Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες - Αριθμός Μελλοθανάτου»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη  στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες - Αριθμός Μελλοθανάτου»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου»

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την τιμητική σας πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες-Αριθμός Μελλοθανάτου».

Στο συγκλονιστικό αφήγημα-ερευνητική μελέτη του Γιώργου Πηλιχού, παρακολουθούμε την ιστορία του Άουσβιτς από την ίδρυσή του, το Μάιο του 1940, μέχρι την απελευθέρωση στις 27 Ιανουαρίου 1945, μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων, και περισσότερες από 800 φωτογραφίες που συνοδεύονται από πλούσιο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε ο ιστορικός ερευνητής κατά τη δεκαετή έρευνα και τα 15 ταξίδια του στο στρατόπεδο και τα αρχεία του.

Στο πλαίσιο του ρατσιστικού – φυλετικού προγράμματος των ναζί, το Άουσβιτς αποτέλεσε το σημαντικότερο εργαλείο και διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση της «Τελικής Λύσης», όπως ονομάστηκε το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης, καθώς στο χώρο εκείνο σημειώθηκε η μαζικότερη εξόντωση ανθρώπων στην ιστορία, η μεγαλύτερη, σε αριθμό θυμάτων οργανωμένη σφαγή που είδε ο κόσμος, με θύματα περίπου ένα εκατομμύριο Εβραίους. Σύμφωνα με τον Theodor W. Adorno, το Άουσβιτς «εκλαμβάνεται ως τομή και ως αθεράπευτο ρήγμα στην ιστορία του πολιτισμού».

Ο εβραϊκός ελληνισμός κατέβαλε και εκείνος βαρύ τίμημα στο Άουσβιτς, με τους πρώτους Έλληνες Εβραίους, όλοι τους από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασαν στο στρατόπεδο στις 20 Μαρτίου 1943. Θα ακολουθούσαν ακόμη 22 αποστολές από τη Θεσσαλονίκη, που σήμαναν το ολοκληρωτικό σχεδόν ξεκλήρισμα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα. Από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μπήκαν στα τρένα του θανάτου, επέστρεψαν μόνο 1.950.

Κυρίες και κύριοι,

«Αυτοί που δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν» είχε πει ο φιλόσοφος George Santayana.

Η σημερινή κυβέρνηση, διεκδικώντας τη νίκη στη μάχη της ιστορικής μνήμης και της γνώσης, μια μάχη που αφορά το «ζωτικό ζήτημα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες, με την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος στις 29 Δεκεμβρίου 2017, προχωρεί στην υλοποίηση μιας ιστορικής σημασίας πρωτοβουλίας ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, στο χώρο από όπου ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Θεσσαλονίκη εκπληρώνει ένα ιστορικό της χρέος και γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή πόλη η οποία θα διαθέτει Μουσείο Ολοκαυτώματος, μετά το Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη διαφύλαξης της φωνής των εκατομμυρίων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια φωνή που θα λειτουργήσει ως ασπίδα για τη δημοκρατία, διδάσκοντας και αφυπνίζοντας και τις επόμενες γενιές.

Για να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Για να έχουμε πάντα μέσα μας τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία.

Close