«Μεγάλες καθυστερήσεις και κυβερνητική αδιαφορία για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος» (βίντεο)

«Μεγάλες καθυστερήσεις και κυβερνητική αδιαφορία για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος» (βίντεο)

«Μεγάλες καθυστερήσεις και κυβερνητική αδιαφορία για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος» (βίντεο)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικονικής πραγματικότητας Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Αμανατίδη, η μεγάλη καθυστέρηση και αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στην επέκταση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».

«Από τον Ιανουάριο του 2020, ο κ Κοντοζαμάνης είχε απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μου για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου με επιπλέον 200 κλίνες δίνοντας υπόσχεση επίσπευσης της διαδικασίας» υπενθύμισε, σήμερα, στη Βουλή στον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη.

«Όμως η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου για την μελέτη λαμβάνεται μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 και αφού είχε κατατεθεί η επίκαιρη ερώτησή μου» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι επί 2,5 χρόνια η κυβέρνηση αδιαφόρησε για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανατολική Θεσσαλονίκη, παρά τις υποσχέσεις της και φυσικά δεν βρίσκεται ούτε στα "περιβόητα" 30 plus έργα για την βόρεια Ελλάδα

«Τα 30 plus έργα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την πόλη μας εντάσσονται στο πλαίσιο της δικής του εικονικής πραγματικότητας» σχολίασε, τονίζοντας στη συνέχεια, με νόημα, πως «δεν μπορεί το Νοσοκομείο Άγιο Παύλος να γίνει το δεύτερο ανέκδοτο για τη Θεσσαλονίκη».

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε, εκ νέου , πως η μελέτη του έργου θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και η ένταξη του έργου κατόπιν στο ΕΣΠΑ.

«Οι Θεσσαλονικείς βιώνουμε την αδιαφορία της ΝΔ και δεσμευόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση υλοποίηση της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα προκύψει από τις εκλογές» ανταπάντησε, ο Γιάννης Αμανατίδης.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στη Βουλή:

Διαβάστε τα Πρακτικά και δείτε την Επίκαιρη Ερώτηση

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω και εσάς για την ανοχή που δείξατε, αλλά και τον κύριο Υπουργό για τη συνεννόηση την οποία είχαμε, έτσι ώστε η ερώτηση να απαντηθεί από τον ίδιο σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε το θέμα για το οποίο σας ρωτάω. Το γνωρίζετε όχι τώρα, το γνωρίζετε εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό περιμένω και στην απάντησή σας να μην ρίξετε την μπάλα στην εξέδρα και να απαντήσετε με εντιμότητα και στην πραγματικότητα και to the point.

Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση και εξήγγειλε 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία συνιστούν μια εικονική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βεβαίως και το Νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου». Στα ζητήματα της υγείας και πρόνοιας, πέρα από το νέο Ογκολογικό και βέβαια το ιδιωτικό του Παιδιατρικού, για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας είναι 28 εκατομμύρια μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα. Eίναι από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε ποια φάση βρίσκεται; Βρίσκεται στη φάση της μελέτης ουσιαστικά για το ποια θα εκσυγχρονιστούν και τι θα γίνει.

Κύριε Υπουργέ, η ανέγερση της νέας πτέρυγας στον « Άγιο Παύλο»  είναι μια πολύπαθη περίπτωση. Στο πρώτο ερώτημα,  αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, την έχω την απάντηση, αλλά περιμένω και από εσάς να μας πείτε τι έχει γίνει από τις 17/1/2020 που απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης επί λέξει ότι «ναι, λοιπόν, θα το προχωρήσουμε». Αυτό έγινε το ’20. Το ’21 τον Μάιο γίνεται ερώτηση από Βουλευτές της Συμπολίτευσης και δεν απαντιέται από το Υπουργείο Υγείας. Και βεβαίως γνωρίζω ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό το οποίο έχει γίνει και γνωρίζω είναι -για να υπάρξει στάχτη στα μάτια- μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ώστε τώρα πλέον στις 15/9/2022 και μετά από την υποβολή της ερώτησής μας να εγκρίνει στην υπηρεσία να κάνει τη σύνταξη της μελέτης. Στη δευτερολογία θα μιλήσω και ανάλογα με τις απαντήσεις σας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, ελάτε κύριε συνάδελφε, για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε. Αυτό το οποίο λέτε για τη μελέτη είναι όχι απλώς γνωστό τώρα, είναι από τον Ιανουάριο του ’20 με την απάντηση που έδωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Από τον Ιανουάριο του ’20 φθάνουμε σε απόφαση  της Διοίκησης στις 15/9/2022, δυόμισι-τρία χρόνια, για 30.000 ευρώ, έτσι ώστε να πάρει ο ανάδοχος για να κάνει τη μελέτη. Άρα, λοιπόν, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αυτό είναι που αιτιολογεί,  την άποψή μου, την αδιαφορία που έδειξε το Υπουργείο συγκεκριμένα -δεν ήσασταν μόνο εσείς, ήταν και οι προκάτοχοί σας- σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι εάν δεν τελειώναμε όντως τα ζητήματα τα ιδιοκτησιακά, τη μεταφορά στο ΕΣΥ αλλά και την εγγραφή στο Κτηματολόγιο, ούτε ο εκσυγχρονισμός στον οποίο αναφερθήκατε θα μπορούσε να είχε γίνει. Η θετική αυτή κίνηση αναγνωρίστηκε από τον κ. Κοντοζαμάνη την προηγούμενη περίοδο. Τι έμεινε να κάνει λοιπόν; Να προχωρήσει τη μελέτη. Πότε έρχεται το νοσοκομείο και η διοίκηση και αποφασίζει τη μελέτη; Κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε. Στις 15/9/2022. Περιμένω δηλαδή έντιμα να πείτε «Ναι, δεν το κάναμε. Θα το προχωρήσουμε».

Επειδή όμως βλέπω ότι σε αυτόν τον τομέα και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να γίνει κάτι, θα ήθελα να σας δηλώσω ότι για εμάς είναι προτεραιότητα για την ανατολική Θεσσαλονίκη. Εξυπηρετεί ανάγκες και για όλη τη Θεσσαλονίκη και θα προχωρήσουμε άμεσα στην ένταξή του και σε όλες τις διαδικασίες εκείνες οι οποίες πρέπει να τρέξουν έτσι ώστε η νέα πτέρυγα του «Άγιος Παύλος» να μην γίνει το δεύτερο ανέκδοτο για τη Θεσσαλονίκη.

 

Σας επαναλαμβάνω ότι και σε ερωτήσεις άλλων Βουλευτών, άλλων κομμάτων δεν δινόταν καθόλου απαντήσεις, με αποτέλεσμα δυόμιση χρόνια να έχουν καθυστερήσει.

Περιμένω από εσάς να πείτε ότι τουλάχιστον θα το προχωρήσετε. Να παραδεχτείτε την καθυστέρηση αυτή –πραγματικά, υπάρχει καθυστέρηση-, η οποία οφείλετε στην αδιαφορία.

Κατά την άποψή μου, οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν κάτι από την ΝΔ για την ανέγερση της νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Ελπίδα η  πολιτική αλλαγή, που θα  δώσει τη δυνατότητα σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το έργο, έργο αναγκαίο για όλη τη Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ.

 

 

Close