1. Βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης ή μπορεί να ζήσουμε ένα καλοκαίρι σαν του 2015;
Κυρία Πλήκα, το 2017 δεν είναι 2015 και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όσοι επεξεργάζονται σενάρια τεχνητών κρίσεων. Η κυβέρνηση εξασφάλισε το 2015 μια συμφωνία, η οποία διαθέτει για πρώτη φορά αναπτυξιακό σκέλος, την έθεσε ενώπιον του ελληνικού λαού πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αυτήν υλοποιεί με ιδιαίτερη προσοχή όπου μπορεί για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Σήμερα, έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό ότι η όποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία πυροδοτεί τέτοιου είδους σενάρια, οφείλεται στις εμμονικές πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κατ’ επέκταση στην εσωτερική διαφωνία μεταξύ των Θεσμών.
Συνεπώς, εκτιμώ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.
2. Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα περάσει από τη βουλή χωρίς αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ;
Προφανώς, καθώς αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας μας για το τέλος της επιτροπείας στη χώρα και για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πολύ περισσότερο όταν ή κυβέρνηση έχει επιτύχει μια σειρά από αντίμετρα.
3. Εσείς αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρξει η συνολική συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση;
Οι εκλογές δεν εξυπηρετούν το στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Από την καθημερινή μου εμπειρία στο Υπουργείο Εξωτερικών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το οποίο μας ζητούν όλοι μας οι συνομιλητές είναι η συμβολή της Ελλάδας στην εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ζούμε σε εποχές γεμάτες τεκτονικές αλλαγές και προκλήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο και η συγκυρία βοηθά, ώστε να υπογραμμιστεί διεθνώς και σε όλα τα επίπεδα η εξαιρετικά σημαντική θέση της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
4. Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα, με δεδομένο ότι η Άγκυρα συνηθίζει να εξάγει τις εσωτερικές της κρίσεις; Εκτιμάται ως πιθανή την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου με την Ελλάδα;
Κυρία Πλήκα, έχω επανειλημμένα τονίσει αυτό ακριβώς, ότι η Τουρκία εξάγει την εσωτερική της πολιτική κρίση μετά και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σε μια προσπάθειά της να εκτονώσει εντάσεις, ιδίως παραμονές ενός σημαντικού για τη γείτονα χώρα δημοψηφίσματος.
Εμείς, από πλευράς μας επιδιώκουμε σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας και παρακολουθούμε με νηφαλιότητα αλλά και επαγρύπνηση τις όποιες ενέργειες των γειτόνων μας, υπερασπιζόμενοι στο έπακρο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
5. Η νέα επιθετική και εν πολλοίς αντιευρωπαϊκή ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν πόσο θα επηρεάσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως για παράδειγμα η επαναλειτουργία της Χάλκης;
Γνωρίζετε ότι η επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημά μας. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η επιτυχής καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Χάλκης, ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ανταπόκριση του ιδρύματος στις απαιτήσεις της εποχής και ανάδειξή του σε σύγχρονο παγκόσμιο κέντρο έρευνας, όπως οφείλει να είναι ο χώρος όπου χτυπά η καρδιά της οικουμενικής ορθόδοξης κοινότητας.
Με αφορμή το έργο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από πλευράς μας δίνουμε διέξοδο στην εξωστρέφεια και την παραγωγή πολιτισμού, που είναι έμφυτα στοιχεία στη Σχολή και αναζητούν αποδέκτες. Ελπίζουμε ότι σύντομα και η Τουρκία, ως τέτοιος αποδέκτης, ουσιαστικά ο κύριος αποδέκτης των εκκλήσεων της Σχολής και της Βιβλιοθήκης της για εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτισμού, θα τείνει ευήκοον ους προς τους διακόνους της, επιτρέποντας επιτέλους την αναμενόμενη και απαραίτητη ομαλή λειτουργία της.
Όσον αφορά για τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρετε, δεν έχουμε κάποια αρνητική εξέλιξη.
6. Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει την ετήσια συνέλευση των ευρωπαϊκών επιτροπών της UNESCO. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πόλη;
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αν σκεφθεί κανείς ότι η Θεσσαλονίκη τίθεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη διάσκεψη, καθώς αυτή θα δημιουργήσει υψηλή προστιθέμενη αξία, που θα συνδράμει καταλυτικά στη δραστηριοποίηση της UNESCO στην Ευρώπη και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ώστε να υπάρξουν απτά και πρακτικά αποτελέσματα στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, της διαχείρισης του πολιτισμού και της επικοινωνίας.
Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη μετρά μια σειρά από επιτυχίες στα πλαίσια της δράσης της UNESCO, όπως η ίδρυση του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων της πόλης στην Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιά της UNESCO, η ίδρυση Κέντρου UNESCO για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ένταξη Παπύρου του Δερβενίου στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» και η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επιπλέον, μέσα από τη διοργάνωση θα αναδειχθεί και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κέντρου επιστημών, παιδείας, επικοινωνίας και ανάπτυξης, καθώς τα 100 και πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των εθνικών επιτροπών της UNESCO της Ευρώπης θα αποτελέσουν και τους «πρεσβευτές» της Θεσσαλονίκης, του πολιτισμού και της ιστορίας της στο εξωτερικό.