Να στηριχθούν οι άνθρωποι της Τέχνης και να γίνει ο Πολιτισμός πραγματικά δύναμη ήπιας ισχύος για την χώρα (video)

Να στηριχθούν οι άνθρωποι της Τέχνης και να γίνει ο Πολιτισμός πραγματικά δύναμη ήπιας ισχύος για την χώρα (video)

Να στηριχθούν οι άνθρωποι της Τέχνης και να γίνει ο Πολιτισμός πραγματικά δύναμη ήπιας ισχύος για την χώρα (video)

Για την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού και την ανάδειξη τόσο της υπεραξίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και της δύναμης του σύγχρονου Πολιτισμού ως μέσου ήπιας ισχύος για τη χώρα μας, μίλησε σήμερα στην διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

«Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού» είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών- εκείνων «που ζητούν να ζουν από την τέχνη τους για να ζουν για την τέχνη τους. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ακούσει την αγωνία τους, γιατί ίσως αύριο να είναι αργά. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς, ούτε κανείς μπορεί να ζήσει με αέρα».

Ο ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, πως «χρειάζεται ένας συνδυασμός πρωτοβουλιών και δράσεων, κυρίως ήπιας ισχύος. Μια επιτομή ήπιας ισχύος νομίζω ότι είναι ο πολιτισμός και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής συνέχειας κρατών και λαών και συνεκτικός διαχρονικός κρίκος μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Όπως εξήγησε «η αξιοποίηση δικτύων και νέων εργαλείων, τα οποία θα αναδεικνύουν και το δικό μας πολιτιστικό πλούτο προς όφελος των λαών, συνιστά μια ευκαιρία ώστε να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι στον παρόν και στο μέλλον».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τα Πρακτικά της Βουλής:

Τον λόγο έχει ο κ. Αμανατίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς, θα ήθελα με τη σειρά μου, να εκφράσω κι εγώ τις ευχές μου στην δύσκολη αυτή χρονιά την οποία περιμένει όλο τον ελληνικό λαό, αλλά και εμάς τους ίδιους, κάθε δύναμη και επιτυχία προς όφελος των πολλών και προς όφελος της κοινωνίας. Σ’ αυτό το έργο νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι μπορούμε να αφιερώσουμε τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό και η συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ευλόγως δίνει, τουλάχιστον για ένα σχόλιο, τη δυνατότητα για το άνοιγμα των σχολείων.

Αυτό που θέλω να πω, γιατί αναφέρθηκαν πολύ αναλυτικά οι υπόλοιποι, είναι ότι πάντοτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, η πραγματικότητα και η επιστήμη πάντοτε θα νικάει απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό ή επικοινωνιακό αφήγημα ξετυλίγει η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ακριβώς δραματικά αποκαλύπτεται ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από ότι θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως επιτυχία.

Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά τα ζητήματα των δύο νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός χρειάζεται τους ανθρώπους του. Και εδώ θέλω να ενώσω τη φωνή μου και με τους άλλους συναδέλφους, σχεδόν όλων των παρατάξεων, με τη φωνή των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, που ζητούν να ζουν από την τέχνη τους για να ζουν για την τέχνη τους. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ακούσει την αγωνία, γιατί ίσως αύριο να είναι αργά. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς ούτε κανείς να ζήσει με αέρα.

Κύριε Πρόεδρε, σε έναν κόσμο ο οποίος χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και υπάρχει ένα πολυδιάστατο πλέγμα αποκλίσεων, η εφαρμογή των παραδοσιακών πολιτικών πολλές φορές δεν φτάνει. Χρειάζεται ένας συνδυασμός πρωτοβουλιών και δράσεων, κατά την άποψή μου, κυρίως ήπιας ισχύος. Μια επιτομή ήπιας ισχύος νομίζω ότι είναι ο πολιτισμός και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής συνέχειας κρατών και λαών και συνεκτικός διαχρονικός κρίκος μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η αξιοποίηση, δηλαδή, δικτύων και νέων εργαλείων, τα οποία θα αναδεικνύουν και το δικό μας πολιτιστικό πλούτο προς όφελος των λαών, συνιστά μια ευκαιρία και διαμορφώνονται έτσι καλύτεροι όροι στον παρόν και στο μέλλον με αφετηρία τις κοινές αξίες και τις πολιτιστικές παραδόσεις.

Όσον αφορά την πολιτιστική διπλωματία, την οποία ουσιαστικά το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απεμπολήσει κατά την άποψή μου, θα ήθελα να θέσω στον κύριο Υπουργό δύο τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Το 2017, επειδή αναφερόμαστε στην Κίνα, είχαμε συνιδρύσει μαζί με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, όπου συνεργάστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και δημιουργήθηκε το φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, το οποίο είναι ανοιχτό και βεβαίως συμμετείχαν για πρώτη φορά δέκα χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, φυσικά η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία. Έχουν γίνει δύο τέτοια φόρουμ, ένα στην Ελλάδα που ήταν συνιδρύτρια μαζί με την Κίνα και νομίζω στη Βολιβία ήταν το δεύτερο. Εάν πιστεύει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια διπλωματία, θα πρέπει να μην είναι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα. Να συνεχίσει, δηλαδή αυτό το φόρουμ. Κατά την άποψή μου, είναι θετικό αυτό για τα βιβλία, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τον τρόπο επιλέγονται οι τίτλοι ή όχι, άλλα ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία έφερε αποτελέσματα. Θυμίζω και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και όταν πήγε στην Κίνα και του κ. Κοτζιά, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τότε όταν ξεκίνησε το φόρουμ αυτό. Θα ήθελα να μας πει ο Υπουργός τι σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει με αυτό.

Όσον αφορά για την πολιτιστική διπλωματία, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να καταλάβει το εξής και να ψάξει στη θεσμική μνήμη ο Υπουργός και να δει το εξής, το βιβλίο χρειάζεται ξεχωριστή πολιτική. Με τα μνημόνια του 2010 το εθνικό κέντρο βιβλίου έχει καταργηθεί και έγινε μια διεύθυνση. Κατά την άποψή μας, θα δείτε εκεί έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο  είχαμε συνδιαμορφώσει μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα βρει στη θεσμική μνήμη το οποίο μπορεί να ιδρυθεί καινούργιος οργανισμός για το εθνικό κέντρο βιβλίου ξεχωριστά και το ελληνικό ίδρυμα πολιτισμού αφού κάνει εξωστρεφή δράση θα πρέπει να ξαναπάει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί δεν έχει η χώρα μας ουσιαστικά κανένα δημόσιο μοχλό, έτσι ώστε να εφαρμόσει πολιτιστική διπλωματία.

Η μείωση του ΦΠΑ είναι απαραίτητη για το βιβλίο. Νομίζω, ότι θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το βιβλίο. Το ΕΚΕΒΙ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι απαραίτητο να ξαναδημιουργηθεί, να μην είναι μία διεύθυνση απλώς και να είναι ουσιαστικά μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού να κάνει τον ρόλο τον οποίο έχει με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα πρέπει φυσικά με την συνεργασία και του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει την αρμοδιότητα από εκεί και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να ξανασυσταθεί. Νομίζω ότι μπορείτε να βάλετε το λιθαράκι, είναι έτοιμα τα πάντα, η κυρία Αναγνωστοπούλου το ανέφερε, το αναφέρω και εγώ, γιατί ήμουν από αυτούς που έχοντας την ευθύνη της πολιτιστικής διπλωματίας, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την υπεραξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα να την αξιοποιήσουμε στην προώθηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα.

Με τα λόγια αυτά θα ήθελα να ξαναευχηθώ και να δώσω τις ευχές μου σε όλους και εορτάζοντες και μη. Απέναντι στην πανδημία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις πολιτικές, οι οποίες επιτείνουν τα αποτελέσματά τους τα αρνητικά. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστώ πολύ.

 

Close