Στήριξη όλων των κομμάτων στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (βίντεο)

Στήριξη όλων των κομμάτων στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (βίντεο)

Στήριξη όλων των κομμάτων στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (βίντεο)

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα».

 

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Close