Ερώτηση για τις απελάσεις Ελλήνων από την Τουρκία και για τις ενέργειες του ΥΠΕΞ

Ερώτηση για τις απελάσεις Ελλήνων από την Τουρκία και για τις ενέργειες του ΥΠΕΞ

Ερώτηση για τις απελάσεις Ελλήνων από την Τουρκία και για τις ενέργειες του ΥΠΕΞ

Κατατέθηκε στη Βουλή και στο αρμόδιο τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις απελάσεις των Ελλήνων πολιτών από τις τουρκικές αρχές.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών και πρώην υπουργών Γιάννη Αμανατίδη και Παναγιώτη Κουρουπλή, επισημαίνεται ότι το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αναφοράς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τουρκία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, με αποτέλεσμα να θεωρείται, πλέον, η συγκεκριμένη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών εκτός από αναίτια, καταχρηστική και προσβλητική.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας ερωτάται, αφενός εάν είναι σε γνώση του, τα έγγραφα που παραδόθηκαν την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στην κ. Ελευθεριάδου Μαρία και αφετέρου εάν γνωρίζει την ύπαρξη σχετικής λίστας ανεπιθύμητων Ελλήνων, που αποδεικνύουν όχι μια αποσπασματική τακτική και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί σχετικά.

Ακόμη, ερωτάται σε ποιες ενέργειες θα προβεί, μετά τις συγκεκριμένες πράξεις των τουρκικών αρχών και την απόρριψη του ελληνικού διαβήματος, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψής τους.

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι :
Ιωάννης Αμανατίδης, Παναγιώτης Κουρουπλής, Ελευθέριος Αβραμάκης, Ειρήνη Ελένη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα(Δώρα) Αυγέρη, Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Χρήστος Γιαννούλης, Αναστασία Γκαρά, Ιωάννης Γκιόλας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Μανόλης Θραψανιώτης, Χαρά Καφαντάρη , Σπυρίδων Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γεώργιος Παπαηλιού, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Παναγιού Πούλου, Ιωάννης Σαρακιώτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Νικόλαος Συρμαλένιος, Ολυμπία Τεληγιορίδου, Σωκράτης Φάμελλος, Θεανώ Φωτίου, Δημήτριος Χαρίτου, Ραλλία Χρηστίδου, Γεώργιος Ψυχογιός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Εξωτερικών κ.κ. Νικόλαο Δένδια

ΘΕΜΑ: «Αναίτιες, καταχρηστικές και προσβλητικές απελάσεις Ελλήνων από τις τουρκικές αρχές»

Στις 28 Μαΐου 2021, απελάθηκε από την Τουρκία η διδάκτωρ εθνολογίας – λαογραφίας κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου μαζί με τον γιο της Ιάσονα, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού κρατήθηκε για 48 ώρες στα κρατητήρια της ασφάλειας του αεροδρομίου.
Η δεύτερη περίπτωση Ελληνίδας επιστήμονος, η οποία απελαύνεται από την Τουρκία μόλις φτάνει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού κρατείται για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα στα κρατητήρια του αεροδρομίου είναι της Ελευθεριάδου Μαρίας.
Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, η κ. Ελευθεριάδου Μαρία (Ροζαλία), υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου πέταξε με πτήση της Aegean Air από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα ως μέρος της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής, με σκοπό την έρευνα σε αρχεία. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στον έλεγχο των στοιχείων ταυτοποίησης εμπόδισαν την είσοδό της.
Αμέσως μετά τον έλεγχο, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια του Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης. Εκεί δίχως να της δώσουν καμιά εξήγηση , παρά μόνον ότι έχει απαγόρευση εισόδου, οδηγήθηκε στα κρατητήρια του αεροδρομίου και παρέμεινε για 24 ώρες. Της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, την οδήγησαν σε ένα δωμάτιο περίπου 15 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο υπήρχαν άλλες 20 γυναίκες από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και δύο μικρά κοριτσάκια.
Της επιδόθηκαν δύο έγγραφα. Στο ένα αναγραφόταν η πτήση με την οποία απελαύνονταν πίσω στην Ελλάδα στην οποία αναγράφονταν η μέρα, η ώρα και η πτήση της επιστροφής και ένα δεύτερο έγγραφο το οποίο έγραφε τον νόμο και την απόφαση για την απαγόρευση εισόδου, η οποία πάρθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Στο ίδιο έγγραφο αναγραφόταν πως η απαγόρευση στην Τουρκία είναι για λόγους ασφαλείας. Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναγραφόταν ότι η απαγόρευση είναι για πέντε χρόνια με την πιθανότητα να γίνουν 10 χρόνια. Αυτό ενισχύει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την ύπαρξη λίστας ανεπιθύμητων Ελλήνων, ειδικά Ποντιακής καταγωγής
Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαρυθυμιάδης Γιώργος , ο οποίος μετέβαινε ως προσκυνητής στην λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αναφοράς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τουρκία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών,
Επειδή η συγκεκριμένη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών είναι αναίτια, καταχρηστική και προσβλητική,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ τα παραπάνω έγγραφα και η ύπαρξη σχετικής λίστας ανεπιθύμητων Ελλήνων, που αποδεικνύουν όχι μια αποσπασματική τακτική και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί σχετικά;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, μετά τις συγκεκριμένες πράξεις των τουρκικών αρχών και την απόρριψη του ελληνικού διαβήματος, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψής τους;

Related Articles

Close