Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση-συζήτηση για τις εμπειρίες αριστερής διακυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση-συζήτηση για τις εμπειρίες αριστερής διακυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση-συζήτηση για τις εμπειρίες αριστερής διακυβέρνησης

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί με θέμα «Εμπειρίες αριστερής διακυβέρνησης».

«Η σημερινή εκδήλωση στο ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη είναι μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς γύρω από την καταγραφή και εκτίμηση της εμπειρίας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και μοναδική εμπειρία» σημείωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Κώστας Δουζίνας.

Αφορμή για τη συζήτηση, έδωσε το βιβλίο του Κώστα Δουζίνα «Από την Έδρα στα Έδρανα, Έργα και Ημέρες μιας Αριστερής Κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τεράστιο ενδιαφέρον προφανώς στην Ελλάδα που χρειαζόμαστε να πάρουμε ορισμένα μαθήματα για τα πολλά καλά που κάναμε και τις λιγότερες ατέλειες και λάθη -προβλήματα για το μέλλον το δικό μας. Κοιτάει, όμως, και η Ευρώπη με ενδιαφέρον αυτήν την εμπειρία και κυρίως η αριστερά της Ευρώπης. Από αυτές τις εκδηλώσεις επιμένουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και με ένα διεθνές συνέδριο στις αρχές του επόμενου χρόνου να διαδόσουμε και στο εξωτερικό και στους φίλους και συντρόφους μας αλλά και στην πολιτική επιστήμη αυτή την χωρίς προηγούμενο εμπειρία».

Αναφερόμενος στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη πως «υπάρχει μία φράση που λέει «ότι παλαιότερα λέγαμε σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα, τώρα λέμε σοσιαλισμό ή καταστροφή του πλανήτη”. Παραμένει το ιδεολογικό μας στίγμα ένα σοσιαλιστικό στίγμα».

«Από την στιγμή που ήρθαμε στην αντιπολίτευση, ξεκινάμε να σκεφτόμαστε τι συνέβη και πώς συνέβη, έχουμε βγει από αυτήν την αντίφαση. Και ενώ από τη μία πλευρά δεν μπορείς να αποκηρύξεις αυτά που έκανες, από την άλλη πλευρά έχεις μια μεγαλύτερη ελευθερία για να μπορείς πραγματικά να μιλήσεις για τις ιδεολογικές τοποθετήσεις και να ακολουθήσεις πολιτικές και στη Βουλή και στους δρόμους που είναι πιο πρόσφορες σε αυτά που πιστεύαμε. Ενώ στη κυβέρνηση ζούσαμε σε μία αντίφαση σε πολλά πεδία σήμερα αυτή η αντίφαση σε μεγάλο βαθμό έχει διαλυθεί κατά κάποιο τρόπο και έχουμε έναν ελεύθερο χώρο μπροστά μας» είπε μεταξύ άλλων.

Close