ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική και δικαστική μάχη για Μετρό και Αρχαία στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική και δικαστική μάχη για Μετρό και Αρχαία στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική και δικαστική μάχη για Μετρό και Αρχαία στη Θεσσαλονίκη

Τη βούληση τους να εναντιωθούν πολιτικά και δικαστικά, όπως το έχουν πράξει και στο παρελθόν, στην απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου εξέφρασαν, σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, «ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να φέρει στην πόλη ξανά τον διχασμό, ενώ είχε βρεθεί λύση και είχε αποφασιστεί η κατά χώρα παραμονή των ευρημάτων», και «χωρίς οικονομική, τεχνική και χρονική εκτίμηση επέβαλε στην πόλη ένα συλλογικό ντεζαβού».

Παράλληλα ο κ. Δουίτσης έκανε λόγο για μια «συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής της πορείας που είχε δρομολογηθεί και αναβάλλεται η παράδοση του έργου για τουλάχιστον τρία χρόνια».

Αμφισβήτησε μάλιστα την εν λόγω εκτίμηση σημειώνοντας πως το έργο θα χρειαστεί περισσότερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, εφόσον επιλεγεί η απόσπαση των ευρημάτων.

Από την μεριά της η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, χαρακτήρισε λυπηρή και αψυχολόγητη την απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση.

«Ο αρχαιολογικός νόμος είναι σαφής και λέει ότι η μετακίνηση αρχαίων επιλέγεται μόνο όταν είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Είναι φαιδρό το να πει κανείς ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση να βρεθούν οι αρχαιότητες στη θέση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βλαζάκη.

«Αδιανόητο να πηγαίνουμε πίσω στο 2014 να αποσπαστούν τα αρχαία και να επιστραφούν τραυματισμένα και θα έχουν χάσει την αυθεντικότητα τους. Είναι μονόδρομος η κατά χώρα διατήρηση τους και να ολοκληρωθούν τα σημεία της τεχνικής λύσης προκειμένου να μείνουν στη θέση τους και να έχουμε το Μετρό σε λειτουργία» δήλωση η κ. Βλαζάκη.

Ο πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, απάντησε για ακόμη μια φορά στις αιτιάσεις για την πρόσφατη επιστροφή της μελέτης από την Αττικό Μετρό στην ανάδοχο εταιρεία.

Όπως είπε, «είναι σπάνιο να γίνει από την πρώτη μέρα αποδεκτή μελέτη, είναι συνηθισμένη πρακτική». Συμπληρωματικά τόνισε πως «δεν υπήρχε καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών, η τελική μελέτη κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2019 και ο σταθμός θα άρχιζε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε έναν χρόνο να διορθώσουμε και να εγκρίνουμε την μελέτη».

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να παραμείνουν τα αρχαία για έναν ιδιότυπο πολιτικό ρεβανσισμό, θέλουν να πάρουν το «αίμα τους» πίσω, και επίσης μιλάμε για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η μη νόμιμη λύση που προτείνει η κυβέρνηση καθυστερεί το έργο για 2,5 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη της καθυστέρησης και είναι «λουκούμι» στα χέρια του εργολάβου ο οποίος θα πάει στα δικαστήρια και θα ζητήσει αποζημιώσεις».

Σε σχέση με τις δικαστικές προσφυγές που θα υπάρξουν ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε πως «δε θα φταίει ο προσφεύγων για την όποια καθυστέρηση».

Απαντώντας στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Αττικό Μετρό Νίκου Ταχιάου ο κ. Μυλόπουλος εκτίμησε πως «βρίσκεται σε μια σύγχυση, έχει κάνει δύο αντιφατικές δηλώσεις. Είπε ότι υπάρχει λύση αλλά είναι πιο ακριβή και δύο μέρες μετά κατήργησε τη λύση που υπάρχει και είπε ότι δεν υπάρχει. Αλλάζει γνώμη κάθε δύο μέρες».

Τέλος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι χαμένη η υπόθεση και φαίνεται από την ίδια ιστορία της διάσωσης των αρχαιοτήτων που ξεκίνησε το 2013 όπου συστρατεύθηκαν πάρα πολλοί φορείς όταν η υπόθεση φαινόταν χαμένη και όμως κερδήθηκε».

Close