Κύριε Πρόεδρε,
Κατ 'αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη της Προεδρίας της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.
Κύριε Πρόεδρε,
Αποτελεί, πράγματι, μεγάλη τιμή για εμένα να απευθύνομαι, και πάλι, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό (Δ.Α.), το ενιαίο μόνιμο forum των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, που έχει από την ίδρυσή της, καθορίσει το πλαίσιο για πολλές σημαντικές πολυμερείς συνθήκες που έφεραν την παγκόσμια κοινότητα, διαμέσου του κατευνασμού της έντασης των πυρηνικών δυνάμεων, στο μετα-Ψυχροπολεμικό διεθνές περιβάλλον. Στον σημερινό, ολοένα και περισσότερο ταραχώδη κόσμο, η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό καλείται, ακόμη μία φορά, να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει.. Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ξεπεράσουμε το μακροχρόνιο αδιέξοδο, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως η συνθήκη για το σχάσιμο υλικό, η οποία αποτελεί, σε τελική ανάλυση, το «επόμενο λογικό βήμα» προς τον πυρηνικό αφοπλισμό και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπισθούν άλλα πιεστικά ζητήματα στον τομέα του αφοπλισμού.
Πιστεύουμε ότι η Απόφαση 71/259, με τίτλο «Συνθήκη για την απαγόρευση της παραγωγής σχάσιμου υλικού για πυρηνικά όπλα ή άλλους πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς", που ψηφίσθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οδηγεί τη διαδικασία προς θετική (ή εποικοδομητική) κατεύθυνση, καθώς καλεί τα κράτη να ". . . εξετάσουν και να προβούν σε συστάσεις για σημαντικά στοιχεία μίας μελλοντικής Συνθήκης που να μην επιτρέπει διακρίσεις, να είναι πολυμερής και η εφαρμογή της να ελέγχεται διεθνώς και αποτελεσματικά, με αντικείμενο την απαγόρευση της παραγωγής σχάσιμου υλικού για πυρηνικά όπλα ή άλλες πυρηνικές εκρηκτικές συσκευές. . . "
Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις κατά την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπήρξαν, επίσης, διχαστικές. Αυτή ήταν η περίπτωση του Απόφασης 71/258 «Προώθηση πολυμερών διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό", η οποίο θέσπισε εντολή διαπραγμάτευσης για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Κατά την άποψή μας, είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την τρέχουσα αδράνεια αυτού του σημαντικού forum διαπραγματεύσεων και να επωφεληθούμε από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που τίθενται προς συζήτηση τακτικά στην Πρώτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστήριξε το Απόφαση 71/259 σχετικά με τη "Συνθήκη Απαγόρευσης της Παραγωγής Σχάσιμου Υλικού για Πυρηνικά Όπλα ή άλλους Πυρηνικούς Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (FMCT)". Παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθηση ότι, στην προσπάθεια να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, ο δρόμος προς τα εμπρός προς την κατεύθυνση του πλήρους και επαληθεύσιμου πυρηνικού αφοπλισμού, περνά μέσα από μία ρεαλιστική «βήμα-βήμα» προσέγγιση. Ένα κατάλληλο πρώτο βήμα θα ήταν μία συνθήκη για το σχάσιμο υλικό.
Κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σε ένα θέμα, στο οποίο η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι είμαστε ο παλαιότερος παρατηρητής της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, από το 1982. Αναφέρομαι στο θέμα της διεύρυνσης, η οποία προβλέπεται στον δεύτερο Κανόνα του Κανονισμού Διαδικασίας της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, σύμφωνα με τον οποίο «Η συμμετοχή με την ιδιότητα του μέλους της Διάσκεψης θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα». Είμαστε της άποψης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή ηθική δικαιολογία για να αποκλείονται κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών από τις συζητήσεις για τον αφοπλισμό, πολλώ δε μάλλον λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές λύσεις μέσα από παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις, αποτελεί πράγματι αναχρονισμό να περιορίζεται η συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για θέματα αφοπλισμού σε εξήντα πέντε μόνο χώρες. Είναι εξίσου ξεπερασμένο να παραμένει η διεύρυνση όμηρος διμερών ζητημάτων που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αντικείμενο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό.
Εν κατακλείδι, κύριε Πρόεδρε, με δεδομένες τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας, πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει σε συνεχές αδιέξοδο και θα πρέπει να αρχίσει επιτέλους ουσιαστικό έργο, μέσω της έγκρισης ενός Προγράμματος Εργασιών. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Πρώτης Επιτροπής, η έναρξη του κύκλου διεργασιών για την αναθεωρητική Διάσκεψη της Σύμβασης για τη μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων το 2020και το αυξανόμενα εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας, έχουν θέσει το πλαίσιο για μία εποικοδομητική προοπτική.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη -ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, που συμμετέχει σε όλα τα κύρια όργανα στον τομέα του αφοπλισμού- να συμβάλλει εποικοδομητικά, προκειμένου η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό να βγει από την αδράνειά της.
Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.