Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στα παραπολιτικά FM - 13 Ιουλίου 2017

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στα παραπολιτικά FM - 13 Ιουλίου 2017

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στα παραπολιτικά FM – 13 Ιουλίου 2017

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κος Γιάννης Αμανατίδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Τρεις στις 12» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επαναξεκινήσει ένας διάλογος για  το Κυπριακό

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Δεν θεωρώ δύσκολο, αυτό που θεωρώ όμως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ο αναστοχασμός, εκτίμηση των αποτελεσμάτων, τη χάραξη κοινής γραμμής την οποία θα  βοηθήσει πάρα πολύ  και η συμμετοχή του κ.Κοτζία την ερχόμενη Δευτέρα στο εθνικό συμβούλιο της Κύπρου και οι προσπάθειες συνεχίζονται από μια νέα βάση, από ένα νέο επίπεδο το οποίο αναδείχτηκε μέσα από τις συνομιλίες που έγιναν στη Γενεύη.

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα έγκειται αποκλειστικά στο τι θα συμβεί στα κατοχικά στρατεύματα και τι θα γίνει με τις εγγυήσεις

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Η μεγάλη «ευελιξία» ήταν η μόνη έκφραση που έχουν χρησιμοποιήσει χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα με ουσιαστικά παραδοχή ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τα επεμβατικά δικαιώματα και ότι λάθος κατάλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο τελευταίο γεύμα το οποίο δόθηκε και το οποίο ανάγκασε και το γενικό γραμματέα να πει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων. Η Τουρκία ποτέ δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις πέρα από την έκφραση «μεγάλη ευελιξία».

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να ζητάμε τη δίκαιη και βιώσιμή λύση του Κυπριακού και να δουλεύουμε για αυτό. Πήγαμε με καλή διάθεση έτσι ώστε να  μπορέσει να υπάρξει λύση ωστόσο όταν το αποτέλεσμα οφείλεται στη μη πολιτική βούληση λύσης της μιας πλευράς αυτό πρέπει να λέγεται. Δεν είναι επίρριψη ευθυνών όταν λες την πραγματικότητα και αυτό αποτυπώθηκε και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων σε ένα βαθμό που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας και πιστεύω ότι θα εκφραστεί αυτό και στα συμπεράσματα που θα κάνει τον Σεπτέμβριο.

Για τα δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στον κ.Κοτζιά

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Αυτά τα δημοσιεύματα θεωρώ ότι είναι στοχευμένα και παίζουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από την μεριά της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φάνηκε ότι υπήρχε η πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, και στον υπουργό Εξωτερικών και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από την κλήση του στη συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο και τα λόγια που έχουν εκφραστεί δημόσια.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να γίνονται συζητήσεις λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ:  Δεν ξέρω και  κατά πόσο δυσκολεύει αυτό νομίζω όμως ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί τελείως. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο ωστόσο σε ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να αποσυνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται από εκλογές ή από καταστάσεις είτε στην Ελλάδα γιατί και στην Ελλάδα  υπήρχαν τέτοια θέματα. Το συναινετικό το κλίμα λίγο «τορπιλίστηκε» από μια αμήχανη στάση την οποία κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά εν πάση περιπτώσει ένα εθνικό θέμα πρέπει να τυχαίνει, όπως τυχαίνει στην Ελλάδα, της ευρύτερης συναίνεσης την  αγαστή και την απόλυτη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης. Είναι βασικό στοιχείο το οποίο προσθέτει δύναμη στις προσπάθειες που γίνονται από κοινού για την επίλυση με το χαρακτηρισμό δίκαιη και βιώσιμη στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου που έχει η Κύπρος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει απόσταση για το θέμα των Σκοπίων μεταξύ της κυβέρνησης και του κ.Καμμένου

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Αυτό αναλύθηκε αρκετά στη Βουλή και νομίζω ότι δόθηκαν οι απαντήσεις. Να έχετε υπόψη σας ότι όπως χειριστήκαμε υπεύθυνα το Κυπριακό ζήτημα με τον ίδιο τρόπο θα χειριστούμε και το πρόβλημα το ονοματολογικό.  Εμείς σαν υπουργείο Εξωτερικών είχαμε καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν εγγράφωε στις προτάσεις τους στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτική πράγμα το οποίο δεν το έχει κάνει κανένα πολιτικό κόμμα.

Θα γίνει εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για το θέμα αυτό, ήδη εδώ και πολύ καιρό έχουν κληθεί τα κόμματα να υποβάλλουν τις θέσεις τους γραπτώς το οποίο δεν έχει γίνει ωστόσο θα ασχοληθούμε με αυτό.

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ:Η τελευταία επίσκεψη του Νίμιτς στη ΦΥΡΟΜ ήταν ότι είναι πολύ μακριά και υπάρχει αρκετός δρόμος εφόσον βέβαια τεθεί και θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση

Ερωτηθείς αν η θέση της κυβέρνησης παραμένει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Γ.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον υπουργό μέσα στη Βουλή . Εφόσον μπει το θέμα αυτό έχουμε τα θέματα του αλυτρωτισμού, έχουμε τα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία πρέπει να γίνουν, πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στάσης όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο και από τη γειτονική χώρα.  Το ονοματολογικό δεν είναι ξεκομμένο από πολλά άλλα ζητήματα έχει σχέση με το πώς θα χρησιμοποιείται, που θα χρησιμοποιείται, έχει σχέση με την εθνικότητα, έχει σχέση με τις κινήσεις και τα κηρύγματα αλυτρωτισμού τα οποία υπάρχουν …

Αν παρόλη την εκτίμηση του κ. Νίμιτς μπει τέτοιο θέμα, και  θα το συναντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, θα δούμε τα επόμενα βήματα. Είναι εάν τέτοιο θέμα που έχουν γνώση οι φύλακες μην ανησυχείτε πιστεύω ότι με την υπεύθυνη στάση που είχαμε στο Κυπριακό έχουμε και την εμπειρία να χειριστούμε και αυτό το θέμα και ευρεία συναίνεση και των κομμάτων.

Close