Παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στην 37η σύνοδο συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών κρατών μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στην 37η σύνοδο συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών κρατών μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στην 37η σύνοδο συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών κρατών μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Είναι για μένα μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχω σήμερα  στην 37η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Θα ήθελα να ευχαριστήσω των Πρόεδρο του ΟΣΕΠ, την Α.Ε. τον  Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Vassili Botvar, για την ευγενική του πρόσκληση και το θερμό του καλωσόρισμα στην ιστορική πόλη του Κιέβου και να συγχαρώ την Ουκρανία για τον αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων του ΟΣΕΠ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 (κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της).

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου (2017) σημειώθηκε ένα ακόμη βήμα : παραμερίζοντας τις διαφορές μας, συμφωνήσαμε, στο υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, μια Κοινή Διακήρυξη, με την οποία εκφράσαμε το κοινό μας όραμα για ανάπτυξη της συνεργασίας μας με προσανατολισμό σε συγκεκριμένα έργα και αποτελέσματα.
Επιπλέον, με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρώ τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, το τρέχον εξάμηνο, και εύχομαι η εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του Οργανισμού να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, με συμφωνία επί των λίγων ακόμη ανοικτών θεμάτων.
Στο πνεύμα αυτό, θα πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω τις πρωτοβουλίες, τόσο από πλευράς κρατών-μελών, όσο και Ομάδων Εργασίας, για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΣΕΠ και την προετοιμασία  προτάσεων για καινούρια έργα, σε όλες τις θεματικές με τις οποίες ασχολούνται οι τελευταίες.
Επιπλέον, με στόχο την αποτελεσματικότητα και τον καλύτερο συντονισμό του ΟΣΕΠ στις πολύπλευρες δραστηριότητές του, πιστεύουμε ότι ο συγχρονισμός της Προεδρίας του ΟΣΕΠ με τις Προεδρίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ  και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ είναι απολύτως απαραίτητος. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα των προσεχών Προεδριών μέσω της θέσπισης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Η περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του Οργανισμού είναι δυνατή, με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάπτυξης Έργων, της Μονάδας Διαχείρισης Έργων και του Μέσου Προώθησης Έργων.
Επιπρόσθετα, μια μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις δραστηριότητες του ΟΣΕΠ, μέσω του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ, η υποστήριξη της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, η αναβαθμισμένη συνέργεια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η ενισχυμένη περιφερειακή ή διεθνής συνεργασία, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ΟΣΕΠ τους αναγκαίους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την υλοποίηση δραστηριοτήτων που προσανατολίζονται σε συγκεκριμένα έργα.
Τελευταία αλλά όχι λόγω ήσσονος σημασίας, αναφέρω τη δυνατότητα του ΟΣΕΠ να εκμεταλλευτεί την πολύτιμη εμπειρία των διαφόρων εταίρων του ΟΣΕΠ, συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις προσανατολισμένες σε έργα, με βάση τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Είμαι ευγνώμων στους συναδέλφους της φιλοξενούσας χώρας για τη θερμή τους φιλοξενία και την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου.
Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μας και στην Αρμενία για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση της Προεδρίας του ΟΣΕΠ, που αναλαμβάνει για το επόμενο εξάμηνο.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

 

Close