Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην τελετή έναρξης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου "Καππαδοκία, γη Πολιτισμού"

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην τελετή έναρξης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου "Καππαδοκία, γη Πολιτισμού"

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην τελετή έναρξης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου “Καππαδοκία, γη Πολιτισμού”

Εκλεκτοί Καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που κηρύσσω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης την έναρξη του Β΄ διεθνούς επιστημονικού συμποσίου, με αντικείμενο την ιστορική, γλωσσολογική και πολιτιστική παράδοση της Καππαδοκίας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της μακραίωνης συμβολής των Ελλήνων της Καππαδοκίας στον Οικουμενικό Ελληνισμό και πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, που εδώ και 4.000 χρόνια ονομάζεται Καππαδοκία, η ελληνική παρουσία υπήρξε συνεχής από την αρχαιότητα και δέθηκε άρρηκτα με το Χριστιανισμό από τον 1ο μετά Χριστόν αιώνα. Οι γεωγράφοι Παυσανίας και Στράβωνας, ο πρωτοπόρος χειρούργος της αρχαιότητας Αρεταίος, ο επικός ήρωας Διγενής Ακρίτας, οι Αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής, οι Τρεις Ιεράρχες, οι Άγιοι Γέροντες του καιρού μας, Αρσένιος και Παΐσιος, αλλά και οι κορυφαίοι ποιητές μας, Καβάφης και Σεφέρης κατάγονται από την Καππαδοκία.

Με την Μικρασιατική καταστροφή οι Καππαδόκες ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες αιώνων και ήρθαν στην Ελλάδα, μεταφέροντας όχι μόνο μνήμες από τις λατρεμένες πατρίδες αλλά ήθη και έθιμα, μουσικές και χορούς, γεύσεις και παραδόσεις, ανεκτίμητα σημεία αναφοράς και ταυτότητας. Ο πλούτος αυτός συνθέτει ένα μοναδικό μωσαϊκό και αναδεικνύει την Καππαδοκία σε "γη Πολιτισμού", που τα τεκμήριά της το 1985 ανακηρύχτηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πλούσια παρακαταθήκη των Ελλήνων της Καππαδοκίας είναι και θα παραμείνει ζωντανή. Αυτή η παρακαταθήκη για εμάς που προερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη, μας είναι ιδιαίτερα γνωστή, γιατί διατηρήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Καππαδοκών, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων βρήκε νέα εστία στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών έθεσε υπό την αιγίδα της το παρόν συνέδριο, όχι μόνο ως μια κίνηση συμβολική, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού προς αυτή τη μακραίωνη κληρονομιά και θα ήθελα να σας δηλώσω ότι στο πλαίσιο της άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία περαιτέρω ανάδειξης και ενίσχυσης του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, που προβάλλει τη χώρα μας αλλά και συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η προσήλωση που επέδειξε η καππαδοκική ρωμιοσύνη για τη διατήρηση της ελληνικής και χριστιανικής ταυτότητας υπήρξε αξιοζήλευτη, όμοια με τους ακρίτες προγόνους της, που φύλαγαν ακούραστα τα σύνορα. Η ίδια αντίληψη και οι ίδιες αξίες διαπνέουν την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, την οποία επιθυμώ να συγχαρώ δημοσίως για αυτήν την εξαιρετική διοργάνωση, κηρύσσοντας την έναρξή της.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ.

Close