Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»

Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»

Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»

Η επόμενη μέρα για τη χώρα είναι το κυρίαρχο διακύβευμα των εκλογών για τον βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» η νικηφόρα έκβαση των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του δημοκρατικού και προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος  με όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη, για μια νέα Ελλάδα που βαδίζει με σιγουριά και αξιοπρέπεια.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρει πως «η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης με τους συνεργάτες τους, μπορούν να φέρουν την αλλαγή όχι μόνο στην διοίκηση αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, στην ουσία και όχι στο «φαίνεσθαι» της πολιτικής, μαζί με τους συμπολίτες μου και όχι μόνο εν ονόματί τους».

  • Έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από πόλωση. Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το κυρίαρχο διακύβευμα των εκλογών;

Η πόλωση είναι υπαρκτή και αφορά το κυρίαρχο διακύβευμα, ποια είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα. Πού θέλουμε να πορευτεί, πώς θέλουμε να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας η επόμενη κυβέρνηση και ποιους θα υπερασπιστεί με την πολιτική της, οριοθετώντας με σαφήνεια, την πορεία της, μακριά από τον ακροδεξιό λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Με σχέδιο και πρόγραμμα, αποτέλεσμα ευρύτερων κοινωνικών  συναινέσεων.

Η αποκαθήλωση της fake ρητορικής της αντιπολίτευσης, που ψαρεύει σε επικίνδυνα νερά  λαϊκισμού, μέρα με τη μέρα θα αποκαλύπτει την μικροπολιτική της στάση, που αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.  Επί 25 χρόνια «κοίμιζαν» τους Έλληνες, ειδικά τους συμπολίτες μου στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία. Η ιστορία θα μας κρίνει. Η συμφωνία των Πρεσπών απέτρεψε μια επίσημη αναγνώριση της γειτονικής χώρας με την de facto ονομασία της, με το συνταγματικό της όνομα, σταμάτησε τους αλυτρωτισμούς και ανοίγει δρόμους φιλίας και συνεργασίας. Ειδικά το τελευταίο, ενοχλεί αυτούς που επένδυσαν, έχτισαν καριέρες και κέρδισαν από τη διαιώνιση της εχθρότητας.

Έχουμε να αντιτάξουμε στο παλιό και φθαρμένο δεξιό πολιτικό κατεστημένο, το δικό μας σχέδιο που υπερασπίζεται τους αδύναμους της κοινωνίας και την αναδιανομή του πλούτου, που προωθεί τον προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και ταυτόχρονα μάχεται ασυμβίβαστα τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Αυτοί που μας «έσωσαν» τα προηγούμενα χρόνια θέλουν να μας «ξανασώσουν», χωρίς καμμιά αλλαγή πολιτικής. Θεωρούν ότι εξιλεώθηκαν, επειδή έχασαν την πολιτική εξουσία. Θεωρούν ότι έχουν το «χρίσμα» και την «εξ αποκαλύψεως αλήθεια». Επανέρχονται χωρίς «αιδώ». Υποτιμούν την συλλογική συνείδηση και πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Με αυτά τα όπλα θα αντιπαρατεθούμε σε αυτές τις εκλογές, έχοντας καταφέρει να βγούμε από τα Μνημόνια και να εκκινήσουμε μια πολιτική αποκατάστασης των αδικιών και στήριξης των λαϊκών στρωμάτων, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

  • Με ποια ατζέντα και ποιες προτεραιότητες θέλει να πάει στις εκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Στις ευρωεκλογές, όπως είπα, στόχος μας είναι μια άλλη Ευρώπη απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό, για την οποία θα αγωνιστούμε μέσα από ένα διευρυμένο προοδευτικό μέτωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη προτεραιότητα είναι η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή, ο τερματισμός της επιβολής συνταγών του νεοφιλελευθερισμού, όπως η σκληρή λιτότητα και η υιοθέτηση όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αδυνάτων, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Σχετικά, τώρα, με την οικονομία, θα επαναλάβω, εδώ, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2014. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Η Ελλάδα το 2014 βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα είναι εκτός μνημονίων, έχοντας βγει από το σπιράλ της ύφεσης με συνεχή ανάπτυξη την τελευταία τριετία, επιστροφή στις αγορές με επιτόκια στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003 και ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τα δύο τελευταία χρόνια.

Έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 9 μονάδες, έχουμε δημιουργήσει πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας κι έχουμε πια αφήσει πίσω μας τη σκληρή λιτότητα, μπαίνοντας σε πορεία τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής.

Για πρώτη φορά, εδώ και 10 χρόνια, υλοποιούμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

 

  • Η κυβέρνηση επιμένει πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Με την πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί όμως στη Βουλή, θα αντέξει μέχρι τότε;

Απέδειξε ήδη ότι αντέχει, πήρε δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης και τα περισσότερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή της έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Είμαστε «πολύ σκληροί» προκειμένου να συνεχίσουμε να νομοθετούμε θετικά μέτρα για το κοινωνικό σύνολο και για να γίνουν πράξη.

Η νικηφόρα έκβαση των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του δημοκρατικού και προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος  με όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη, για μια νέα Ελλάδα που βαδίζει με σιγουριά και αξιοπρέπεια.

  • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει νέα πρόσωπα, την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Χρήστο Γιαννούλη. Πώς κρίνετε τις επιλογές;

 

Το στίγμα της επιλογής νέων ανθρώπων, που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου είναι εμφανές, νομίζω, κι αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο, τόσο της Κατερίνας Νοτοπούλου, όσο και του Χρήστου Γιαννούλη.

Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους με όραμα, που είναι σε θέση να συσπειρώσουν, να ενώσουν και να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και χρονίζουν.

Θα δώσουμε, λοιπόν, μαζί τους τη μάχη απέναντι στο μπλοκ της συντήρησης, τα τοπικά «τζάκια» και τα πελατειακά τους συστήματα. Ας αναλογισθούν  όλοι τι έχουμε χάσει  από πολιτικές, που  τοπικοί άρχοντες «ζηλεύουν» την κεντρική πολιτική σκηνή και πολλές φορές  αδιαφορούν γι’ αυτό που έχουν εκλεγεί, που λειτουργούν ως κομματάρχες, με περίσσια συνθήματα και λιγότερη δουλειά. Χρειάζονται περισσότερα, χωρίς  να μηδενίζω τις όποιες προσπάθειες και αποτελέσματα.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων πάντοτε έχουν μεγάλη ευθύνη, ωστόσο η στήριξη, η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα των σχημάτων.  Η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι όχι μόνο εκλογική.  Η συνέχεια και η λειτουργία την επόμενη μέρα των εκλογών θα καταδείξει ότι  αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και για την επίλυσή τους θα παλεύουμε, γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, που μας αξίζει.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα προτάξουμε την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών.

Με «λογισμό και με όνειρο» η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης με τους συνεργάτες τους, μπορούν να φέρουν την αλλαγή όχι μόνο στην διοίκηση αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, στην ουσία και όχι στο «φαίνεσθαι» της πολιτικής, μαζί με τους συμπολίτες μου και όχι μόνο εν ονόματί τους.

Στην Μακεδονία  πρέπει να νικήσουν οι δυνάμεις που πιστεύουν σ΄ αυτήν, στους νέους της, στις δυνατότητές της , στο λαμπερό μέλλον της.

Close