Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της 13ης Ευρωασιατικής Συνάντησης (ASEM), (Μιανμάρ).

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της 13ης Ευρωασιατικής Συνάντησης  (ASEM), (Μιανμάρ).

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της 13ης Ευρωασιατικής Συνάντησης (ASEM), (Μιανμάρ).

Στην Μιανμάρ μετέβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 13ης Ευρωασιατικής Συνάντησης  (Asia-Europe Meeting- ASEM),  στη Nye Pyi Taw.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα  στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στις

20 και 21 Νοεμβρίου 2017, με θέμα: "Ενίσχυση της συνεργασίας για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη".

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωασιατική Συνάντηση  (Asia-Europe Meeting- ASEM) αποτελεί μια ανεπίσημη πλατφόρμα συνεργασίας και διεξαγωγής διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, ήτοι, συνδεσιμότητα, εμπόριο και επενδύσεις, περιβαλλοντικά προβλήματα και κλιματική αλλαγή, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και μεταναστευτικών ροών, καθώς και νέων μορφών παγκόσμιων απειλών, όπως το κυβερνοέγκλημα.

Βασικός σκοπός του ASEM είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, ικανού να συμβάλει αφενός στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μερών και αφετέρου στην ενδυνάμωση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Πρόκειται, άλλωστε, για την σημαντικότερη πολυμερή πλατφόρμα διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία, με τους εταίρους της να καταλαμβάνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, του παγκόσμιου πληθυσμού και του παγκόσμιου εμπορίου.

​Το ASEM ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1996, οπότε και διεξήχθη η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην Μπανγκόκ, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 15 κρατών μελών από πλευράς ΕΕ, και 7 μελών του ASEAN, καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Από τότε μέχρι ​σήμερα, το ASEM αριθμεί 51 κράτη - μέλη. Συμμετέχουν, ειδικότερα, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία και η Ελβετία, και 10 μέλη του ASEAN (Μπρουνέϊ, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ταϋλάνδη) καθώς και τα εξής κράτη: Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Δημοκρατία της Κορέας, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Ρωσία.

Επίσης, περιλαμβάνει δύο θεσμικούς εταίρους : την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γραμματεία του ASEAN.

Close