Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Ημερησία"

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Ημερησία"

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Ημερησία”

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εφημερίδα «Ημερησία»

  1. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Ποιες προετοιμασίες έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και πώς σχολιάζετε τη στάση ορισμένων εκκλησιών, αλλά και τα προσκόμματα που έβαλαν;

Η ελληνική Πολιτεία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη συνέστησε  αρμόδια ειδική επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι 13 υπουργείων, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές γεγονός.

Το ότι έπειτα από αιώνες συγκροτούν συνοδικό σώμα οι προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σπουδαιότητας όχι μόνον για τον Ορθόδοξο και τον ευρύτερο χριστιανικό κόσμο, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Έτσι, έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να τιμήσουν την  υπογραφή τους στην συμφωνία πραγματοποίησης της συνόδου, οι αποφάσεις της οποίας παίρνονται με ομοφωνία και να συμμετάσχουν στο ιστορικό αυτό γεγονός.

  1. Τι προσδοκά η χώρα μας από τη Σύνοδο; Συμμερίζεστε την άποψη εκείνων που μιλούν για γεγονός με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία;

Πρόκειται για μία εκκλησιαστική Σύνοδο, οπότε κάθε δική μας αρωγή έγκειται στο τεχνικό επίπεδο, χωρίς να εισχωρούμε σε θεολογικά ζητήματα. Βέβαια, η ελληνική εξωτερική πολιτική προωθεί τη σύνθεση μέσα από το διάλογο και το έχει αποδείξει, καθώς μέσα από την ανταλλαγή απόψεων κερδίζουν συνήθως όλα τα μέρη.

Στόχος πάντοτε είναι η συμβολή μας στην εμπέδωση μίας πλουραλιστικής παγκόσμιας πραγματικότητας, που θα σέβεται και θα προωθεί την πολυφωνία των πολιτισμών, των παραδόσεων και των λαών, όπου δεν θα υπάρχει χώρος για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Μία κοινωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ειρήνη μεταξύ των εθνών μέσα από την ενότητα και την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.

  1. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση του αλβανικού εθνικισμού, με ανακίνηση υποτιθέμενου ζητήματος Τσαμουριάς. Σας αιφνιδίασε; Πού την αποδίδετε;

Κύριε Μπενέκο,  για εμάς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Οφείλεται μάλλον σε εσωτερικούς λόγους της χώρας αυτής.

  1. Οι κινήσεις αυτές καταγράφονται σχεδόν ταυτόχρονα με μια αυξανόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, με κορύφωση την ανάγνωση του Κορανίου εντός Αγίας Σοφίας. Θεωρείτε ότι υπάρχει συσχετισμός;

Πιστεύω ότι εκφράζονται τα διαφορετικής φύσεως  προβλήματα που έχουν στο εσωτερικό τους . Ο  χρονικός συσχετισμός  ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Ταυτόχρονα η άμεση  απάντηση που δόθηκε δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες και εξέθεσε τις συγκεκριμένες στάσεις και κινήσεις τους.

  1. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το ελληνικό ΥΠΕΞ για χλιαρή αντίδραση, απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα προκλητικότητας. Πώς το σχολιάζετε;

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα πρέπει να  επιζητούνται από όλους ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Οι διπλωματικές κινήσεις όμως και η εξωτερική πολιτική  χρειάζονται σοβαρότητα, ψυχραιμία ώστε να υπάρχει  αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Για το πρώτο σας ανέφερα ότι δεν υφίσταται και απαντήσαμε και με διαβήματα και με αίτημα επιβολής ποινών αλλά και καταδίκης από την  ίδια .

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, σωστά το αντιμετωπίσαμε ως διεθνές πρόβλημα προστασίας ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, θέτοντας το θέμα στην UNESCO και ενημερώνοντας την διεθνή κοινή γνώμη για την προσπάθεια χάλκευσης του πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα παρέβλεπαν την UNESCO ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, απομονώνοντας τη χώρα.

  1. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνοδεύτηκε από ένα πακέτο σκληρών μέτρων. Ανησυχείτε για το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει για την κυβέρνηση, όπως ήδη καταγράφεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις;

Ο αναπτυξιακός νόμος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να εξασφαλίσει τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτός είναι και ο στόχος, ο τερματισμός αυτού του επώδυνου, υφεσιακού κύκλου των προηγούμενων ετών.

Έχοντας  κλείσει την αξιολόγηση και εξασφαλίζοντας  τους όρους για τη μετάβαση στην αναπτυξιακή φάση, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές  με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών.

 Ήδη άνοιξε η συζήτηση για την αλλαγή εκλογικού νόμου, με διαφορετικές απόψεις για τον «αναλογικό» χαρακτήρα του. Εκτιμάτε πως πρέπει να διατηρηθεί κάποιο μπόνους εδρών;

Εκτιμώ ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε τομές, τις οποίες χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει ο εκλογικός νόμος να απηχεί τις νέες συνθήκες και αυτό επιχειρούμε, ανοίγοντας δημόσια τη συζήτηση.

Είναι, άλλωστε, και μια ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες. Όσον αφορά στις επιμέρους αλλαγές, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν με προτάσεις, για να διαμορφωθεί ένα νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα απηχεί όσο το δυνατό περισσότερο τη λαϊκή βούληση.

Στις επιμέρους προτάσεις θα καταλήξουμε συλλογικά.

  1. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, αποτελεί πρόταση που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης;

Οι όποιες προτάσεις για το τι και το πώς της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα πρέπει να μελετηθούν, να αναλυθούν, να συζητηθούν και τελικά – συλλογικά όπως σας προανέφερα- να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινωνία.

Άρα η έκφραση της δικής μου γνώμης θα ακολουθήσει αυτό τον «οδικό» χάρτη.

  1. Πολλοί χαρακτηρίζουν «αναγκαία» την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Πιστεύω βαθιά ότι το ΣΥΡΙΖΑ τον διευρύνει και τον κατευθύνει ο κόσμος του και αυτό αποτελεί το πιο συγκινητικό και συναρπαστικό μέρος αυτού του πολιτικού μας ταξιδιού.

Η ανόθευτη σχέση του με την ελληνική κοινωνία, η οποία και ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε δεσπόζουσα πολιτική δύναμη στη χώρα, αυτή θα καθοδηγήσει και τις επόμενες κινήσεις.

Είναι άδικο και άστοχο να παραβλέπουμε τους πολίτες, οι οποίοι –πιστέψτε με- πολλές φορές είναι πολύ πιο ώριμοι από το πολιτικό σύστημα. Με ανοιχτές, λοιπόν, στην κοινωνία διαδικασίες και με το Συνέδριό μας που επίκειται, θα δώσουμε λόγο και δύναμη στην κοινωνία να διαμορφώσει το πολιτικό μας πλαίσιο.

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Ημερησία"

Close