Ιστορική χαρακτήρισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια.
«Ιστορική, γιατί η πρόταση δυσπιστίας είναι κίνηση προστασίας της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπου οι Έλληνες πολίτες βιώνουμε μια ζοφερή κατάσταση» όπως εξήγησε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αφού «στη χώρα και οι αριθμοί και οι άνθρωποι δυστυχούν» είπε, χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε τα ψέματα από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, υποστήριξε, στη συνέχεια, «με διχαστικό τρόπο και για τα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να κερδίσει την εξουσία».
«Μίλησε με ψέματα για τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχαμε 39,6 δισεκατομμύρια μείωση του εισοδήματος μέχρι το 2014. Μίλησε πάλι με ψέματα για τα πλεονάσματα, τα οποία είχαν συμφωνήσει μέχρι το 2018 να είναι 16,2% ενώ οι μειώσεις των συντάξεων ήταν 45 δις μέχρι το 2014» υπενθύμισε, «τα ψέματα γίνονται πλέον η δεύτερη φύση του κ. Μητσοτάκη, έξις».
«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έφερε και την κρίση της ίδιας της δημοκρατίας» επεσήμανε, για να αναρωτηθεί: «Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο: οι παρακολουθήσεις ή η προσπάθεια συγκάλυψης;»
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Αμανατίδη στην Ολομέλεια της Βουλής:
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος κατά τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει, αλλά ίσα ίσα εμποδίζει το να μπορούν να γίνουν γνωστές όσο το δυνατόν περισσότερο οι θέσεις και οι τοποθετήσεις των Βουλευτών όλων των κομμάτων στην Ελληνική Βουλή.
Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά θεωρώ ότι η σημερινή συνεδρίαση -ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση -είναι ιστορική. Είναι ιστορική, γιατί είναι κίνηση προστασίας της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπου οι Έλληνες πολίτες βιώνουμε μια ζοφερή κατάσταση, αφού στη χώρα και οι αριθμοί και οι άνθρωποι δυστυχούν.
Η Κυβέρνηση αυτή χρησιμοποίησε το ψέμα, από αντιπολίτευση ακόμη, με διχαστικό τρόπο και για τα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να κερδίσει την εξουσία.
Μίλησε με ψέματα σε σχέση με την καταστροφή η οποία υπήρχε το προηγούμενο διάστημα με 39,6 δισεκατομμύρια μείωση του εισοδήματος μέχρι το 2014.
Μίλησε πάλι με ψέματα για τα πλεονάσματα, τα οποία είχαν συμφωνήσει μέχρι το 2018 να είναι 16,2%.
Μίλησε για ψέματα για τις περικοπές συντάξεων, που έκανε με τις έντεκα περικοπές, τα 45 δισεκατομμύρια. Μην με αμφισβητήσετε. Είναι στοιχεία της ΑΑΔΕ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Χρησιμοποίησε τα εθνικά θέματα με διχαστικό λόγο και ως Κυβέρνηση πλέον απέτυχε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τις οποίες βιώσαμε ως χώρα και ως κοινωνία, την κρίση της πανδημίας, την κρίση της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και βέβαια, μεγέθυνε τις ανισότητες και μεγέθυνε ακόμα περισσότερο τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ)
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έφερε και την κρίση η ίδια της δημοκρατίας. Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο: Οι παρακολουθήσεις ή η προσπάθεια συγκάλυψης;
Η δημοκρατία είναι στο απόσπασμα. Ο κ. Γεραπετρίτης πέραν από το «ένοχος ένοχον ου ποιεί», τόλμησε να αμφισβητήσει ακόμα και το περιεχόμενο του φακέλου που παρέλαβε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Και βέβαια το πιο σύντομο ανέκδοτο, κατά την άποψή μου -και επιτρέψτε μου την έκφραση αυτή- είναι αυτό που ακούστηκε εδώ: Κανείς πλέον δεν μπορεί να μιλήσει για συγκάλυψη και ότι κάναμε προσπάθεια συγκάλυψης τους έξι αυτούς μήνες.
Θέλω να σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά και όλους τους Έλληνες πολίτες: Υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης, που πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τι γινόταν στην ΕΥΠ; Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα πάντα για να έρθουν όλα στο φως; Θα ήθελα να σηκώσει το χέρι του και εδώ μέσα. Πώς το στηρίζετε αυτό;
Θέλω να μας πείτε τότε, κύριε Γιόγιακα, επιτέλους με αυτά τα ρυπαρά δίκτυα, αφού από τότε υποτίθεται τα ξέρετε, τα ξηλώσατε -όχι εσείς προσωπικά, - έχετε λήξει, εν πάση περιπτώσει, με αυτά; Αφού δεν ήξερε ο Πρωθυπουργός, μετά δεν τα ανακάλυψε;
Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός έχει πει δυο μεγάλα ψέματα. Είναι άλλο η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική αντιπαράθεση με ιδεολογικούς όρους, οικονομικούς, και άλλο τα ψέματα. Τα ψέματα συνεχίζονται το ένα πάνω στο άλλο, τόσο που σκέφτομαι καμιά φορά ότι έχει γίνει και έξις και ως έξις και δεύτερη φύση, τότε οι αντιφάσεις στις οποίες όλο αυτό το διάστημα πέφτει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του είναι φυσιολογικές, γιατί έχουν ξεχάσει τι έχουν πει. Πολλές φορές τα ίδια τα ψέματα τα θεωρούν ότι είναι αλήθειες.
Παράδειγμα, όταν τον Δεκέμβριο του 2021 ερχόταν ο Πρωθυπουργός εδώ και τον εγκαλούσαμε και του λέγαμε «Κοιτάξτε, πρέπει να γίνουν και άλλες κλίνες ΜΕΘ», ακούγαμε «Εντάξει, τι θα τις κάνουμε μετά, μόλις λήξει η πανδημία;».
Γιατί ο κόσμος πεθαίνει έξω από τις ΜΕΘ και συνεχίζει να πεθαίνει κόσμος έξω από τις ΜΕΘ, σας πληροφορώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Έχω και πολλά παραδείγματα και από το γύρω μου περιβάλλον. Και μας λέγατε «Μα έχετε καμία μελέτη, η οποία να αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι εκτός ΜΕΘ που είναι οι διασωληνωμένοι κ.λπ.;». Και μας κουνούσε το δάχτυλο, όταν ήμουν από κάτω. Ντράπηκα μετά για λογαριασμό του, όταν έμαθα ότι είχε στο συρτάρι του τη μελέτη των Λύτρα, Τσιόρδα. Μπορεί αυτός ο Πρωθυπουργός να σταθεί με εμπιστοσύνη;
Δεύτερο παράδειγμα , που εμένα και σαν Βουλευτή και σαν άτομο με ενοχλεί. Ερωτάται από εδώ ο κύριος Πρωθυπουργός: «Τον κ. Χατζηδάκη τον παρακολουθείτε; Τον παρακολουθήσατε; Αν, κύριε Πρωθυπουργέ, πείτε όχι και βρεθεί ότι τον παρακολουθήσατε, θα παραιτηθείτε;» Και σηκώνεται και φεύγει.
Η πλάτη δεν γυρίζεται στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γυρίζεται στον ελληνικό λαό.
Ο κ. Χατζηδάκης παρακολουθήθηκε, όπως και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η τοξικότητα εκπέμπεται από αυτόν που αποκαλύπτει τις παράνομες, παράτυπες και πολιτικά , αν θέλετε, απαράδεκτες κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει με τις παρακολουθήσεις; Αυτός που τις αποκαλύπτει ή αυτός που τις κάνει;
Ομαλότητα και κανονικότητα θα είναι στη ζωή η συγκάλυψη; Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία αυτό νομίζω ότι εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Η χώρα μας έχει εκτεθεί διεθνώς ή όχι; Το Politico, οι New York Times, το ΒΗΜΑ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα ΝΕΑ είναι οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή έβγαλαν για το Predator. Όσους δεν παρακολουθήσατε με το Predator, τους παρακολουθήσατε με την ΕΥΠ.
Ποιοι εθνικοί λόγοι; Θα τους πει κανείς και σε εμάς; Θα τους πει στον ελληνικό λαό;
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο, είδε τη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες. Θα ήθελα να ρωτήσω την Κυβέρνηση: Υπάρχει χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων από συγκεκριμένη εταιρεία με υποκλοπή από το 2018, έτσι ώστε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για τις εκλογές; Απάντηση την οποία οφείλει η Κυβέρνηση.
Το πιο βαθύ σκοτάδι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πριν την αυγή. Οι στιγμές αυτές είναι ενός σκοταδιού βαθιού, αλλά είναι πριν την αυγή. Η αυγή θα έρθει και θα επικρατήσει ο λαϊκός πόθος. Ο λαϊκός πόθος αυτή τη στιγμή είναι να βγούμε από την κρίση και με μία προοπτική για τη χώρα μας, όπου θα επικρατήσει η δικαιοσύνη παντού με την αύξηση των εισοδημάτων, με την αναδιανομή με δικαιοσύνη και τέλος αισχροκέρδειας και βεβαίως, με την κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Με αυτό, κλείστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Με τα λόγια αυτά, κύριε Πρόεδρε, και γνωρίζοντας την Αίθουσα αυτή αρκετά χρόνια, θέλω να σας πω το εξής.
Κοιτάξτε, πολλές φορές τα πολιτικά κόμματα ή οι πολιτικές μπορεί να παίρνουν διαζύγιο από την αλήθεια, να κάνουν μικροκομματικές πολιτικές. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πραγματικά, βαφτίζετε το άσπρο μαύρο και προσπαθείτε να πάρουμε και ο ελληνικός λαός και εμείς εδώ στη Βουλή διαζύγιο από τη λογική. Αυτό δεν μπορείτε να το καταφέρετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)