«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι το "ρέκβιεμ" των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ»

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι το "ρέκβιεμ" των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ»

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι το “ρέκβιεμ” των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ»

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι το "ρέκβιεμ" των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ» τόνισε, σήμερα στη Βουλή, με την έναρξη της ομιλίας του, επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Η ΝΔ υποσχέθηκε ανάπτυξη 4% για να πάρει τις εκλογές, μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, καλές και νέες δουλειές, επούλωση πληγών, ειδικά της μεσαίας τάξης» υπενθύμισε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι το ρέκβιεμ των υποσχέσεών της, καθώς αντί να τις τηρήσει «αύξησε με την πολιτική της, τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες, επειδή τα οφέλη της εξόδου από την κρίση δεν κατανέμονται δίκαια».

«Η αναντιστοιχία λόγων και έργων είναι προφανής» είπε και παρέπεμψε στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ για τη λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια εστίασε σε δύο τομείς που πλήττονται καίρια από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ: την παιδεία και την άσκηση πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας.

Δύο τομείς που γνωρίζει πολύ καλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώτο ως δάσκαλος και τον δεύτερο ως αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών.

«Με δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες είχαμε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των κονδυλίων για την Παιδεία» δήλωσε, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της νέας κυβέρνησης, που βλέπει παντού μοχλούς ανάπτυξης και διατείνεται πως «η παιδεία είναι τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας».

«Στον προϋπολογισμό του 2019 αυξήσαμε κατά 4,6% τα κονδύλια για την παιδεία και είχαμε σχεδιάσει 5.250 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Στον δικό σας προϋπολογισμό η αύξηση είναι αναιμική και δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην κατάφωρη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που θέλησαν να προσληφθούν στην Ειδική Αγωγή και δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους, λόγω τεχνικών προβλημάτων με την ηλεκτρονική καταβολή του 3ευρου παραβόλου.

«Η παιδεία εμφανίζεται ξανά στον κρατικό προϋπολογισμό ως φτωχός συγγενής» επεσήμανε.

«Νομοθετήσαμε 13η σύνταξη, ολόκληρη για μέχρι 500 ευρώ και κλιμακωτά για μεγαλύτερα ποσά. Στον προϋπολογισμό του 2020 δεν υπάρχει. Γιατί δεν υπάρχει;» ρώτησε. «Να βγει η κυβέρνηση και να μας πει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά,» ζήτησε, «επειδή είναι σαν να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους» υποστήριξε.

Εξετάζοντας στη συνέχεια τους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το υπουργείο Εξωτερικών και την περικοπή κονδυλίων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ότι αποδυναμώνει σε κρίσιμες για τη χώρα μας στιγμές, τη δυνατότητα άσκησης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αδράνεια στην άσκηση πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, σε περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας με διεθνείς διασκέψεις, φόρουμ και συναντήσεις στην Αθήνα.

Μιλώντας, αμέσως μετά, για την ψήφο των Αποδήμων επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης κοινών δράσεων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, την ίδρυση του Μουσείου Διασποράς και την πολιτική προσέλκυσης των νέων Ελλήνων, που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

«Χρειάζονται αξιοκρατία οι νέοι για να γυρίσουν πίσω» είπε με έμφαση και «εσείς είστε μια κυβέρνηση αναξιοκρατίας, αυτό δείξατε εδώ και πέντε μήνες που κυβερνάτε».

Τέλος, σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια λέγοντας «πως μάλλον τα έλεγε για να ακούει μερίδα του κόμματος του, αφού η στήριξή μας σε μια πατριωτική εθνική στάση είναι δεδομένη, με δημιουργική κριτική στην εξωτερική πολιτική, χωρίς εργαλειοποίησή της, όπως έκανε η ΝΔ».

«Ο προϋπολογισμός, που καταθέσατε ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός είναι και θα τον καταψηφίσουμε», ήταν η επωδός.

Close