Για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης προς την επίλυση των προβλημάτων του ελληνισμού της διασποράς και για την προσέγγιση και επαφή της ομογένειας με τον ελλαδικό χώρο, τοποθετήθηκε χθες ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Γιάννης Αμανατίδης.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν να ευχηθώ καλή θητεία και καλές εργασίες τόσο στον Πρόεδρο όσο και στον γραμματέα της Επιτροπής, τον κύριο Σκανδαλίδη, αλλά και σε όλους μας εδώ.
Να ευχαριστήσω και εγώ για την εμπιστοσύνη την οποία δείξατε και με την ψηφοφορία. Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς προσπάθησε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο της δικής μας διακυβέρνησης, να έχει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Άλλωστε γι’ αυτό βλέπετε και το Προεδρείο της Επιτροπής αυτής είναι διακομματικό ενώ στα άλλα Προεδρεία όταν μια κυβέρνηση έχει την αυτοδυναμία έχει την πλήρη αυτοδυναμία στα Προεδρεία, εδώ στο Προεδρείο αυτό ακόμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως και εμείς όταν είχαμε την πλειοψηφία ήταν διακομματικό το Προεδρείο. Ο κύριος Πρόεδρος ήταν τότε Αντιπρόεδρος, τώρα έχω εγώ τη θέση του κυρίου Αναστασιάδη ως Αντιπρόεδρος.
Η τοποθέτησή μου κύριε Πρόεδρε, θα έχει την εξής διάρθρωση. Θέλω να αναφερθώ, επειδή υπάρχουν νέοι συνάδελφοί, στο τι ακριβώς έγινε το προηγούμενο διάστημα και από δω και μετά, το δεύτερο το κομμάτι θα είναι πάνω στην εισήγησή έτσι ακριβώς στο τι μπορούμε να κάνουμε από δω και μετά ως Επιτροπή.
Εκ προοιμίου να πω, ότι η πρότασή μου κύριε Πρόεδρε είναι η εξής, επειδή ακριβώς λείπει και ο κ. Σκανδαλίδης, την επόμενη εβδομάδα το Προεδρείο να συναντηθεί.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ( Πρόεδρος της Επιτροπής ): Δεν έγινε γιατί έλειπε ο κ. Σκανδαλίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Το καταλαβαίνω αυτό, ήξερα ότι θα λείπει ο κ. Σκανδαλίδης, δεν το κάνω ως κατηγορία αλλά ως τρόπο δουλειάς για το επόμενο διάστημα να συναντηθεί το Προεδρείο επί τη βάσει της εισήγησης της οποίας κάνατε και επί των παρατηρήσεων που θα ακουστούν από τους αξιότιμους κ. συναδέλφους και συναδέλφισσες, να καθίσει και να παρουσιάσει με συγκεκριμένα αν θέλετε χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα, κινήσεις οι οποίες θα γίνουν και τις οποίες μπορεί να τις ξαναπαρουσιάσει, γιατί έχει μια γενική τοποθέτηση από τον γραμματέα του αποδήμου τον κ. Χρυσουλάκη, τον οποίο καλωσορίζω και του εύχομαι καλή θητεία και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με συγκεκριμένα πράγματα.
Όλα αυτά που είπατε προφανώς είναι σαν άξονες και όλα αυτά που θα πούμε εμείς. Άρα επί τη βάσει των όσων θα ακουστούν εδώ, να καθίσει το Προεδρείο και να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι έχουμε την εμπειρία και εσείς και εγώ και ο κ. Σκανδαλίδης, έτσι ώστε να λειτουργήσει η Επιτροπή πιο οργανωμένα, να είναι σε γνώση των συναδέλφων της Επιτροπής οι εισηγήσεις τις οποίες κάνουμε σαν Προεδρείο, κι από κει και μετά να έχουμε αποτελέσματα, έτσι ώστε οι συνεδριάσεις να είναι ουσιαστικές και περιεκτικές ούτως ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Νομίζω ότι είναι μια πρόταση η οποία βρίσκει και εσάς σύμφωνους.
Κυρίες και κύριοι θεωρούμε ότι η διασπορά είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας σαν έθνος. Είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και της διεθνούς εικόνας μας. Η ύπαρξή της είναι αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορίας μεταναστεύσεων που για τους περισσότερους δεν ήταν και θέμα επιλογής. Βέβαια, φτάνοντας στον 21ο αιώνα είχαμε πιστέψει ότι οι περιστάσεις ανήκαν στο παρελθόν. Όμως η κρίση του 2008, ιδιαίτερα για τους νέους μας, η στέρηση των θέσεων εργασίας και οι ευκαιρίες που τους αξίζουν στη χώρα μας επέτεινε το κύμα αυτό της μετανάστευσης.
Εμείς σαν Κυβέρνηση είχαμε τη στρατηγική απόφαση να επενδύσουμε τον χρόνο και τους πόρους που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς. Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί που όπως γνωρίζετε ένας απ' αυτούς ήμουν και εγώ, είχαμε ανοίξει ένα δίαυλο διαλόγου, όπως και ο κ. Κουίκ και ο κ. Μπόλαρης με τους ομογενείς, σχετικά με την απόδοση κινήτρων για την ενθάρρυνση της διασποράς να καταστεί πιο ενεργά μέρος των εθνικών προσπαθειών και με στόχους να ενισχυθεί η σχέση των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα, να ενισχυθεί το brad name της χώρας μας στο εξωτερικό και να επανατοποθετηθεί η Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα στο διεθνές περιβάλλον. Οι ομογενείς όπως γνωρίζετε διαθέτουν εμπειρία και έτσι είναι εξαιρετικοί πρεσβευτές και ικανοί διαπραγματευτές. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να διαμορφωθούν επιχειρηματικά δίκτυα και να επηρεαστεί θετικά η άμεση ροή ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενεργοποίησης των απαραίτητων μηχανισμών.
Προσπαθήσαμε στο προηγούμενο διάστημα κ. Πρόεδρε και κ. συνάδελφοι να φέρουμε στοχευμένα ανά περιφέρεια ομογενείς, οι οποίοι θα επενδύσουν όχι γενικά στη χώρα, αλλά στον τόπο από τον οποίον κατάγονται. Έγινε μια προσπάθεια με την περιφέρεια Ιονίων νήσων και με των νήσων Αιγαίου, δεν ξέρω κατά πόσο έχει καρποφορήσει αυτό, έχοντας στη σκέψη μας και τον παράγοντα τον οποίο χρησιμοποιούν άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχη διασπορά όπως το Ισραήλ, οι οποίοι στοχευμένα πλέον και ομογενείς πλέον να ξέρει ότι δεν θα πάει γενικά, αλλά θα πάει στον τόπο όπου είναι, όπου θα γράφεται το όνομά του, όπου θα μνημονεύεται και νομίζω ότι είναι ένα κίνητρο επιπλέον. Θέλουμε όμως να τους δούμε όχι μόνο σαν πηγές χρηματοδότησης, αλλά και σαν εταίρους για την ανάπτυξη.
Άρα, λοιπόν, μια σχέση την οποία είχαμε ισχυρή μεταξύ του εθνικού κέντρου και της ελληνικής ομογένειας στο βαθμό που το είχαμε, νομίζουμε ότι είναι και σκόπιμη και επείγουσα να συνεχιστεί. Η στρατηγική εμπλοκή της διασποράς που θα εδραιωμένη σε μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ικανότητα εκτίμησης των αναγκών με σαφή έμφαση στη μεταφορά πληροφοριών και δεξιοτήτων πρέπει να συνεχιστεί.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες στον απεγκλωβισμό βεβαίως δυνατοτήτων, με δεδομένη τη σημασία της επιστήμης και στις τεχνολογίες, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την οικονομική ανάπτυξη. Η επιστημονική συνεργασία και η μετατροπή του brain drain σε πρώτη φάση δηλαδή μεταξύ της διασποράς και της Ελλάδας, μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην επιστροφή των νέων επιστημόνων.
Η χρήση δηλαδή των δεξιοτήτων των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό πιστεύω ότι είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση αναπτυξιακής πολιτικής και θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για εξειδικευμένους επιστήμονες.
Ξεκινήσαμε και νομίζω ότι είναι μία προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών και η Γενική γραμματεία Απόδημου μπορεί να την δει και δημιουργήσαμε έναν διαδραστικό χάρτη … της Διασποράς σε πρώτο επίπεδο το οποίο δεν συνεχίστηκε. Είναι μεγάλο εγχείρημα το οποίο έγινε με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ωστόσο, όμως, υπήρξε ενδιαφέρον και συνέργειες και από πανεπιστήμια της Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και θέλει περισσότερη δουλειά επάνω σε αυτό και συνέργεια και έτσι νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ, διότι όπως γνωρίζετε, η χαρτογράφηση και η διαδραστικότητα το να μπορεί κανείς να ξέρει που θα απευθυνθεί και τι είναι μία μεγάλη δουλειά και είναι δουλειά μυρμηγκιού η οποία, όμως, τα αποτελέσματά της όταν ολοκληρωθούν θα αποδώσουν πάρα πολλά πράγματα. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συνεχιστεί.
Εργαστήκαμε, λοιπόν, για μία αμφίδρομη στενότερη σχέση μεταξύ των ομογενών και με το πολιτικό κέντρο. Τα πάγια αιτήματά τους η εκπαίδευση, φορολογικά, συνταξιοδοτικά, η ψήφος και αφετέρου η δυναμικότερη συμβολή τους στην εθνική υπόθεση της παραγωγής ανασυγκρότησης. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η Επιτροπή αντικείμενο έχει την διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων για τον δεσμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού με τον απανταχού ελληνισμό, ο συντονισμός των δράσεων της Βουλής των Ελλήνων και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Όπως γνωρίζετε από το 2012 και μετά δεν υπάρχει Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Κατά την διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης προσπαθήσαμε και επειδή η ονομασία αυτή δεν είχε συνδυαστεί με θετικές εντυπώσεις, να γίνει αλλαγή. Δεν το καταφέραμε, δεν συγκεντρώσαμε τον απαραίτητο αριθμό. Είχε κάνει και ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Τριανταφυλλίδης μία προσπάθεια έτσι, ώστε, να αλλάξει το όνομα αυτό, διότι είναι μέσα στο Σύνταγμα «Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού», άρα η ονομασία αναγκαστικά παραμένει. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα πρέπει όντως και είχαμε κάνει μια δουλειά και μπορείτε και κύριε Γενικέ Γραμματέα και ο Υπουργός ο αντίστοιχος ο κ. Διαμαντάρης και άλλοι, να δείτε, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Οργανισμού, μάλιστα στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση και για την Γενική Γραμματεία Απόδημου, αλλά και για το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού, έτσι ώστε, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και είναι κάτι για το οποίο συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε, έτσι όπως το είχατε πει.
Άρα, λοιπόν, εκεί δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην δημοκρατική αυτοοργάνωση του Θεσμού, την ενίσχυση του κύρους του και της αποτελεσματικότητας του εντός και εκτός των συνόρων.
Ψήφος των κατοίκων, μάλλον των εκλογέων που είναι εκτός της επικράτειας. Ουσιαστικά η ΝΔ και στη πρότασή της έχει αυτή την ορολογία, να μην βγάλω την πρόταση την οποία είχατε κάνει η ΝΔ το 2018. Εδώ έχουμε δύο εξελίξεις.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μου επιτρέπετε; Δεν αναλύουμε. Αυτή την στιγμή δεν αναλύουμε, βάζουμε ένα πλαίσιο. Αυτά θα τα συζητήσουμε σε άλλη συνεδρίαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Δεν θα το αναλύσω, λοιπόν, εδώ θέλω να πω ότι υπάρχει το άρθρο 51 η παράγραφος 4 του Συντάγματος και δεύτερον υπάρχει και ένα υλικό το οποίο είναι από την Επιτροπή του κ. Χαρίτση η οποία συστάθηκε με έναν νόμο και προήδρευε ο κ. Πουλάκης, ήταν διακομματική, κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα. Αυτά είναι υλικά τα οποία υπάρχουν.
Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι υλοποιήσαμε αναβαθμισμένα προγράμματα φιλοξενίας με στοχευμένες δράσεις. Θεωρώ απαραίτητο, για αυτό τα διαβάζω από μέσα, έτσι ώστε να είναι περιεκτικά αυτά που λέω. Να τονιστεί ότι στον τομέα αυτό της εξωτερικής μας πολιτικής για τον ελληνισμό της διασποράς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να συνεχίσουμε τις πολιτικές που διαχρονικά και συναινετικά έχουν εφαρμοστεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, καθώς αυτές έχουν διαμορφωθεί και μέσα από την λειτουργία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής και τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Η πολιτική των ευρύτερων συναινέσεων στον τομέα αυτόν θα πρέπει να είναι συνεχίσει και να είναι κύριο μέλημά μας καθώς, και η δημιουργική συνεισφορά όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτή την κατεύθυνση. Έγιναν πολλά τα οποία θα θέσω όταν συνεδριάσουμε, κύριε Πρόεδρε, να μην καταχρώμαι τον χρόνο υπολοίπων συναδέλφων.
Για παράδειγμα. Υπήρξε από το Υπουργείο Εξωτερικών η συνεργασία μεταξύ των διασπορών Αρμενίας, Κύπρου, Ελλάδας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που παρευρίσκονται τα γνωρίζουν. Νομίζω, όμως, ότι αυτό πρέπει να το δούμε πέρα από το τι θα πράξει η Κυβέρνηση θα δει και η Επιτροπή, εάν υπάρχουν αντίστοιχες Επιτροπές στα αντίστοιχα Κοινοβούλια, έτσι ώστε να υπάρξει η συνεργασία των διασπορών. Σε σχέση με αυτό. Υπήρξε η Ημέρα, όπως αναφέρεται κύριε Πρόεδρε, της ελληνικής γλώσσας, του εορτασμού και είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να μπουν. Ωστόσο, θα ήθελα να πω θετικά λόγια για την δράση και τους στόχους που έβαλε επειδή τώρα δεν χτίζουμε στο κενό. Δεν ξεκινάμε τώρα. Η Επιτροπή αυτή και λόγω της συναίνεσης που υπήρχε, θεωρώ πως υπάρχει μία συνέχεια. Ό,τι έγινε, έγινε με συναίνεση, πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στα προηγούμενα.
Όταν ξεκινήσαμε από το 2015 – 2016 μπήκαν 17 στόχοι και βήματα συγκεκριμένα από την Επιτροπή. Τα οποία συμφωνήθηκαν εδώ, όπως επίσης, υπήρξαν και επτά θεματικές Επιτροπές οι οποίες δούλεψαν και μάλιστα πέρυσι κατατέθηκαν και οι απολογισμοί επάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Νομίζω, δηλαδή, σε αυτά όλα που αναφέρετε εσείς, ότι θα πρέπει να μπουν θέματα όπως για τις επενδύσεις, τα κίνητρα επανεγκατάστασης, οικονομία. Θα πρέπει να δούμε μία νέα απογραφή των μεταναστευτικών ροών των Ελλήνων στις χώρες. Είχαμε κάνει μία δουλειά στο Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση, μάλιστα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και είχαμε 31 Αυγούστου του 2016 έως το 2015 περίπου τις μεταναστευτικές ροές ανά χώρα. Αναζητήστε τα, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία νέα δουλειά, έτσι ώστε, να δούμε τι μεταναστευτικές ροές υπήρξαν το διάστημα αυτό στις χώρες εκείνες.
Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να δούμε και για την Ίμβρο. Χρειάζεται να γίνει διεύρυνση της θεματολογίας που βάλατε, υπήρχαν στόχοι στο παρελθόν για τους οποίους είχαμε συμφωνήσει και να λειτουργήσουν ξανά οι θεματικές επιτροπές ίσως με διαφοροποιήσεις, αλλά να επαναλειτουργήσουν οι θεματικές επιτροπές. Για παράδειγμα, δηλαδή, δεν θα πρέπει να δούμε ξανά για την ΕΠΣΑΤ την «Φωνή της Ελλάδας» στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης;
Όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, είναι θέματα τα οποία πρέπει να τεθούν στην συνεδρίαση του Προεδρείου και να έρθουν οργανωμένα εδώ. Όσο για αυτά τα οποία τέθηκαν για την Οδησσό κλπ θα τοποθετηθούμε. Είναι μία πρώτη αρχή της τοποθέτησης του κυρίου Προέδρου, θέλουμε δουλειά, συναίνεση και νομίζω ότι το κλίμα και με τις αξιόλογες συμμετοχές στελεχών, Υπουργών, Προέδρων κομμάτων, Πρωθυπουργών, εδώ το κύρος της Επιτροπής αυτής θα βοηθήσει και θα δώσει την δυνατότητα και σε άλλα Υπουργεία να τρέξουν πράγματα τα οποία κάπου σταματούν.
Ως πρώτο θέμα, κύριε Πρόεδρε, η εκπαίδευση μια και τώρα ξεκινούν και τα σχολεία στο εξωτερικό. Νομίζω ότι με την κλήση των αρμόδιων Υπουργών κλπ., την ενημέρωση, θα μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εικόνα και παρεμβάσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους Έλληνες του εξωτερικού.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ για την ανοχή σας, θεώρησα ενδιαφέροντα τα λεγόμενά μου και για αυτό επέμενα σε συγκεκριμένα σημεία στην τοποθέτησή μου.