Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση «Greek Hospitality Awards»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη  στην εκδήλωση «Greek Hospitality Awards»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση «Greek Hospitality Awards»

Κυρίες και κύριοι,

Αξιότιμα μέλη τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την τιμητική σας πρόσκληση να συμμετάσχω στην απονομή βραβείων στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για τέταρτη χρονιά, του «Greek Hospitality Awards», θεσμό που έχει ως στόχο την ανάδειξη –μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία- των επιχειρήσεων της χώρας που ασχολούνται με τον ξενοδοχειακό κλάδο και πρωτοπορούν η κάθε μία στο τομέα της, εφαρμόζοντας καινοτομικές πρακτικές που αναβαθμίζουν την ποιότητα και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του εθνικού τουριστικού προϊόντος μας.

Η διαρκής ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων την τελευταία τριετία δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα υποδειγματικής εφαρμογής στην πράξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας. Του στρατηγικού πλεονεκτήματος συνδυασμού ανθρώπινου κεφαλαίου, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και υποδομών και γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, που αποτελούν εχέγγυο αναπτυξιακής δυναμικής.

Το 2018 θα είναι ένα έτος σταθμός, που θα σηματοδοτήσει την αρχή του οριστικού τέλους της κρίσης μεταβαίνοντας από την εποχή των μνημονίων σε εκείνη των μεγάλων εθνικών στόχων. Η έξοδος από την κρίση δεν είναι ζήτημα στενά οικονομικό αλλά και ζήτημα κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής. Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και στην οποία ο τομέας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συμβάλλει καθοριστικά, όπως άλλωστε και στην οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά την κρίση και τις συνέπειές της, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι και να αναγνωρίζεται ως ο κύριος πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά και πολιτισμικά κέντρα. Η ελληνική επικράτεια είναι διάσπαρτη από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας ιστορικά, πολιτισμικά και φυσικά Μνημεία. Περιοχές με πλούσια κληρονομιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τουριστική δραστηριότητα βασισμένη στα φυσικά μνημεία, τον φυσικό και πολιτιστικό τους πλούτο, αναπτύσσοντας, έτσι την τοπική οικονομία.

Ο προνομιακός συνδυασμός ασφάλειας και εξαιρετικού κλίματος, υψηλών υπηρεσιών και υποδομών, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου, παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες επέκτασης του τουριστικού προϊόντος της χώρας, όπως για παράδειγμα του συνεδριακού και θρησκευτικού τουρισμού. Η άριστη συνεργασία των κατά τόπους γραφείων του ΕΟΤ με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, αλλά και η διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις απαιτούμενες θεωρήσεις συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτική μας ενίσχυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η επόμενη δεκαετία αναμένεται να διατηρήσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου τα τελευταία χρόνια και η ενίσχυση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων είναι τα θεμέλια για το αναπτυξιακό άλμα της ελληνικής οικονομίας στην έξοδό μας από την κρίση και την επιτροπεία. Ο συνδυασμός ποιότητας και καινοτομίας, συνεπικουρούμενος από το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και επιτυχίας, που δύναται να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τα «Greek Hospitality Awards» λειτουργούν όχι μόνον στην κατεύθυνση της επιβράβευσης, αλλά και του παραδειγματισμού για την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών.

Close