Επέτειος λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Επέτειος λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Επέτειος λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στα συμμαχικά κοιμητήρια στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε σήμερα, η επέτειος υπογραφής ανακωχής και λήξης του Α’ παγκόσμιου πολέμου.

Εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, παρέστη και κατέθεσε στεφάνια ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου του 1918. Ήταν η πρώτη γενικευμένη παγκόσμια σύγκρουση του 20ου αιώνα που ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914.

Στην ουσία ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη γηραιά ήπειρο,που επεκτάθηκε ωστόσο και στην περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων και με την εμπλοκή ακόμα και των ΗΠΑ, προσδίδοντας τελικά, σε αυτήν, την έννοια του παγκοσμίου πολέμου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενώ άλλα 10 εκατομμύρια άμαχοι πολίτες πέθαναν από την κατοχή, τους βομβαρδισμούς, την πείνα, τις κακουχίες και τις ασθένειες. Εντούτοις, οι ακρότητες και οι γενοκτονίες που τελέστηκαν από τους Οθωμανούς και η Ισπανική γρίπη του 1918 που μεταδόθηκε κατά τις μετακινήσεις των μαχόμενων, προκάλεσαν πολλά επιπλέον εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών, σε πάνω από 60 εκατομμύρια.

Close