Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Αμανατίδη Γιάννη στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Αμανατίδη  Γιάννη στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Αμανατίδη Γιάννη στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων

Κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»,

κυρίες και κύριοι

Στη  χώρα μας την τελευταία περίοδο εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο με  ποικίλες μορφές. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε όχι μόνο την ευαισθησία της σε αντίξοα κοινωνικά φαινόμενα αλλά και την ετοιμότητά της να δράσει συλλογικά και να επέμβει για την αντιμετώπισή τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μη συγκυριακές, προσωρινές όμως  και  διαχειρίσιμες  με υλικά μέσα. Όπως οι ασθενείς  που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των αστών, οι οποίοι σιωπηλά και καρτερικά περιμένουν μέρα με τη μέρα την καλή είδηση ότι βρέθηκε συμβατός δότης.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι ένα κοινωνικό θέμα σε διεθνή κλίμακα και μας αφορά όλους. Σήμερα, τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Η εγγραφή Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για έναν Έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.

Έναν από εμάς ενδεχομένως, που διαθέτοντας λίγα λεπτά από το χρόνο του θα καταστεί, μέσω μιας απλής εξέτασης,  εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων και εν δυνάμει δωρητής ζωής.

Η διαδικασία ακούγεται και είναι πράγματι εύκολη.

Ωστόσο, προηγούνται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η μεταφορά του μηνύματος και η οργάνωση μιας αλυσίδας βοήθειας από το δότη μέχρι το λήπτη.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η  σημερινή εκδήλωσή μας, που αγκαλιάστηκε από τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία  και  από όλους τους συλλόγους υπαλλήλων  του ΥΠΕΞ και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γι αυτό.

Ταυτόχρονα θα ήθελα να εκφράσω και  την αναγνώριση στη δράση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ», που πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την αύξηση των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη χώρα μας και να συγχαρώ όλους τους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, που στέκονται αρωγοί στο έργο του και πάνω από όλα, τους περίπου 60.000 Έλληνες εθελοντές.

Close