«Δέσμευσή μας η προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης» (βίντεο)

«Δέσμευσή μας η προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης» (βίντεο)

«Δέσμευσή μας η προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης» (βίντεο)

«Ο προϋπολογισμός του 2023 και η ανάπτυξη την οποία έχει ως πρόβλεψη, για να το ακούει και ο ελληνικός λαός, στηρίζεται στα έξοδα που κάνουν τα νοικοκυριά και τις δημόσιες δαπάνες» αποσαφήνισε, σήμερα, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Διαπιστώνοντας, στη συνέχεια, την ψαλίδα ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της χώρας μας, επισήμανε το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και άσκησε δριμεία κριτική στους ισχυρισμούς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τα funds και τους servicers.

«Κοιτάξτε, η επίκληση ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, δεν λέει κάτι» είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Δεν λέει κάτι, γιατί εφόσον είσαι κυβέρνηση νομοθετείς από πιο μπροστά, έτσι ώστε η δικαιοσύνη να κρίνει με βάση τον νόμο που έχεις κάνει» ανέφερε για να ρωτήσει αμέσως μετά για το νόμο που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με το νόμο της κυβέρνησης Σημίτη του 2003 ήταν αναμενόμενη η απόφαση υποστήριξε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη αλλάξει τον πτωχευτικό νόμο, αν ήθελε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

«Η ΝΔ συνέδεσε το σχέδιο «Ηρακλής», περίπου 16 δισεκατομμυρίων, με τον ν. 3156/2003, που συν τοις άλλοις, πέρα από την απελευθέρωση, το μεγαλύτερο σκάνδαλο -που δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα- είναι ότι δεν φορολογούνται και δεν υποχρεούνται τα funds σε καμία πρόταση ρύθμισης προς τους δανειολήπτες» επισήμανε, καταδεικνύοντας τις διόλου δίκαιες και φιλολαϊκές προθέσεις των κυβερνώντων.

«Δεσμευόμαστε» τόνισε, «να καταργήσουμε τον σχετικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και να νομοθετήσουμε πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, τράπεζες και funds, με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers που σήμερα λειτουργούν».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Αμανατίδης επανήλθε στο ζήτημα ανακήρυξης χώρου μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε θέσει χθες και στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Κοιτάξτε, η ελληνική Βουλή έδωσε χρήματα και μαζί με τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) δημιουργήθηκε αυτή η αίθουσα-μουσείο 33 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο Πολεμικό Μουσείο. Οι ανανεώσεις γινόντουσαν κατ’ έτος και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Η απόφαση, όμως, του Πολεμικού Μουσείου το 2021 που την χαρακτήρισε ουσιαστικά προσωρινή έκθεση, δημιουργεί όλα τα προβλήματα», όπως είπε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Αμανατίδη στην Ολομέλεια:

Διαβάστε την ομιλία από τα Πρακτικά

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναγκαστικά και μετά την επί μία ώρα περίπου συζήτηση για θέματα διαφορετικά, θα ήθελα να κάνω δύο-τρεις επισημάνσεις.
Ο προϋπολογισμός του 2023 και η ανάπτυξη την οποία έχει ως πρόβλεψη, για να το ακούει και ο ελληνικός λαός, στηρίζεται στα έξοδα που κάνουν τα νοικοκυριά και στις δημόσιες δαπάνες. Έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές όπως λέτε, αλλά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και οι εισαγωγές. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο δεν θα πρέπει να χαροποιεί την Κυβέρνηση.
Δεύτερον, επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Άλλωστε, αυτό το παραδέχτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2020, όταν παραδέχθηκε ότι υπήρχε πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας και είχε μεριμνήσει μάλιστα να διατηρηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πώς έχει γίνει παράταση σε κάτι που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ;
Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναφέρεται και στις εκθέσεις που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποπτεία του Νοεμβρίου του 2019 και του 2020. Ο πτωχευτικός νόμος είναι αυτός ο οποίος έδωσε το έναυσμα σε εμάς να κάνουμε την πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία συνέδεσε το σχέδιο «Ηρακλής», περίπου 19 δισεκατομμυρίων, με τον ν. 3156/2003, που συν τοις άλλοις, πέρα από την απελευθέρωση, το μεγαλύτερο σκάνδαλο -που δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα- είναι ότι δεν φορολογούνται και δεν υποχρεώνονται σε καμία πρόταση ρύθμισης προς τους δανειολήπτες τα funds . Δεν φορολογούνται, μηδέν! Αυτό είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια, όπως το υπολογίζουμε. Άρα, λοιπόν, ο Άρειος Πάγος συσκέφτηκε και έβγαλε την απόφαση –βάσει διαρροής τουλάχιστον, θα τη δούμε την απόφαση- με τον νόμο του 2003.
Κοιτάξτε, η επίκληση ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, δεν λέει κάτι. Δεν λέει κάτι, γιατί εφόσον είσαι Κυβέρνηση νομοθετείς από πιο μπροστά, έτσι ώστε η δικαιοσύνη να κρίνει με βάση τον νόμο που έχεις κάνει. Ποιο νόμο έχει κάνει; Με ποιον νόμο; Τον νόμο του 2003. Χαίρω πολύ! Η δικαιοσύνη αυτή την απόφαση θα έβγαζε. Όμως εσείς που είστε Κυβέρνηση, έπρεπε να έχετε ήδη αλλάξει τον πτωχευτικό νόμο.
Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αναστείλει κάθε είδους πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε τον σχετικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και θα νομοθετήσουμε πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, τράπεζες και funds, με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers που σήμερα λειτουργούν.
Τέλος, έρχομαι στις πολυπόθητες συντάξεις. Οι αυξήσεις που δίνονται, δίνονται με νόμο του 2017. Καλύπτουν τον πληθωρισμό; Όχι. Και δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν. Δεύτερον, η 13η σύνταξη, την οποία την ψηφίσατε και εσείς, με τον τρόπο που δόθηκε -με ολόκληρο το ποσό για τα 500 ευρώ και μετά κλιμακωτά 70%, 50%, 30%- ήταν ασφαλιστικός νόμος. Όσοι ήταν βουλευτές το θυμούνται. Και τότε το χαρακτηρίσατε «ψίχουλα επιδόματα». Και τώρα, αφού τον ψηφίσατε, ήρθατε σαν Κυβέρνηση και τον καταργήσατε, οι συνταξιούχοι χάσανε 900 εκατομμύρια κατ’ έτος, από αυτό που θα παίρνανε σαν 13η σύνταξη και έρχεστε να δώσετε 300 ευρώ για το 10%, που έχουν με την προσωπική διαφορά.
Ακούστε, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, τον χρόνο που ψηφίστηκε η προσωπική διαφορά -με τις αδικίες που δημιουργούνται τώρα- σταμάτησε την περικοπή των συντάξεων. Για να είμαστε καθαροί. Η προσωπική διαφορά είναι που σταμάτησε τη μείωση των συντάξεων που ήθελαν να επιβάλουν οι θεσμοί. Ήταν ένα μέτρο με το οποίο σταματήσαμε την περικοπή. Τώρα πρέπει να συνεχιστεί; Όχι. Δεν είμαστε ούτε στην επιτροπεία ούτε στην εποπτεία.
Τι λέμε στους συνταξιούχους; Οι δεσμεύσεις μας είναι: Η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, η επιστροφή των αναδρομικών, που τους κοροϊδέψατε για τις περικοπές στις επικουρικές επί Κυβέρνησης Σαμαρά και δεν τα δώσατε, η αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για τους συνταξιούχους και βέβαια το ΤΕΚΑ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο δέχεται ιδιωτικοποίηση, πρέπει να επανέλθει στο Δημόσιο.
Κύριε Πρόεδρε, μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου θα πήγαινα σε κάποιες διαπιστώσεις για το νομοσχέδιο, ωστόσο, επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος -συμφωνώ φυσικά με όλες τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανε ο ίδιος ο Εισηγητής μας ο κ. Δρίτσας-, θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία ουσιαστικά χάνουμε τη μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, κάτι που γνωρίζετε ότι χρόνια τώρα το ζητούν και το Ναυτικό Μουσείο και η δημοτική αρχή, αλλά και η πειραϊκή κοινωνία.
Επίσης, υπάρχουν ζητήματα και με τη δόμηση, όπως το ότι δεν προβλέπεται αρχαιολογική μελέτη, παρά μόνο αν βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα και όπως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τοποθετείται χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου, αφού θα έχουν απολύτως οριοθετηθεί και νομοθετηθεί με κάθε λεπτομέρεια οι όροι κατασκευής του έργου που καθορίζουν εντέλει την όποια περιβαλλοντική επίπτωση.
Κύριε Υπουργέ, και στην Επιτροπή -και με αυτό θα κλείσω- σας είχα θέσει ότι εδώ μιλάμε για ένα Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, που έχει φυσικά και τα πλωτά μουσεία, αλλά μιλάμε και για ένα άλλο μουσείο σταθερό, το Μουσείο με την έκθεση: «Διότι δεν συνεμορφώθην» του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, τα χρησιδάνεια με τα οποία δημιουργήθηκε αυτό και ήταν αίτημα του λαού της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια, αναφέρουν το εξής: Η παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος από τον χρήστη προς τον χρησάμενο των αντικειμένων που καταγράφονται αναλυτικά στο πρωτόκολλο παράδοσης, με σκοπό τη μόνιμη και διαρκή έκθεση αυτών στον χώρο.
Κοιτάξτε, η Ελληνική Βουλή έδωσε χρήματα και μαζί με τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων δημιουργήθηκε αυτή η αίθουσα-μουσείο τριάντα τριών τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο Πολεμικό Μουσείο. Οι ανανεώσεις γινόντουσαν κατ’ έτος και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Η απόφαση, όμως, του Πολεμικού Μουσείου το 2021 που την χαρακτήρισε ουσιαστικά «προσωρινή έκθεση», δημιουργεί όλα τα θέματα.
Όσον αφορά τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, τα καταστατικά λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, δηλαδή το νομοθετικό διάταγμα 132, κατά την άποψή μας, και θέλω να το ξέρετε αυτό, έχουν καταργηθεί de jure και de facto με τη συντακτική πράξη 4. Άρα δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτό πρόσχημα ή κάποιου είδους αιτιολογία, ώστε να συνεχίσουμε με τα χρησιδάνεια.
Τι θα πρέπει να γίνει κατ’ εμάς αυτή τη στιγμή; Θα πρέπει να σταματήσει η παράταση του σημερινού καθεστώτος της κατά παραχώρηση φιλοξενίας. Θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, νομοθετική πρωτοβουλία γι’ αυτό θα πιέσουμε όσο μπορούμε, κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε, έτσι ώστε το έκτρωμα αυτό το οποίο υπάρχει και με το νομοθέτημα το παλιό, το οποίο κατ’ εμάς έχει καταργηθεί με τη συντακτική πράξη 4, να ανακηρυχθεί ο χώρος των τριάντα τριών τετραγωνικών μέτρων, χώρος μνήμης του ΣΦΕΑ στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο ιστορικής μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης. Είναι δυνατόν να γίνει και καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλα αυτά τα μέτρα.
Και επειδή ίσως ακούσω τον αντίλογο ότι θα μπορούσαμε να το λήξουμε αυτό το ζήτημα και επί δικής μας διακυβέρνησης, μέχρι ένα σημείο θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε, αλλά κάναμε όλες εκείνες τις κινήσεις μέχρι το 2017 και 2018 που δεν υπήρχε και κανένα διαφορετικό πρόβλημα. Όμως τώρα -και πιστεύοντας ότι έχουμε τη συναίνεση όλων των κομμάτων- πρέπει να προχωρήσετε στην κήρυξη αυτού του χώρου ως ιστορικού χώρου μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.
Βέβαια, επειδή σε δύο μήνες έχουμε και την αποφράδα μέρα, νομίζω ότι αυτό θα δώσει και ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Related Articles

Close