«Μία αχτίδα φωτός περιμένει η Θεσσαλονίκη»

«Μία αχτίδα φωτός περιμένει η Θεσσαλονίκη»

«Μία αχτίδα φωτός περιμένει η Θεσσαλονίκη»

Άρθρο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη που δημοσιεύεται σήμερα στο «Παρόν της Κυριακής»  

Μια χαραμάδα αρκεί σε μια αχτίδα ήλιου για να φύγει το σκοτάδι.

Αυτό το φως περιμένει η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Ελλάδα για να φύγει η πιο σκοτεινή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Όταν ο Μητσοτάκης αποκάλεσε, από την ΔΕΘ, τον εαυτό του κυβερνήτη της χώρας, δεν θύμισε μόνο στους μεγαλύτερους τα μαύρα χρόνια της Χούντας, αλλά έδειξε σε όλους πως γράφει στα παλιά του τα παπούτσια για πολλοστή φορά το Σύνταγμα, τους νόμους κι εντέλει το πολίτευμα της χώρας μας. Στην Ελλάδα έχουμε λαϊκή κυριαρχία και κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό, η βούληση του οποίου εκφράζεται μέσω των εκλογών, που αυτές θα  γίνουν, μάλιστα, με απλή αναλογική.

Περιμένω, λοιπόν, οι αχτίδες του ήλιου και το φως που φέρνουν οι λαϊκοί αγώνες και οι ανάγκες των πολλών για μια καλύτερη ζωή, να διώξουν το σκοτάδι και να πετάξουν τον σκοταδισμό, που θέλησε να επιβάλλει -με κάθε τρόπο και μέσο-η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Αυτή την ελπίδα εκφράζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας που από τη Θεσσαλονίκη θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και πολιτικής αλλαγής.

Κάθε μέρα, που παραμένουν στην κυβέρνηση οι «άριστοι» της ΝΔ, δημιουργούνται τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία και πολλαπλασιάζεται η ανασφάλεια και η αναξιοπιστία. Για το λόγο αυτό, και ιδιαίτερα λόγω  της ενεργειακής κρίσης, απαιτείται το συντομότερο πολιτική αλλαγή στη χώρα μας ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του πλαισίου για τις ΑΠΕ, των ενεργειακών κοινοτήτων, της εξοικονόμησης και της αποθήκευσης ενέργειας που ναρκοθετήθηκαν από τη ΝΔ η οποία ως μόνη της προτεραιότητα έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων και τη διαπλοκή.

Μόνη διέξοδος στη διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα εδώ και ένα χρόνο και έχει ως βασική επιλογή τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διότι η νεοφιλελεύθερη λογική της ανεξέλεγκτης αγοράς απέτυχε να λύσει το πρόβλημα και επιβάρυνε οικονομία και κοινωνία.

Προτείνουμε :
--Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα

--Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

--Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος

--Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες

--Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση

--Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της

--Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Εν κατακλείδι, την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως εγγυητής της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας, τα έργα και οι ημέρες του συνοψίζονται στα εξής τρομακτικά στοιχεία:

-Το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών τροφίμων (έρευνα ALCO για ΓΣΕΕ).

-Το 67% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν βγάζει οικονομικά τον χειμώνα (έρευνα ALCO για ΓΣΕΕ).

-Το 28,6%  των νέων βρίσκεται εγκλωβισμένο στον βρόγχο της ανεργίας με την Ελλάδα να καταγράφει αρνητική πρωτιά στην ΕΕ.

Η χώρα, λοιπόν, έχει ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, την πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση με εκλογική άνετη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Related Articles

Close