Εορτασμοί της Αντιφασιστικής Νίκης, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Εορτασμοί της Αντιφασιστικής Νίκης, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Εορτασμοί της Αντιφασιστικής Νίκης, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Στις επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της «Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης» που σηματοδότησε τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μάη του 1945 και τιμάται κι ως ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας, απέναντι στον ναζισμό, παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.

Πέρασαν 76 χρόνια από τον φονικότερο πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα και ο οποίος συνολικά κράτησε 2.194 μέρες, απλώθηκε σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χλμ. και στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εμπόλεμους και άμαχους μαζί.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, όσες και όσους μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου, από στεριά, θάλασσα και αέρα, στις πόλεις και τα χωριά, στα εργοστάσια και τους αγρούς, στη μάχη της παραγωγής.

Τιμούμε εκείνες και εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη στο χέρι, που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Για την έμπρακτη απόδοση, λοιπόν, της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής, καθιερώθηκε ο εορτασμός της σημερινής ημέρας Νίκης και Μνήμης, στη χώρα μας.

Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο δικός μας λαός ήταν: 88.300 νεκροί στα αλβανικά και βόρεια σύνορά μας, 40.000 αυτοί που εκτελέστηκαν, 300.000 οι νεκροί από την πείνα και 63.000 οι Έλληνες Εβραίοι θύματα του Ολοκαυτώματος.

Close