Μια εισήγηση για την «ψυχή της Ελλάδας» στην Ημερίδα για το έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας

Μια εισήγηση για την «ψυχή της Ελλάδας» στην Ημερίδα για το έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας

Μια εισήγηση για την «ψυχή της Ελλάδας» στην Ημερίδα για το έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας

«Θεματικός τουρισμός: το παράδειγμα του θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας αποτελούν κρίσιμο παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η προνομιακή ελληνική γεωγραφία, σε συνδυασμό με τον θεσμικό και ιστορικό ρόλο της χώρας μας στη βάση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιετιών, κληροδότησε στη σύγχρονη Ελλάδα πληθώρα πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας.

Η διαρκής ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων την τελευταία τριετία δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα υποδειγματικής εφαρμογής στην πράξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας. Του στρατηγικού πλεονεκτήματος συνδυασμού ανθρώπινου κεφαλαίου, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και υποδομών, καθώς και σταθερότητας και ασφάλειας που αποτελεί εχέγγυο αναπτυξιακής δυναμικής.

Κυρίες και κύριοι

Η Ελλάδα είναι και  αναγνωρίζεται ως ο κύριος πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά και πολιτισμικά κέντρα.

Ο προνομιακός συνδυασμός ασφάλειας και εξαιρετικού κλίματος, υψηλών υπηρεσιών και υποδομών, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου, παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες επέκτασης του τουριστικού προϊόντος της χώρας, όπως για παράδειγμα του συνεδριακού και θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Θρησκευτικός τουρισμός αποτιμάται στο επίπεδο των 18 δις. δολ. με 300 εκατ. επισκέπτες. Αποτελεί δε την πλέον ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσης. Πάνω από 30% των ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως προσφέρουν τουριστικά προϊόντα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Στη χώρα μας η πλειονότητα των θρησκευτικών τουριστών είναι Έλληνες,  με τους αλλοδαπούς τουρίστες που επισκέπτονται θρησκευτικά μνημεία στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις 300. 000 ετησίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με γνωστότερη θρησκευτική διαδρομή

διεθνούς απήχησης να ακολουθεί «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Από τα 17 καταγεγραμμένα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα μας τα έξι είναι και θρησκευτικής σημασίας. Ελάχιστες δε είναι οι Μητροπόλεις που δεν διαθέτουν εντός των ορίων τους προσκυνήματα ή μοναστηριακούς ξενώνες.

Αποτελεί συνεπώς κοινή διαπίστωση ότι ο θρησκευτικός τουρισμός στη χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια με οφέλη που ξεκινούν τις τοπικές κοινωνίες και ξεπερνούν τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο θρησκευτικός/προσκυνηματικός τουρισμός δεν αποτελεί ένα ακόμα προϊόν οικονομικής/εμπορικής δραστηριότητας. Όπως τόνισε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος η πρόσκληση προς τους ξένους επισκέπτες θα πρέπει να εμπεριέχει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πλην της φυσικής της ομορφιάς «έχει και ψυχή» και γι’αυτό θα πρέπει να την επισκεφτούν.

Από το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα, την Πάτμο, ως την Βέροια και την Αμοργό το όφελος για τον επισκέπτη δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως πολιτιστικό. Ένα όφελος πίστης.

Οι επισκέπτες από τη Ρωσία βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των χωρών( Γερμανία-Ηνωμένο Βασίλειο-Ρωσία-Γαλλία- Ιταλία) και πρώτη σ’ αυτούς  που επιλέγουν τα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος της χώρας μας. Η αξιοποίηση του «Αφιερωματικού Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας» το τρέχον έτος δεν μπορεί παρά να ενδυναμώσει και να αναπτύξει αυτή τη επιλογή των Ρώσων επισκεπτών που αναζητούν την ουσιαστική αναψυχή στον πολιτισμικό και θρησκευτικό πλούτο της χώρα μας.

Είναι έκδηλη πλέον η ανάγκη ο θρησκευτικός θησαυρός που υπάρχει στη χώρα μας να πάρει τη θέση που του αναλογεί ανάμεσα στα θρησκευτικά μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος, προσελκύοντας επισκέπτες που θα σεβαστούν και θα αναδείξουν με την επιλογή τους την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας.

Close