Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου "Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών"

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου "Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών"

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου “Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών”

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι
Στις τριήμερες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο προσομοιωμένο περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα διαπιστώσατε τη δύναμη του χαρακτήρα, την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία και την ευελιξία που απαιτούνται για την επίτευξη στόχων σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, ως μέσο επίλυσης των διαφορών.

Εκτιμώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο μάθημα από το να υπερασπίζεται κανείς τις θέσεις του σε πνεύμα συνεργασίας και καλής πίστης, όταν η πλειοψηφία δεν συμμερίζεται τις απόψεις του.

Ασφαλώς αντιληφθήκατε τις προκλήσεις των διεθνών σχέσεων στο ρεαλιστικό πλαίσιο των διαφορετικών αντιλήψεων και συμφερόντων. όσο και τα πλεονεκτήματα που ενέχουν οι πολυμερείς οργανισμοί για τους λαούς και τα κράτη.

Αγαπητοί σύνεδροι,
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις σε σχέση με το θέμα που σας απασχόλησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σας.

Ο ΟΗΕ υπερτερεί όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς ενσαρκώνει μια παγκόσμια δέσμευση. Αποτελεί ένα σύμβολο ειρήνης.
Τα Ηνωμένα Έθνη οικοδομήθηκαν στη βάση ρεαλισμού και ιδανικών, στη νομιμότητα που παρέχει η προσήλωση των κρατών στο διεθνές δίκαιο και την αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας τόσο ενάντια στην επιθετικότητα, όσο και την απειλή του πολέμου. Ο ΟΗΕ αποτελεί τον θεματοφύλακα ενός ιδεώδους, το θεματοφύλακα της παγκόσμιας συνείδησης, το πλαίσιο εντός του οποίου ακόμη και τα πλέον ισχυρά κράτη αποδέχονται την υπεροχή του διεθνούς δικαίου, πάνω από το δίκαιο του ισχυρού.
Στην Ευρώπη οι μνήμες των δύο παγκοσμίων πολέμων μοιάζουν να απομακρύνονται με κάθε καινούρια γενιά, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος μας ταράσσεται από συγκρούσεις, έτσι η διαφύλαξη της ειρήνης απαιτεί μνήμη και επαγρύπνηση από όλους. Οι αρχές της συνεργασίας και του σεβασμού που αποτέλεσαν τη βάση της προσομοίωσης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν τα θεμέλια της ειρηνικής επίλυσης των αντικρουόμενων συμφερόντων, στο πλαίσιο του κοινού μας καθήκοντος να περιορίσουμε τον πόλεμο στις σελίδες των ιστορικών βιβλίων.

Με αυτές τις σκέψεις κλείνοντας αυτό το συνέδριο, σας εύχομαι ό,τι θετικό αποκομίσατε να σας φανεί χρήσιμο για την μετέπειτα πορεία της ζωής σας.

Close