«Απαραίτητη κι αναγκαία η κοινή στάση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες Άσυλο»

«Απαραίτητη κι αναγκαία η κοινή στάση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες Άσυλο»

«Απαραίτητη κι αναγκαία η κοινή στάση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες Άσυλο»

Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, με κοινό πρόγραμμα εξέτασης και χορήγησης Ασύλου ζήτησε από το Ζάγκρεμπ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος έλαβε μέρος στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Στην τριμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής που μετέβη στην Κροατία, η οποία ασκεί αυτό το διάστημα την προεδρία της ΕΕ, μετείχαν επίσης οι βουλευτές: Αναστάσιος Χατζηβασιλείου από τη ΝΔ και Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής.

Όλοι επιδεικνύοντας εθνική συνεννόηση εξασφάλισαν την στήριξη των αντιπροσωπειών των Κοινοβουλίων των χωρών του νότου της Ε.Ε. και κατάφεραν να ενσωματώσουν τροπολογία στο κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Ζάγκρεμπ, με την οποία καταδικάζονται ρητά τα όσα συμβαίνουν στα σύνορά μας από την Τουρκία.

Στο κείμενο συμπερασμάτων χαρακτηρίζεται μαζική οργανωμένη και ασύμμετρη η απειλή της Άγκυρας, απειλή που στρέφεται τόσο εναντίον της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιάννης Αμανατίδης εστίασε στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει κοινή στάση απέναντι στις προκλήσεις και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα και ζήτησε σε αυτό το πλαίσιο την άμεση αναμόρφωση των κανόνων της για το 'Ασυλο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας δεν συνδέεται με την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των συγκεντρωμένων προέρχονται από τη Συρία ενώ ο Αναστάσιος Χατζηβασιλείου επεσήμανε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη, παραβιάζοντας το συμφωνηθέν εμπάργκο όπλων, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω του παράνομου MoU Ερντογάν-Σάρατζ, τον Νοέμβριο του 2019, στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφορικά με τη διεύρυνση της Ένωσης, οι Έλληνες βουλευτές τόνισαν πως η Ελλάδα υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο, αφενός εμμένει στην ανάγκη πλήρους σεβασμού των περιουσιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αφετέρου στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αυτές οι θέσεις καταγράφηκαν, επίσης, στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Ζάγκρεμπ.

Close