νερά της Μεσογείου βρίσκεται στη μέση ισχυρών γεωπολιτικών επιδράσεων σχεδόν από όλα τα σημεία του ορίζοντα», τόνισε και «σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση των θεμελίων σταθερότητας και ασφάλειας μέσω της συνεργασίας, που εξασφαλίζει η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας με αμοιβαία επωφελείς δράσεις σε ενέργεια, οικονομία, υποδομές και μεταφορές, δεν μπορεί παρά να αποτελεί στρατηγικό μας στόχο».

«Η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη», σημείωσε.

«Οι πολιτισμικοί μας δεσμοί είναι μακραίωνοι και αδιαμφισβήτητοι. Ο βαλκανικός χώρος γεννά ιστορία. Έτσι, ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχή αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο αυτό, είναι μια συνεκτική στρατηγική διασυνοριακής περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, αλλά και κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων, που θα ακυρώσει αποφασιστικά τις δυνάμεις της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης και θα κλείσει μια για πάντα το οδυνηρό κεφάλαιο της αλλαγής των συνόρων».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής απάντησε αναλυτικά, «στο ερώτημα που με πονηρή αφέλεια» έθεσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά στο τι χειροπιαστό αποκομίζει «η Ελλάδα, με την σημερινή κύρωση από το Κοινοβούλιό μας» και εξήγησε: «Την ονόμασα πονηρή γιατί κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι η αίτηση, η οποία έγινε από τη γειτονική χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ έγινε με τη νέα της ονομασία, έγινε με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, δεν έγινε με το συνταγματικό της όνομα. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο: Αυτό δεν ήταν άλλωστε, που στο Βουκουρέστι το 2008 δεν μας είχαν δώσει και γι’ αυτό δεν δεχθήκαμε ή πιέσαμε και τελικά το ΝΑΤΟ έβγαλε την απόφαση ότι πρώτα πρέπει να λυθεί η διαφορά; Την καθαρή σύνθετη ονομασία, όπως είπε και στην τοποθέτησή του ο Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση δημοσιογράφου ακριβώς μετά από τη Σύνοδο, στον κ. Μελέτη;

Δεν το πήρατε τότε, το πήραμε τώρα. Άρα, πρώτο κέρδος είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Άμεσα αφαιρείται το σύμβολο της Βεργίνας μέσα σε έξι μήνες από παντού. Αυτό είναι μέσα στη Συμφωνία. Η εφαρμογή των άρθρων 7 και 8, βιβλία, ονόματα, τον Ήλιο της Βεργίνας και από εκεί και μετά η επιστολή προς όλες τις χώρες του ΟΗΕ, όπου θα ζητούν να αναφέρονται πλέον με το νέο όνομα, είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της Συμφωνίας».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης τον διέκοψε λέγοντας «ο Ήλιος δεν βγαίνει».

«Κύριε Καλαφάτη, ο Ήλιος της Βεργίνας αφαιρείται. Είναι μέσα στη Συμφωνία, κύριε Καλαφάτη» απάντησε ο Γιάννης Αμανατίδης και συνέχισε: «Το δεύτερο ερώτημα είναι: ποιος εγγυάται ότι δεν θα πάει στην Τουρκία; Μα, η ίδια η Συμφωνία. Έχετε κολλήσει στα δύο άρθρα τα οποία, ψευδώς και αυτά, αναφέρετε προς τον ελληνικό λαό, σπρώχνοντας κόσμο προς την Ακροδεξιά. Το μισό μέρος της Συμφωνίας αναφέρεται στο πώς ακριβώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις με τη γειτονική αυτή χώρα με το νέο της πλέον όνομα».

Για τη γλώσσα, ειδικότερα επεσήμανε ότι ελπίζει να στηριχθεί η Συμφωνία, γιατί αν δεν στηριχθεί, όπως είπε, αυτό που είναι επακολούθημα της Συμφωνίας που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, τα άλλα που λέει το άρθρο 7 και 8 για την προστασία της ιστορίας της Ελλάδας κλπ. πώς θα εφαρμοστούν;»

«Θα τα εφαρμόσετε; Θα τα παραδεχθείτε;» ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Βέβαια, εδώ δεν παραδέχεστε τη Σύμβαση που κατέθεσε ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος, σε σχέση με το τι σημαίνει nationality, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που η Ελλάδα υπέγραψε στις 6-6-1997» ανέφερε.

«Συμφωνείτε ή όχι; Η Ελλάδα την υπέγραψε και λέει ότι nationality είναι η υπηκοότητα, η νομική σχέση πολίτη με το κράτος του. Ούτε αυτό παραδέχεστε. Είστε παγιδευμένοι -και θα εξηγήσω τι εννοώ με το «παγιδευμένοι»- και αυτοεγκλωβισμένοι», σημείωσε.

«Το επιχείρημά σας για την εθνικότητα και την εθνότητα, το οποίο είναι ψεύτικο, σας εγκλωβίζει στο να μην μπορείτε να δείτε και ρωτάτε πώς θα τους λέμε. Η Συμφωνία δεν καθορίζει το πώς θα τους λέμε. Οι ίδιοι κατέθεσαν εδώ στη Βουλή τη ρηματική διακοίνωση που αναφέρει ότι η υπηκοότητα «δεν αφορά την εθνότητά μας» και ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν πολλές εθνότητες, οι Σλάβοι, οι Αλβανοί, οι Βλάχοι. Όμως εσείς, εγκλωβισμένοι στο ότι δίνει αυτή η Συμφωνία εθνικότητα, επιμένετε να τους αποκαλείτε έτσι. Εάν αύριο, μεθαύριο, γίνετε εσείς Κυβέρνηση και έχουμε διαφορές με αυτή τη χώρα, αυτήν ακριβώς την επιχειρηματολογία που εσείς χρησιμοποιείτε τώρα θα χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αποδείξουν αυτά που ίσως θέλουν να αποδείξουν. Γι’ αυτό σας λέμε ότι κάνετε κακό και στα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

«Από την άλλη μεριά», είπε, «είδα μια έμμεση προσπάθεια, ίσως θα έλεγα και άμεση, να δώσετε διαπιστευτήρια και να δικαιολογήσετε τη στάση σας, το όχι. Μην στεναχωριέστε, ξέρουν ότι όντως ήσασταν πάντα yes».

«Μαθήματα η Αριστερά για το πώς να φέρεται πατριωτικά δεν δέχεται», διαμήνυσε. «Δεν δέχεται, γιατί υπερασπίστηκε η Αριστερά την πατρίδα με τις ιδέες και με το αίμα της. Και για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός γνωστού ήρωα (Μπελογιάννης): κυρίως με το αίμα της»!

«Μας λέτε για το ιστορικό βάρος. Αναλαμβάνετε το ιστορικό βάρος μιας αποτυχίας, αν δεν γινόταν η σημερινή ιστορική συμφωνία, μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια η ιστορία να γράψει ότι αυτή η Βουλή είχε μια ευκαιρία να την κυρώσει και δεν την πήρε και η χώρα αυτή συνέχισε να αναγνωρίζεται με το συνταγματικό της όνομα;», ρώτησε τους βουλευτές.

«Αναλαμβάνουμε το ιστορικό βάρος. Όμως, εσείς θα γραφτείτε στην ιστορία σαν η πολιτική δύναμη που για να μην διαλυθεί, υπέκυψε στην ακροδεξιά συνιστώσα της, απεμπολώντας τη θέση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, όπως αποδείξαμε» τόνισε.

«Πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα και τη γειτονιά μας;» ρώτησε ξανά για να απαντήσει ο ίδιος με τα λόγια ενός ανθρώπου πολύ γνωστού στη Θεσσαλονίκη (Μερτζος): «Δεν θέλουμε ούτε τη Θεσσαλονίκη μας μια πόλη περίκλειστη και εχθρική στην άμεση ενδοχώρα της, μια πόλη πιασμένη σε φοβίες και δεισιδαιμονίες, σε ξόρκια και σε φωνασκίες, πόλη στενόχωρη και αναίτια στεναχωρημένη, που δεν εννοεί την ιστορική αποστολή της ούτε καν τα αυταπόδεικτα συμφέροντά της, πόλη που τρέμει το πλούσιο μέλλον της και φυσικά δεν το σχεδιάζει, πόλη που φοβάται ένα τίποτε και κρύβεται σαν μικρό παιδί στην ποδιά της δοξασμένης μάνας μας».

Κλείνοντας, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «βαδίζουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνανάπτυξης, σε μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ιστορικής συνέχειας και ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την παράταξη η οποία στάθηκε με ιστορική ευθύνη σε ιστορικές στιγμές!»

Close